26 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Coding - Decoding) Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk 2016- Practice Reasoning Questions (Coding - Decoding) Set-48:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1).If each consonant in the word GLOMERATE is replaced by the previous alphabet and each vowel is replaced by the alphabet following it as in the English alphabet and then the order of the alphabets, thus formed is reversed, which of the following will be the seventh from the right?
a)   P
b)   Q
c)   B
d)   S
e)   None of these

2).Each vowel in the word MOUNTAIN is replaced by the next letter in the English alphabet and each consonant is replaced by the previous letter in the English alphabet, which of the following will be the fourth letter to the left of seventh from the left end?
a)   T
b)   V
c)   N
d)   P
e)   None of these

3).If in the word FLOURISH, all the vowels are first arranged alphabetically and then all the consonants are arranged alphabetically and the all the vowels are replaced by the previous letter and all the consonants are replace by the next letter from English alphabet, which letter will be fifth from the right end?
a)   S
b)   I
c)   T
d)   N
e)   None of these

4). Each vowel in the word INFAMOUS is replaced by the next letter in the English alphabet and each consonant is changed to the previous letter in the English alphabet and then the letters so arrived are arranged in alphabetical order. Which of the following will be the fifth from the left end in the new arrangement?
a)   L
b)   J
c)   R
d)   M
e)   None of these

5). Each vowel in the word COMBINATION is replaced by the next letter in the English alphabet and each consonant is replaced by the previous letter in the English alphabet and then the letters are arranged in alphabetical order. Which of the following will be the fifth letter to the right of tenth from the right end?
a)   M
b)   P
c)   J
d)   L
e)   None of these

6).If the consonants in the word DROVE are first arranged alphabetically and the vowels are put in between two pairs of consonants in the alphabetical order, which of the following will be the third from the right end after the rearrangement?
a)   D
b)   E
c)   R
d)   O
e)   None of these

7).If in the word CAVENDISH all the vowels are first arranged alphabetically and then all the consonants are arranged alphabetically, which letter will be third to the right of sixth from the right end?
a)   V
b)   N
c)   I
d)   D
e)   None of these

8).If in the English alphabet each consonant is substituted by the immediate preceeding letter and each vowel is substituted by the immediate following letter, the word CAPITALISE will be written as
a)   BBOJSBMJRF
b)   BBOJSBKJRD
c)   BBOJSBKJFR
d)   BBOJSBKJRF
e)   None of these

9).In a certain code BUILT is written as 5#32@ and TRIBE is written as @935©. How is RULE written in that code?
a)   9#2©
b)   92#©
c)   5#2©
d)   9#©2
e)   None of these

10).If 1 is coded as $, 5 is coded as %, 9 is coded as *, 3 is coded as +, 7 is coded as # and 4 is coded as ?. What will be the correct form of the number 435971?
a)   ?+%*#$
b)   ?+%$#*
c)   ?+*%#$
d)   $#*%+?
e)   None of these

Answers:                    
1). c) 2). b) 3). e) 4). d) 5). a) 6). c) 7). b) 8). d) 9). a) 10). a)

Explanation:

1). According to the question,

After arranging reverse order, new word

Hence, B is the seventh letter from the right end
Answer:  c)

2). According to the question,

Hence seventh letter from the left end is J and fourth letter to the left of J is V
Answer: b)

3). Given word

Hence, G is the fifth letter from the right end.
Answer: e)

4). According to the question,

After arranging alphabetical order, new word

Hence, M is the fifth letter from the left end in the new arrangement
Answer: d)

5). Given word

After arranging alphabetical order, new word

Hence, tenth letter from the right end is B and fifth letter to the right of B is M.
Answer: a)

6). According to the question,
D R O V E = D E R O V
Hence, R is the third letter from the right end after the rearrangement.
Answer: c)

7). According to the question,
C A V E N D I S H = A E I C D H N S V
Hence, sixth letter from the right end is C and third letter to the right of C is N
Answer: b)

8). According to the question,

Required word = BBOJSBKJRF
Answer: d)

9).

Answer: a)

10). Given 1 → $, 5 → %, 9 → *, 3 → +, 7 → #, 4 → ?
hence, 


Answer: a)

 


For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">