31 May 2016

SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Syllogism)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Syllogism) Set-51:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (1-10): In each question below are given three statements followed by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to Take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusions and then decide which of the given conclusions logically follows from the given statements, disregarding commonly known facts.

1). Statements:
All flowers are clouds
No Cloud is sky
All skies are tigers
Conclusion:
I. Some clouds are flowers
II. All clouds are flowers
III. Some tigers are skies.
IV. All tigers are skies
a)   Only II and IV follows
b)   Only either I or II follows
c)   Only either III or IV follows
d)   All follow
e)   None of these

2). Statements:
Some dogs are rats
All rats are trees
Some trees are not dogs
Conclusions:
I. Some trees are dogs
II. All dogs are trees
III. All rats are dogs
IV. All trees are dogs
a)   None follows
b)   Only I follows
c)   Only I and II follow
d)   Only II and III follow
e)   All follow

3). Statements:
Some boys are rains.
All rains are clouds
Some clouds are cars
Conclusions:
I. Some clouds are bys
II. Some cars are boys
III. Some cars are rains
IV. Some rains are boys
a)   None follows
b)   Only IV follows
c)   Only I follow
d)   Both I and IV follow
e)   All follow

4). Statements:
All bricks are flowers
Some houses are flowers
All pens are houses
Conclusions:
I. Some houses are bricks
II. Some pens are flowers
III. Some flowers are bricks
IV. No pen is flower
a)   Only either II or IV and III follow
b)   Only either II or IV and I follow
c)   Only either I or II and IV follow
d)   None follows
e)   All follow

5). Statements:
All lions are ducks
No duck is a horse
All horses are fruits
Conclusions:
I. No lion is a horse.
II. Some fruits are horses
III. Some ducks are lions
IV. Some lions are horses.
a)   All follows
b)   Only either I or II and both III and IV follow
c)   Only either I or IV and both II and III follow
d)   Only either I or IV and II follow
e)   None of these

6). Statements:
All birds are books
All books are quarters
Conclusions:
I. All birds are quarters
II. Some quarters are birds
III. Some quarters are books
IV. Some books are birds
a)   Only I, II and III follow
b)   Only II, III and IV follow
c)   Only I, III and IV follow
d)   Only I, II and IV follow
e)   All follow

7). Statements:
Some books are novels
All novels are dishes
Conclusions
I. Some books are dishes
II. Some books are not dishes
III. Some dishes are novels
IV. Some dishes are not novels
a)   Either I or II follows
b)   Either III or IV follows
c)   Either I or II, and III or IV follow
d)   I and III follow
e)   Can’t say

8). Statements:
Some desks are pens
No pen is a paper
Conclusions
I. Some desks are papers
II. Some desks are not papers
III. No desk is paper
IV. No paper is a pen
a)   Only II and IV follow
b)   Either I or II follows
c)   Either I or III follows
d)   Only II and II follows
e)   Only II, III and IV follow

9). Statements:
All boys are girls
No books are boys
Conclusions
I. Some books are girls
II. Some books are not girls
III. Some girls are books
IV. Some girls are not books
a)   Either I or II follows
b)   Either III or IV follows
c)   Only II and IV follow
d)   Either I or II, and IV follows
e)   Either III or IV, and II follows

10). Statements:
All books are pens
All books are tigers
Conclusions:
I. Some pens are books
II. Some tigers are pens
III. Some tigers are pens
IV. Some pens are not tigers
a)   Only I and III follow
b)   Only II and III follow
c)   Only I follows
d)   Only I, II and III follow
e)   I and either II or IV follow


Answers:
1).e)  2).b) 3).d) 4).a) 5).e)  6).e)  7).d) 8).a) 9).d) 10).d) 

Explanations:

1). Only I and III follow. Conclusion I and III follow from statement (a) and statement (c) respectively {on conversion}. But conclusion II and IV do not follow because A-type statement can’t be converted into A-type.
Answer: e)

2). Statement (a) + statement (b) gives the conclusion ‘some dogs are trees’ [ I + A = I]. Now conversion of ‘Some dogs are trees’ gives the conclusion I. Hence, I follows. But conclusions II and IV do not follow. Conversion of statement (a) gives the conclusion ‘ Some rats are dogs’. Hence, conclusion III does not follow.
Answer: b)

3). Statement (a) + statement (b) gives the conclusion “Some boys are clouds [ I + A = I] è on conversion à “some clouds are boys”. Hence, conclusion I follows. Now, “ Some boys are clouds” + Statement (c) gives no conclusion [ I + I = no conclusion ]. Hence, conclusion II does not follow. Statement (b) + statement (c) gives no conclusion [ A + I = no conclusion]. Hence, Conclusion III does not follow. But Conclusion IV follows from statement (a)
Answer: d)

4). Statement (a) + conversion of statement (b) (“Some flowers are houses”) gives no conclusion [ A + I = no conclusion]. Hence, conclusion I does not follow. (A+I=no conclusion). Hence, conclusion I does not follow. Statement (c) + Statement (b) gives no conclusion (A+I = no conclusion). Hence, Conclusions II and IV do not follow. But these two conclusions make a complementary pair (IE-type). Hence, either II or IV follows. Conclusion III follows from conversion of statement (a).
Answer: a)

5). Only I, II and III follow. Statement (a) + statement (b) gives conclusion I [ A + E = E]. Hence, conclusion I follows but conclusion IV does not follow. Conclusion II follows from conversion of statement (c). Similarly, conclusion III follows from conversion of statement (a).
Answer: e)

6). A+A = A gives conclusion I. conclusion II follows from conclusion I itself. Conclusion III follows directly from the second statement while IV follows directly from the first.
Answer: e)

7). I + A = I gives conclusion I. Conclusion III follows directly from the second statement.
Answer: d)

8). I + E = O, hence conclusion II follows. Conclusion IV follows directly from the second statement by converting it.
Answer: a)

9). First change the order of the sentences to align them:
No books are boys. (Type E)
All boys are girls. (Type A)
Now, by the rule E + A = O reversed, we have: ‘Some girls are not books’ as conclusion. Hence, IV follows. Further, conclusions I and II make a complementary pair; hence either of them must be true.
Answer: d)

10). Conclusion I follows directly from the first statement (on conversion).
Further, conclusion I + second statement = I + A = I = conclusion II. Conclusion III follows from conclusion II. On conversion
Answer: d)





For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">