28 May 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Inequality) Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Inequality) Set-47:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1-4) In each of these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by two conclusions.
Give answer
a)   If only Conclusion I is true
b)   If only Conclusion II is true
c)   If either Conclusion I or II is true
d)   If neither Conclusion I nor II is true
e)   If both the Conclusions I and II are true

1). Statements    P>R, R < S ≤ X, Y =X
Conclusions        I. P<S    II. Y>R

2). Statements    Z = C, B<A = N, C<B
Conclusions        I. Z<B          II. N>Z

3). Statements    T<V = W, X≥Y, W>X
Conclusions        I. V>Y                    II. V<X

4). Statements    J≥K>P=R < N = S
Conclusions        I. S≥ P       II. J<R

Directions (Q. 5 -11) In these questions, relationship between different elements is shown in the statements. The statements are followed by conclusions.
Give answer
a)   If only Conclusion I is true
b)   If only Conclusion II is true
c)   If either Conclusion I or II is true
d)   If neither Conclusion I nor II is true
e)   If both the Conclusions I and II are true

5). Statements    P≥Q<T, R<Q≥S, V≥T
Conclusions        I. R≥P                 II. S>V

6). Statements    P≥Q<T; R<Q≥S; V≥T
Conclusions        I. S≤P                  II. V>R

7). Statements    H<I≤J; R≥I >A
Conclusions        I. H<R                   II. A>H

8). Statements    R≥I≤ J, A<I
Conclusions        I. J>R           II. J>A

9). Statements    J = K≥L≤M, K<S, J>T
Conclusions         I. L<S          II. M>T

10). Statements P<R≥I=C, L>E≥R
Conclusions       I. E>C                   II. C = E

11). Statements B≤C =D>E, F>C
Conclusions       I. F≥B                  II. C≥E

Answers
:                    
1). b) 2). e) 3). a) 4). b) 5). b) 6). e) 7). a) 8). b) 9). a) 10). c) 11). c)

Explanation:

1). According to the question,
P > R
R < S <= X
Y = X
On the combing statements (i), (ii) and (iii), we get
P > R<S <=X =Y
Conclusions           I. P<S           (false)
II. Y>R         (true)
So, it is clear that only Conclusion II is true
Answer: b)

2). According to the question,
Z=C
B<A = N
C<B
On the combing the statements (i), (ii) and (iii), we get
Z = C<B<A = N
Conclusions           I. Z<B          (true)
II. N>Z         (true)
So, it is clear that both Conclusion I and II are true
Answer: e)

3). According to the question,
T < V = W
X> =Y
W >X
On the combing statements (i), (ii) and (iii), we get
T < V = W > X >= Y
Conclusions           I. V>Y         (true)
II. V<X         (false)
So, it is clear that only Conclusion I is true
Answer: a)

4). According to the question,
J > = K>P = R<N = S
Conclusions          I. S>= P       (true)
II. J>R         (false)
So, it is clear that only Conclusion I is true
Answer: b)

5). I from given statement,
R > Q < = P à R < = P
So, Conclusion I is not true
II. from given statement
S<= Q<T<=V à S<V
So, Conclusion II is true
Answer: b)

6). I. from given statement,
P> =Q>=S à S<=P
So, Conclusion I is true
II. from given statement
V>=T>Q>R à V>R
So, Conclusion II is true
Answer: e)

7). The given statements are
H<I<=J, R>=I>A
I. from given statement,
H<I<=R à H<R
So, Conclusion I is true
II. from given statement
H<I>A
So, no relation can be found between H and A.
Answer: a)

8). I. from given statement,
R>=I<=J
So, no relation can be established between J and R
II. from given statement
A<I<=J à J>A
So, Conclusion II is true
Answer: b)

9). I. given statements are,
J=K>=L<=M ; K<S; J>T
From given statements,
L<=K<S à L<S                                   (true)
So, Conclusion I is true
II. from given statement
T<J=K>=L<=M
So, no relation can be established between M and T
Answer: a)

10). given statements are,
P<R>=I=C; L>E>=R
From given statements,
E>=R>=I=C àE>=C
E>C or E=C
So, either Conclusion I or II is true.
Answer: c)

11). given statements are,
B<=C=D>E; F>C
From given statements,
B<=C<F or B<=F                                (false)
And B<=C=D>E;
C>=E                                                 (false)
So, neither Conclusion I nor II is true.
Answer: c)


For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">