31 May 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzle) Set-50:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (01 to 05): Study the following information to answer the given questions:
Seven animated movies Up, Finding Nemo, Ice Age, Aladdin, Shark Tale, Beauty and the Beast, The Incredibles were screened during a children’s workshop not necessarily in the same order. The workshop started on Monday and ended on Sunday. Only one movie was screened on each day. Beauty and the Beast was screened on Wednesday. The Incredibles was screened on the fourth day after Up was screened. Ice Age was screened before Thursday but not on Monday. Shark Tale and Aladdin were not screened on Saturday but Shark Tale was screened before Saturday.

1). Four of the following five are similar on the basis of their position in the above arrangement and hence form a group. Which of the following does not belong to the group?
a)   Up-Beauty and the Beast
b)   The Incredible – Aladdin
c)   Shark Tale – Finding Nemo
d)   Beauty and the Beast – The Incredible
e)   Finding Nemo – Aladdin

2). On which day was Ice Age screened?
a)   Friday
b)   Tuesday
c)   Thursday
d)   Sunday
e)   None of these

3). Which movie was screened on Saturday?
a)   Finding Nemo
b)   Up
c)   The Incredible
d)   Aladdin
e)   None of these

4). How many movie were screened before Shark Tale?
a)   6
b)   4
c)   2
d)   3
e)   None of these

5). Which of the following combinations is false with respect to the given information?
a)   Up was not screened on Friday
b)   Shark Tale was screened immediately after Beauty and the Beast
c)   The Incredible was screened on Sunday
d)   Finding Nemo was not screened on Friday
e)   All of the above are false

Directions (06-10): Study the information given below and answer the questions that follow.
There are five persons P, Q, R, S and T. One is football player, one is chess player and one is hockey player. P and S are unmarried ladies and do not participate in any game. None of the ladies plays chess or football. There is a married couple in which T is the husband. Q is the brother of R and is neither a chess player nor a hockey player.

6). Who is the football player?
a)   P
b)   Q
c)   R
d)   S
e)   T

7). Who is the hockey player?
a)   P
b)   Q
c)   R
d)   S
e)   T

8). Who is the chess player?
a)   P
b)   Q
c)   R
d)   S
e)   T

9). Who is the wife of T?
a)   P
b)   Q
c)   R
d)   S
e)   None of these

10). Who are the three ladies in the group?
a)   P, Q, R
b)   Q, R, S
c)   P, Q, S
d)   P, R, S
e)   None of these

Answers:                    

1). e) 2). b) 3). a) 4). d) 5). c) 6). b) 7). c) 8). e) 9). c) 10). d) 

Explanation:

Directions (Q. 01-05): According to the given information, the final arrangement is as follow
Days
Animated Movies
Monday
Up
Tuesday
Ice Age
Wednesday
Beauty and the Beast
Thursday
Shark Tale
Friday
The Incredibles
Saturday
Finding Nemo
Sunday
Aladdin
1). Finding Nemo-Aladdin does not belong to this group because these two movies were screened on consecutive days while in other pairs of movies, there is a gap of one day
Answer: e)

2). Ice Age was screened on Tuesday.
Answer: b)

3). Finding Nemo was screened on Saturday.
Answer: a)

4). Three movies Up, Ice Age and Beauty and the Beast were screened before Shark Tale
Answer: d)

5). The Incredibles was not screened on Sunday as it was screened on Friday.
Answer: c)

Directions (Q. 06-10): According to the given information, the final arrangement is as follow
Person
Interesting Game
P
No
Q
Football
R
Hockey
S
No
T
Chess

 6). Q is the football player.
Answer: b)

7). R is the hockey player.
Answer: c)

8). T is the chess player.
Answer: e)

9). R is the wife of T.
Answer: c)

10). Three ladies in the group are R, P and S.
Answer: d)



For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">