27 May 2016

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams 2016

Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams
Current Affairs GK Quiz for Upcoming Exams (26th May 2016):
Current affairs and GK questions about the country and world are listed here. Candidates those who are preparing for IBPS/SBI/PO/Clerk exam and all other Banking exams can use these questions.


1). Government has approved first ever policy for which sector on May 26th envisaging creation of 21 million new jobs by 2025?
a)   Capital goods
b)   Finance
c)   Real Estate
d)   Banking
e)   Consumer goods


2). Union government has granted approval to create how many new Indian Institute of Technology (IIT)?
a)   5
b)   6
c)   7
d)   8
e)   None of the above


3). Government has enforced the decision of which agency to almost double the maximum sum assured under its insurance scheme from 3.6 lakh to 6 lakh rupees.
a)   CDA
b)   IRDA
c)   EPFO
d)   ESI
e)   CPP


4). In which country is the G7 2016 summit being held? The summit concerns about the health of the global economy, terrorism, Europe's refugee crisis and disquiet over China's growing influence set to dominate proceedings.
a)   China
b)   Russia
c)   USA
d)   Japan
e)   UK


5). The Cabinet Committee on Economic Affairs (CCEA) gave its approval for Railway projects worth ______ crore.
a)   9995cr
b)   11865cr
c)   12853cr
d)   13364cr
e)   10736cr


6). The Union HRD Minister, Smt Smriti Zubin Irani launched the multilingual knowledge portal at Lucknow. URL of the portal is
a)   www.bharatvani.in
b)   www.bharatvani.com
c)   www.bharatvani.org
d)   www.bharatvani.gov.in
e)   None of the above


7). Now wait-listed and RAC (reservation against cancellation) train ticket holders can cancel their tickets by dialling ________.
a)   129
b)   139
c)   149
d)   159
e)   199


8). India is in ______ position in largest producer of e-waste.
a)   3rd
b)   4th
c)   5th
d)   6th
e)   8th


9). Union Road Transport and Highways Minister Nitin Gadkari launches 20 Nirbhaya buses with multiple safety measures to better protect women passengers. The buses are of which state?
a)   Himachal Pradesh
b)   Jammu and Kashmir
c)   New Delhi
d)   Rajasthan
e)   Haryana


10). Indian-American students have swept the prestigious national bee competitions, securing the first three positions for this year's National Geographic Bee championship finals. Names of the kids who won the prestigious national competitions are
a)   Rishi Nair
b)   Saketh Jonnalagadda
c)   Kapil Nathan
d)   None of the above
e)   All the above


Answers:

1)a 2)b 3)c 4)d 5)e 6)a 7)b 8)c 9)d 10)e




For More Current Affairs Quiz Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">