24 May 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Alpha Numeric Series)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Alpha Numeric Series) Set-45:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1-5): Answer these questions referring to the symbol – letter – number sequence given below:
H  ⍺  K  7  D  ¢  M  L  3  ●  G  7  β  Z  6  *   δ  θ  1  F  B  @  9  S  γ  2  $  P  4  A   ∆  5

1). How many letters in the sequence either immediately precede a number or immediately follow a symbol?
a)   Eight
b)   Four
c)   Five
d)   Six
e)   None of these

2). What is the total number of ‘the letters immediately preceded by a number belonging to the second half of the sequence’ and ‘the symbol immediately preceded by a letter belonging to the second half of the English alphabet’ in the above sequence?
a)   Three
b)   Four
c)   Five
d)   Six
e)   None of these

3). If the second half of the series is written in the reverse order which of the following will be twelfth element to the right of ninth element from your left?
a)   4
b)   $
c)   P
d)   A
e)   None of these

4). Which of the following will be the seventh element to the left of 19th element from your left in the above series?
a)   Z
b)   β
c)   G
d)   7
e)   None of these

5). Four of the following five are alike in a certain way and hence from a group. Which one does not belong to the group?
a)   H  ¢  7
b)   k  ●  6
c)   D  β  1
d)   M  *  9
e)   L  @  4

Directions (Q. 6 -13) Answer these questions referring to the symbol – letter – number sequence given below.
%  £  8  σ  K  β  Z  M  S  <  2  @  7  E  ⍺  *  Σ  P  6  1  D  $  L  5  #  1  4

6). What is the total number of ‘the symbols immediately preceded by a number’ and ‘the numbers immediately preceded by a letter’ in the above sequence?
a)   Six
b)   Seven
c)   Five
d)   Four
e)   None of these

7). ‘*  Σ’ is related to ‘P⍺’ in the same way as ‘$#’ is related to
a)   I Σ
b)   L5
c)   ID
d)   5L
e)   None of these

8). Four of the five are similar in respect of their positions in the above sequence and hence from a group. Which one does not belong to the group?
a)   Z σ  M
b)   @  S  7
c)   Σ  ⍺  P
d)   I  Σ  D
e)   #  S  I

9). If letters at even places in the English alphabet are arranged in alphabetical order among themselves from left and numbers are arranged in descending order from left then in the rearranged series how many elements will be there between 6 and Z?
a)   9
b)   8
c)   10
d)   7
e)   None of these

10). What will come in place of the question mark (?) in the following character series?
8 β S,  Z < 7,  2 E Σ,  ?
a)   D54
b)   ⍺PD
c)   ΣIL
d)   6#$
e)   None of these

11).A rat runs 20’ towards East and turns to right, runs 10’ and turns to right, runs 9’ and again turns to left, runs 5’ and then turns to left, runs 12’ and finally turns to left and runs 6’. Now which direction is the rat facing?
a)   East
b)   West
c)   North
d)   South
e)   None of these

12). In a row of 29 boys Vijay is at seventeenth position from the left end while Manish is seventeenth from the right end. How many boys are there between Vijay and Manish?
a)   5
b)   6
c)   3
d)   Cannot be determined
e)   None of these

13). Pointing to a boy in a photograph, Akhil says, “He is the son of my mother’s only son.” How is Akhil related to that boy?
a)   Uncle
b)   Brother
c)   Father
d)   Cousin
e)   None of these
Answers:                    
1). c) 2). c) 3). c) 4). d) 5). e) 6). a) 7). d) 8). c) 9). a) 10). a) 11). c) 12). c) 13). c)


Explanation:

1). H  ⍺  k  7  D  ¢  M  L  3  ●  G  7  β  Z  6  *   δ   θ   1  F  B  @  9  S  γ  2  $  P  4  A   ∆  5  (seven letters)
Answer: c)

2). H  ⍺  k  7  D  ¢  M  L  3  ●  G  7  β  Z  6  *   δ   θ   1  F  B  @  9  S  γ  2  $  4  A   ∆  5  (Five)

Answer: c)

3). H  ⍺  K  7  D  ¢  M  L  3  ●  G  7  β  Z  6  *   δ  θ  1  F  B  @  9  S  γ  2  $  P  4  A   ∆  5
Answer: c)

4). (19 – 7 =) 12th element from the left.
Answer: d)

5). The group consist of 1st letter, 2nd symbol, third number: 2nd letter, 3rd symbol, 4th number; 3rd letter, 4th symbol, 5th number and so on. Hence it will be L  δ  2.
Answer: e)

6). %  £  8  σ  K  β  Z  M  S  <  2  @  7  E  ⍺  *  Σ  P  6  1  D  $  L  5  #  1  4
Answer: a)

7). The second character after the first symbol and  the second character before the second symbol have been taken to form the second group.
Answer: d)

8). The rest have: The second character in each group is third character to the left of first character of that group as given in the sequence. The third character in each group is immediately right of the first character of that group as given in the sequence.
Answer: c)

9). Now the series becomes:
%  £  8  σ  K (11) β  D  (4)  M (13) S (19) <  7  @  6  E (5)  ⍺  *  Σ  L  (12)  5  4  P  (16)  $  Z  (26)  2  #  I  (9)  11.
The no. in the bracket after each letter shows its position in English alphabet. Only even-placed letters are rearranged.
Answer: a)

10). There is a gap of two characters between both pairs of characters in each group. And the next group starts with the 4th character to the right of the first character of the previous group.
Answer: a)

11). The movement of the rat from A to G are as shown in Fig.

Clearly, it is finally walking in the direction FG i.e. North
Answer: c)

12). Number of boys in the row = 29
 Position of Vijay from the left end = 17
 Position of Manish from the left end = (29 + 1 – 17 =)13
Thus, number of boys between Vijay and Manish = 17 – 1 – 13 = 3
Answer: c)

13). Photograph is the son of Akhil’s mother’s only son.
Or. Photograph is the son of Akhil.
Or. Akhil is the father of the boy.
Answer: c)


 


For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">