25 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-46:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. Nos. 1-5) Read the following information and choose the right alternative in the questions that follow.
During the cultural week of an institute six competitions were conducted. The cultural week was inaugurated in the morning of 19th October, Wednesday and continued till 26th October. In the span of 8 days six competitions namely debate, folk dance, fash-p, street play, rock band and group song, were organized along with various other cultural programmes. The information available from the institute is
I.             Only one competition was held in a day.
II.           Rock band competition was not conducted on the closing day.
III.          Fash-p was conducted on the day prior to debate competition.
IV.         Group song competition was conducted neither on Wednesday nor on Saturday.
V.           None of the competition was conducted on Thursday and Sunday.
VI.         Street play competition was held on Monday.
VII.        There was gap of two days between debate competition and group song competition.

1). The cultural week started with which competition?
a)   Fash-p competition
b)   Debate competition
c)   Street play competition
d)   Rock band competition
e)   None of these

2). How many days gap is there between Rock band competition and group song competition?
a)   Two
b)   Three
c)   Four
d)   Five
e)   None of these

3). Which pair of competition was conducted on Wednesday?
a)   Rock band competition and debate competition
b)   Debate competition and fash-p competition
c)   Rock band competition and folk dance competition
d)   All of the above
e)   None of the above

4). Which competition exactly precedes the street play competition?
a)   Rock band competition
b)   Group song competition
c)   Debate competition
d)   Fash-p competition
e)   None of these

5). Fash-p competition follows which competition?
a)   Debate competition
b)   Street play competition
c)   Rock band competition
d)   All of the above
e)   None of the above

Directions (Q. Nos. 6-10) Examine the information given in the following paragraph and answer the items that follow.

Guest lectures on five subjects viz. Economics, History, Statistics, English and Mathematics have to be arranged in a week from Monday to Friday. Only one lecture can be arranged on each day. Economics cannot be scheduled on Tuesday. Guest faculty for history is available only on Tuesday. Mathematics lecture has to be scheduled immediately after the day of economics lecture. English lecture has to be scheduled immediately before the day of Economics lecture.

6). Which lecture is scheduled on Monday?
a)   History
b)   Economics
c)   Mathematics
d)   Statistics
e)   None of these

7). Which lecture is scheduled between Statistics and English?
a)   Economics
b)   History
c)   Mathematics
d)   No lecture
e)   None of these

8). Which lecture is the last one in the week?
a)   History
b)   English
c)   Mathematics
d)   Economics
e)   None of these

9). Which lecture is scheduled on Wednesday?
a)   Statistics
b)   Economics
c)   English
d)   History
e)   None of these

10). Which lecture is scheduled before the Mathematics lecture?
a)   Economics
b)   History
c)   Statistics
d)   English
e)   None of these

Answers:                    
1). d) 2). d) 3). c) 4). c) 5). c) 6). d) 7). b) 8). c) 9). c) 10). a) 


Explanation:

Solutions (Q. Nos. 1-5)
Form V, no competition was held on 20th and 23rd.
From VI, street play was held on 24th.
From III and VII, debate must have been held on 22nd
Fash-p on 21st and group song on 25th.
From II, rock band was held on 19th.
Now, following table can be drawn from the given information
19
20
21
22
23
24
25
26
Wed
Thu
Fri
Sat
Sun
Mon
Tue
Wed
Rock
Band

Fash-p
Debate

Street
Play
Group
Song
Folk
dance

1). The cultural week started with ‘rock band’ competition.
Answer: d)

2). Gap of 5 days is there between rock band competition and group song competition.
Answer: d)

3). Rock band and folk dance was conducted on Wednesday.
Answer: c)

4). Debate precedes street play.
Answer: c)

5). Fash-p follows rock band.
Answer: c)

Solutions (Q. Nos. 6-10) Information given in the passage can be arranged in the tabular form like this
Days
Monday
Tuesday
Wednesday
Thursday
Friday
Subject
Statistics
History
English
Economics
Maths

6). Statistics lecture is scheduled on Monday.
Answer: d)

7). From the table above, history is scheduled between Statistics and English:
Answer: b)

8). Mathematics lecture is scheduled on the last day of the week.
Answer: c)

9). English is scheduled on Wednesday.
Answer: c)

10). Economics is scheduled before the Mathematics lecture.
Answer: a)



For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">