19 May 2016

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams 2016

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams
Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams (18th May 2016):
Current affairs and GK questions about the country and world are listed here. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.

1). The Income Tax department has launched a special grievance redressal system to fast-track grievances and ensure early resolution of taxpayers' complaints. Name of the system is
a)   e-nivaran
b)   e-nirman
c)   e-aamadanee
d)   e-sankalp
e)   None of the above


2). Who unveiled the draft 'National Policy for Women, 2016' focusing on protecting women from cyber-crime and recognising the rights of single women?
a)   Anant Geete
b)   Uma Barathi
c)   Sushma Swaraj
d)   Maneka Gandhi
e)   Nirmala Sitaraman


3). The world's largest solar power plant on a single rooftop with a capacity of 11.5 megawatts is located at which state?
a)   Haryana
b)   Punjab
c)   Arunachal Pradesh
d)   Himachal Pradesh
e)   Maharashtra


4). Which state government has coined a special scheme named Green Passage for orphan students. This proposed scheme will function under the Higher Education Department?
a)   Gujarat
b)   Odisha
c)   Nagaland
d)   Meghalaya
e)   Karnataka


5). IDFC Bank launches #IDFC Twitter Resume campaign on Twitter to find prospective employees, attract millennials. The bank headquarters is located at
a)   Mumbai
b)   Pune
c)   Surat
d)   Rajkot
e)   Kolkata


6). Singapore-based DBS Bank has decided to set up its biggest technology hub outside its headquarters in Hyderabad. The company also plans to hire about 1,500 people over the next two years. Name of the CEO of DBS bank is
a)   Stuart Gulliver
b)   Ian Narev
c)   Piyush Gupta
d)   Michael Corbat
e)   None of the above


7). Name the Indian-American boy who has won the prestigious Intel Foundation Young Scientist Award for developing a low-cost electronically-aided knee brace that enables a person with a weakened leg to walk.
a)   Syamantak Payra
b)   Amarnadh Gayra
c)   Chandrashekar
d)   Ahalya kanth
e)   Suvarna Kumar


8). Name the Indian online travel company that which partnered with Gurgaon-based BookMyForex, an online platform for foreign exchange, to let users buy foreign currency through its website or app.
a)   Yatra
b)   Goibibo
c)   Makemytrip
d)   Cleartrip
e)   Travelguru


9). Name the roller coaster, claimed to be the tallest, fastest and longest “dive coaster” in the world, has opened at 'Cedar Point', an amusement park in Ohio, USA.
a)   Valravn
b)   Millennium Force
c)   Thrill Dragster
d)   Oblivion
e)   Goliath


10). The Bharatiya Janata Party (BJP) appointed Tala Marandi as the party’s ________ unit President.
a)   Madhya Pradesh
b)   Bihar
c)   West Bengal
d)   Jharkhand
e)   Rajasthan


Answers:

1)a   2)d   3)b   4)b   5)a   6)c   7)a   8)c   9)a  10)d




For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">