15 May 2016

SBI Clerk 2016 - Important General Awareness Questions

SBI Clerk 2016 - Important General Awareness Questions
SBI Clerk 2016 - Important General Awareness Questions Set-30:
Dear Readers, Here we have given the list of important General Awareness Questions for Upcoming SBI Clerk Exam 2016, candidates those who are preparing for this exam can make use of it.


1). What will be the growth in Indian economy during 2016-17 according to Economic Survey 2015-16?
a)   Less than 7 per cent
b)   More than 8 per cent
c)   More than 7 per cent
d)   More than 6 per cent
e)   Slightly less than 8 per cent


2). Which company has emerged as the top company in terms of corporate social responsibility (CSR) expenditure?
a)   Reliance Industries
b)   ONGC
c)   Infosys
d)   TCS
e)   Tata Steels


3). What is the rank of India in terms of number of billionaires, according to Hurun Global Rich List 2016?
a)   Second
b)   Third
c)   Fourth
d)   Fifth
e)   Sixth


4). How many Indians have been included in the Forbes inaugural'30 under 30 Asia’ list?
a)   51
b)   53
c)   54
d)   56
e)   58


5). Who has been appointed as Director General of the Directorate General of Hydrocarbons (DGH)?
a)   Kaushik Chatterjee
b)   Giovanni Bisgani
c)   Atanu Chakraborty
d)   U. D. Choubey
e)   Sarthak Behuria


6). How much sub-quota has been allocated for women under all reserved categories in the 2016 Railway Budget?
a)   25%
b)   27%
c)   30%
d)   33%
e)   35%


7). Consider the following tariffs imposed on purchase transactions:
A.   Surcharge
B.   Education Cess
C.   Service Charge
D.   Swachh Bharat Cess
E.   Convenience Fee
Which of the above tariffs have been withdrawn to discourage cash transactions?
a)   Only A, B and C
b)   Only B, C and D
c)   Only C, D and E
d)   Only A, D and E
e)   Only A, C and E


8). How much credit has been approved from EXIM Bank for development of Chabahar Port in Iran?
a)   $ 110 million
b)   $ 120 million
c)   $ 125 million
d)   $ 150 million
e)   $ 175 million


9). Cabinet has approved the signing of an Agreement between India and _____ for the avoidance of double taxation of income from international air transport.
a)   Maldives
b)   Mauritius
c)   Sri Lanka
d)   Fiji
e)   Philippines


10). Which Indian batsman has not yet completed 1000 runs in T20 Internationals?
a)   Yuvraj Singh
b)   Suresh Raina
c)   Mahendra Singh Dhoni
d)   Virat Kohli
e)   Rohit Sharma


Answers:

1).c   2).a   3).b   4).d   5).c   6).d   7).e   8).d   9).a   10).c





More GK Questions for SBI Clerk 2016  Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">