8 May 2016

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions

SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions
SBI Clerk 2016- Important Financial Awareness Questions Set-16:
Dear Readers, SBI Clerk 2016 Examination is yet to be conducted with new question pattern, Financial Awareness topic was newly added in that pattern, and lot of our readers has requested to provide materials on Financial Awareness and we have planned to provide materials for it, make use of it.

1). India needs _____ trillion for the development of new roads, ports and airports over the next few years.

a)   $0.5 trillion
b)   $2 trillion
c)   $4 trillion
d)   $1 trillion
e)   $6 trillion


2). Infosys and ______ invest in Barack Obama‘s $4-billion “Computer Science for All” plan.
a)   Wipro
b)   TCS
c)   Google
d)   HCL
e)   Oracle


3). _______ crore disbursed by union government in the name of loans for small businesses.
a)   Rs.4 lakh crore
b)   Rs.3 lakh crore
c)   Rs.2 lakh crore
d)   Rs.1 lakh crore
e)   None of the above


4). Union Minister for Road Transport, Highways and Shipping NitinGadkari would execute projects worth Rs. 1.1 lakh crore in _______.
a)   Kerala
b)   Karnataka
c)   Tamil Nadu
d)   Andhra Pradesh
e)   Gujarat


5). Adani Group has proposed to invest _______ crore for expanding the capacity of Udupi Power Corporation Ltd. (UPCL).
a)   Rs.8500cr
b)   Rs.11500cr
c)   Rs.7500cr
d)   Rs.9000cr
e)   Rs.13500cr


6). Toshiba Transmission & Distribution Systems (India) announced completion of a major 3-billion-yen investment (around $30 million) at its ______ factory.
a)   Hyderabad
b)   Ahmadabad
c)   Delhi
d)   Mumbai
e)   None of the above


7). Delhi govt collects more than ________ crore VAT in one month.
a)   Rs.500 cr
b)   Rs.1000cr
c)   Rs.1500cr
d)   Rs.1800cr
e)   Rs.2000cr


8). _______ and GoPro announced that they have signed a collaborative patent licensing deal for “certain file storage and other system technologies.”
a)   Microsoft
b)   Amazon
c)   DELL
d)   Snapdeal
e)   HP


9). Which Country‘s foreign exchange reserves fall $100bn in Jan to $3.2 trillion?
a)   Sweden
b)   Malaysia
c)   China
d)   Japan
e)   Australia


10). Which Company has declared a lockout at its bus manufacturing plant in Karnataka's Dharwad?
a)   Mahindra and Mahindra
b)   Tata Motors
c)   TVS Motors
d)   Honda
e)   Hero


Answers:
1).d  2).b  3).d  4).b  5).b  6).a  7).e  8).a  9).c  10).b

For More Financial Awareness Questions for SBI Clerk 2016 - Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">