11 May 2016

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams
Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams (10th May 2016):
Current affairs and GK questions about the country and world are listed here. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.


1). World Migratory Bird Day (WMBD) is being observed across the world on the second weekend in May. The theme for the year 2016 is
a)   Celebrate Birds In Culture
b)   Go Wild Go Birding
c)   Why Birds Matter? The Benefits of Birds to Humans and Nature
d)   Stop the Illegal Killing, Taking and Trade of Migratory Birds
e)   Spread Your Wings for Bird Conservation


2). Who has been released a commemorative coin of hundred rupees and a circulation coin of ten rupees forMaharana Pratap?
a)   Ram Kripal Yadav
b)   Sanwar Lal Jat
c)   Mahesh Sharma
d)   Nihalchand
e)   Manoj Sharma


3). Hindustan Aeronautics Limited has completed Kumudvathi river rejuvenation project near Nelamangala in Bengaluru rural district. The project is worth of ____________ crores.
a)   Rs.4.77
b)   Rs.5.77
c)   Rs.4.70
d)   Rs.5.70
e)   Rs.4.55


4). Which state government recently, launched the Direct Benefit Transfer scheme for farmers and pledged digging of at least one lakh bore wells to improve irrigation facilities.
a)   Kerala
b)   Odisha
c)   Meghalaya
d)   Karnataka
e)   Haryana


5). Which Union Ministry launched a web-based application on Integrated Waste Management System?
a)   Consumer Affairs
b)   Health and Family welfare
c)   Food processing industries
d)   Rural Development
e)   Environment


6). Union Ministry for Water Resources launched nine projects for rural sanitation initiatives for conservation of River Ganga in Sahibganj of which state?
a)   Uttar Pradesh
b)   West Bengal
c)   Uttarakhand
d)   Jharkhand
e)   Bihar


7). President Obamasigned a National Legacy Act into law officially making an animal as country’s first national mammal. Name the mammal.
a)   Chlamyphoridae
b)   Bison
c)   Pilosa
d)   Rodents
e)   Sciuridae


8). The Odisha government has constituted a three-member State Food Commission.Who among the following named as its chairman?
a)   Ranglal Jamuda
b)   Satyapal Jain
c)   Ram Gopal Jamuda
d)   Vital Jamuda
e)   None of the above


9). The Reserve Bank of India (RBI) released Draft Guidelines for on tap Licensing of Universal Banks in the _______ Sector.
a)   Industrial
b)   Public
c)   Private
d)   Primary
e)   None of the above


10). Who among the following scientists was awarded a grant of SGD 3 million (about 14.7 crore rupees) by Singapore’s National Research Foundation (NRF).
a)   Atul Kumar
b)   Manindra Agarwal
c)   Manvendra K Singh
d)   Padmanabhan Balaram
e)   None of the above


Answers:
1)d   2)c   3)a   4)b   5)e   6)d   7)b   8)a   9)c    10)c

For More Daily Current Affairs GK Quiz- Click Here






0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">