31 May 2016

SBI Clerk 2016 - Sectional Practice Test - 40

SBI Clerk 2016 - Sectional Practice Test - 40
SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test - 40:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE

1). Ramola's monthly income is three times Ravina's monthly income. Ravina's monthly income is fifteen per cent more than Ruchira's monthly income. Ruchira's monthly income is Rs. 32,000. What is Ramola's annual income?
a)   1104000
b)   1324800
c)   1368000
d)   1522000
e)   1568000
2). An HR Company employs 4800 persons, out of which 45 per cent are males and 60 per cent of the males are either 25 years or older. How many males are employed in that HR Company who are younger than 25 years?
a)   2640
b)   2160
c)   1296
d)   864
e)   None of these
3). Meena purchases 1500 ml of milk every day. If the cost of one liter of milk is Rs. 44, how much amount will she pay in 20 days?
a)   Rs. 1,340
b)   Rs. 1,320
c)   Rs. 1,280
d)   Rs. 1,260
e)   None of these
4). The simple interest accrued on a sum of a certain principal is Rs. 35,6727 in seven years at the rate of 8 pcpa. What would be the compound interest accrued on that principal at the rate of 2 pcpa in 2 years?
a)   Rs. 2573.48
b)   Rs. 2564.86
c)   Rs. 2753.86
d)   Rs. 2654.48
e)   None of these
5). Train A crosses a pole in 20 seconds and Train B crosses the same pole in one minute. The length of Train A is half the length of Train B. What is the ratio of the speed of Train A to that of Train B? (Corporation Bank PO 2011)
a)   3:2
b)   3:4
c)   4:3
d)   Cannot be determined
e)   None of these
REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Read the following information carefully and answer the questions given below:

K, P, T, C, N, D, L and J are standing in a row facing north, but not necessarily in the same order.Only N is between C and D whereas only L is between D and J. T and K are P’s neighbours.Neither T nor C is at the extreme end of the row. J is to the right of T but not necessarily on the immediate right.

6). Who among the following are neighbours?
a)   T, K
b)   T, C
c)   N, L
d)   K, J
e)   L, T
7). Which of the following is true?
a)   N is on the immediate right of D.
b)   K is not at either of the extreme ends.
c)   P is between K and T.
d)   T is at one of the extreme ends.
e)   None of these
8). Which of the following defines the position of D?
a)   D is second to the left of J.
b)   D is second to the right of L.
c)   D is at one of the extreme ends.
d)   D is the neighbour of C.
e)   None of these
9). Which of the following pairs is the neighbour of N?
a)   D, L
b)   C, T
c)   T, L
d)   C, D
e)   None of these
10). Which of the following pairs is at the extreme ends of the row?
a)   J, P
b)   K, P
c)   K, J
d)   Can’t be determined
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Find out which option can be used to fill up the blank in the sentence in the same sequence to make it meaningfully complete.

11). Indian policy makers have a difficult task of ________ Indian economy ________ a higher growth.
a)   recoiling, on
b)   reviving, across
c)   recuperating, about
d)   backfiring, for
e)   rebounding, along
12). The industrial, agricultural, commercial and public services ________ a significant proportion of electricity for ________ their demand for final energy.
a)   exhaust, accomplishing
b)   consume, meeting
c)   utilise, conforming
d)   expend, completing
e)   absorb, meeting
13). The ________ of three pillars of sustainable development in public policies in a balanced measure is a difficult ________.
a)   collection, duty
b)   association, function
c)   integration, exercise
d)   combination, undertaking
e)   group, act
14). Apart from reviewing the party’s _______ showing, ________ would be fixed on those who worked against the party’s interest.
a)   dismal, accountability
b)   formal, responsibility
c)   outstanding, culpability
d)   national, reasons
e)   brilliant, answerability
15). The regulatory agencies must be knowledge-based, _______, independent and ________ for their actions to Parliament.
a)   clear, culpable
b)   functional, obliged
c)   active, innocent
d)   transparent, accountable
e)   questionable, unreliable

Answers:
1)b   2)d   3)b   4)a   5)a   6)b   7)c   8)a   9)d   10)c  11)e  12)b   13)c   14)a   15)d  

Solutions:

1). b) Ravina's monthly income = 32000 × 115/100 = Rs. 36800
Ramola's monthly income = 3 × 36800 = Rs. 110400
Therefore, Ramola's annual income = 12 × 110400 = Rs. 1324800

2). d) Total number of persons = 4800
Number of males = 45% of 4800 = 45 × 4800/100 = 2160
Now, according to the question, Number of males who are younger than 25 years = (100-60 =) 40% of 2160 = 40 × 2160/100 = 864

3). b) Amount paid in 20 days = 1.5 20 44= Rs. 1320

(6– 10):


6). b)
7). c)
8). a)
9). d)

10). c)




For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">