17 May 2016

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams 2016

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams
Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams (16th May 2016):
Current affairs and GK questions about the country and world are listed here. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

1). The Unique Identification Authority of India (UIDAI) launched a unique initiative to enroll left over population for Aadhaar, in four States and Union Territories. Which among the following state/union territory not included in the list?
a)   Haryana
b)   Punjab
c)   Goa
d)   Chandigarh
e)   Puducherry


2). Sikkim was annexed into India on May 16, 1975 as the _____ state of the country.
a)   22nd
b)   21st
c)   23rd
d)   25th
e)   18th


3). Who among the following ministers urged to adopt 'e-Office' initiative in ministries and move to paperless office functioning in a timely efficient manner?
a)   Indra Jit Singh Rao
b)   Bandaru Dattatraya
c)   Jitendra Singh
d)   Piyush Goyal
e)   Mahesh Sharma


4). Which among the following countries has joined hands with “The World Tourism Organization” (UNWTO) to organize the First World Conference on Tourism for Development on 18-21 May 2016, under the theme ‘Tourism for Peace and Development’?
a)   Japan
b)   India
c)   Malaysia
d)   China
e)   Sri Lanka


5). RBS said it will close down its retail operations in the country which will result in shutting down of 10 branches. RBS is the bank of which country?
a)   Spain
b)   Sri Lanka
c)   Sweden
d)   Singapore
e)   Scotland


6). Which among the following banks has launched SmartUp, in association with Nasscom, a first-of-its-kind dedicated solution for start-ups in Kolkata?
a)   Axis Bank
b)   State Bank of India
c)   Bank of Baroda
d)   Canara Bank
e)   HDFC bank


7). The Mutiara Trash Bank allows customers to repay monetary loans in terms of trash. The bank belongs to which country?
a)   Iran
b)   Iraq
c)   Ireland
d)   Indonesia
e)   Italy


8). Google may reportedly face a ____ billion dollar fine from the European Union in a 2010 case for promoting its shopping service in internet searches at the expense of rivals.
a)   5.2
b)   2.5
c)   4.3
d)   3.4
e)   4.4


9). Nintendo CEO has said that the video game company will release feature-length films in the near future. Name of the CEO is
a)   Hitoshi Hagiwara
b)   Hideki Hayakawa
c)   Tatsumi Kimishima
d)   Kenzo Tsujimoto
e)   None of the above


10). The Wholesale Price Index (WPI)-based inflation for the month of April expanded to _____ per-cent year-on-year from (-)0.85% in March turning positive for the first time in 18 months.
a)   0.34
b)   0.12
c)   0.24
d)   0.36
e)   0.22


11). Which country has recently blocked Facebook’s Messenger service in the country to reportedly protect the revenues of traditional telecom companies?
a)   Oman
b)   Sudan
c)   Ethiopia
d)   Saudi Arabia
e)   Somalia


12). Who among the following was sworn-in as the new Chief Justice of the Rajasthan High Court.Governor Kalyan Singh administered the oath to the new Chief Justice of the state High Court?
a)   Sanjay Krishna Koul
b)   Sunil Kumar Sinha
c)    Ashok Bhushan
d)   Ajit Singh
e)   Navi Sinha


13). The first ever Academy Awards ceremony or Oscars ceremony was held on May 16
a)   1919
b)   1921
c)   1926
d)   1932
e)   1929


14). Name the New York-based Indian won the third prize in the 'UN Poster for Peace' contest, aimed at raising awareness regarding nuclear disarmament.
a)   Anjali Chandrashekar
b)   Akshya Chandrashekar
c)   Akhila Chandrashekar
d)   Amrutha Chandrashekar
e)   Ashwini Chandrashekar


15). Which among the following countries will help Pakistan to modernize its F-16 fleet at a cost of $75 million, a senior Pakistan official claimed?
a)   Afghanistan
b)   South Korea
c)   Sudan
d)   Italy
e)   Turkey


16). Name the Advanced Air Defence interceptor missile that India successfully test fired its indigenously developed supersonic interceptor missile off the Odisha coast.
a)   Kalpana
b)   Ashwin
c)   Surya
d)   Chandra
e)   Vijaya


17). Which among the following countries has successfully launched a remote sensing satellite to carry out land surveys and disaster relief?
a)   China
b)   Japan
c)   Russia
d)   Vietnam
e)   Indonesia


18). Indian Women's Squash team won the silver medal at the 18th Asian Squash Championship. The tournament held in
a)   Xiamen
b)   Taipei
c)   Tainan
d)   Kaohsiung
e)   None of the above


19). Which of the following pairs won women’s doubles title of the 2016 Rome Masters?
a)   Raquel Atawo and Abigail Spears
b)   Sania Mirza and Martina Hingis
c)   Irina-Camelia Begu and Monica Niculescu
d)   Ekaterina Makarova and Elena Vesnin
e)   None of these


20). Eighteen-year-old Max Verstappen became the youngest driver in F1 history to win a Grand Prix as he finished first at the Circuit de Barcelona-Catalunya. He belongs to which country?
a)   Netherlands
b)   France
c)   Spain
d)   Belgium
e)   Portugal


Answers:

1)b   2)a   3)c   4)d   5)e   6)e   7)d   8)d   9)c  10)a   11)d   12)e   13)e   14)a   15)e   16)b   17)a   18)b   19)b   20)d





For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">