30 May 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Reasoning Quiz) Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Mixed Reasoning Quiz) Set-49:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (01-05): The following questions are based on the five three-digit numbers given below:
261  489  643  586  729

1). If 2 is added to the first digit of each of the numbers, how many numbers thus formed will be divisible by three?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   All

2). If the third digit of the second smallest number is divided by the third digit of the largest number then what will be the result?
a)   1
b)   0
c)   3
d)   2
e)   None of these

3). If all the digits in each of the numbers are arranged in descending order within the number, which of the following will be the largest number?
a)   261
b)   489
c)   643
d)   729
e)   586

4). If all the numbers are arranged in ascending order from left to right, which of the following will be the sum of all three digits of the number which is second from the right of the new arrangement?
a)   20
b)   21
c)   13
d)   15
e)   9

5). If the first and the third digit of all the numbers are interchanged, then which of the following will be the second largest number?
a)   729
b)   643
c)   261
d)   489
e)   586

Directions (06-10): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
K 7 % 5 A B 1 $ G D 9 4 U E ✮ C 6 H @ 8 # I J M

6). How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a symbol and immediately followed by a letter?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   None of these

7). How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a vowel?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

8).Which of the following is fifth to the right of the nineteenth from the left end of the above arrangement?
a)   #
b)   K
c)   M
d)   5
e)   None of these

9). If all the symbols are dropped from the above arrangement, which of the following will be the tenth from the right end?
a)   4
b)   C
c)   E
d)   9
e)   None of these

10). How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a letter and immediately followed by a number?
a)   None
b)   Two
c)   Three
d)   One
e)   None of these

Answers:                    
1). c) 2). a) 3). b) 4). c) 5). a) 6). b) 7). b) 8). c) 9). a) 10). d) 

Directions (01-05):
261  489  643  586  729

1). After adding 2 to the first digit in each of the numbers.

Thus 843 and 786.
Answer: c)

2). The third digit of the second smallest number is 9. The third digit of the largest number is 9.
Then, required answer = 9/9 =1
Answer: a)

3). After rearrangement, 621  984  643  865  972
Answer: b)

4). After rearrangement in ascending order of the numbers from left to right.
261,  489, 586, 643, 729
Now, sum of the digits of the second number from the right = 6 + 4 + 3 = 13
Answer: c)

5). After rearrangement,
162, 984, 346, 685, 927
Thus, second highest number is 927, which comes from 729.
Answer: a)

Directions (06-10):

6). $GD
Answer: b)

7). 5A, 4U
Answer: b)

8). Fifth to the right of nineteenth from the left = (19 + 5=) 24th from the left, ie M.
Answer: c)

9). After rearrangement,
K 7 5 A B 1 G D 9 4 U E C 6 H 8 I J M.
Hence tenth from the right end is 4.
Answer: a)

10). H @ 8

Answer: d)



For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">