8 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Average)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Percentage)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Average) Set-33:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1).  Six tables and twelve chairs were bought for Rs. 7800. If the average price of a table is Rs. 750, then the average price of a chair would be
a)   Rs. 250
b)   Rs. 275
c)   Rs. 150
d)   Rs. 175
e)   None of these

2). The average of 8 numbers is 27. If each of the numbers is multiplied by 8, find the average of new set of numbers
a)   1128
b)   938
c)   316
d)    216
e)   None of these

3). Out of four numbers, the average of the first three is 15 and that of the last three is 16. If the last number is 19, the first is
a)   19
b)   15
c)   16
d)   18
e)   None of these

4).The average of nine numbers is 50. The average of the first five numbers is 54 and that of the last three numbers is 52. Then the sixth number is
a)   30
b)   34
c)   24
d)   44
e)   None of these

5).The average of 11 results is 50. If the average of the first six results is 49 and that of the last six is 52, the sixth result is
a)   48
b)   50
c)   52
d)   56
e)   None of these

6).What is the average of the first six (positive) odd numbers each of which is divisible by 7?
a)   42
b)   43
c)   47
d)   49
e)   None of these

7).If a, b, c, d, e are five consecutive odd numbers, their average is
a)   5(a + 4)
b)   (abcde) / 5
c)   5(a + b + c + d + e)
d)   a + 4
e)   None of these

8).If the average of 6 consecutive even numbers is 25, the difference between the largest and the smallest number is
a)   8
b)   10
c)   12
d)   14
e)   None of these

9).The average of first three numbers is double of the fourth number. If the average of all the four numbers is 12, find the 4th number
a)   16
b)   48/7
c)    20
d)   18/7
e)   None of these

10).The average of 9 integers is found to be 11. But after the calculation, it was detected that, by mistake, the integer 23 was copied as 32, while calculating the average. After the due correction is made, the new average will be
a)   10
b)   9
c)   10.1
d)   9.5
e)   None of these

Answers:                    
1). b) 2). d) 3). c) 4). c) 5). d) 6). a) 7). d) 8). b) 9). b) 10). a)

Solution:
1). Average cost of a chair = Rs. x, then
x × 12 + 6 × 750 = 7800
12x = 7800 – 4500 = 3300
x = 3300 / 12 = Rs. 275
Answer:  b)

2). If each item is multiplied by 8, their average gets multiplied by 8.
Required average = 8 × 27 = 216
Answer: d)

3). a + b + c = 45 and b + c + d = 48
b + c = 48 – 19 = 29
a + b + c = 45
a = 45 – 29 = 16
Answer: c)

4). The sixth number = 9 × 50 – 5 × 54 – 3 × 52
= 450 – 270 – 156 = 24
Answer: c)

5). Sixth result = 6 × 49 + 6 × 52 – 11 × 50 = 294 + 312 – 550 = 56
Answer: d)

6). Required average = (7 + 21 + 35 + 49 + 63 + 77) / 6
= 7 (1 + 3 + 5 + 7 + 9 + 11) / 6 = (7 × 36) / 6 = 42
Answer: a)

7). b = a + 2
c = b + 2 = a + 4
d = c + 2 = a + 6
e = d + 2 = a + 8
Required average = (a + a + 2 + a + 4 + a + 6 + a + 8) / 5
= (5a + 20) / 5 = a + 4
Answer: d)

8). Numbers = x, x+2,….. x+10
Required difference = x + 10 – x = 10
Answer: b)

9). (a + b + c) / 3 = 2d
a + b + c = 6d
Also, (a + b + c + d) / 4 = 12
a + b + c + d = 48
6d + d = 48
7d = 48
d = 48 / 7
Answer: b)

10). Sum of 9 integers = 9 × 11 = 99
New average = (90 + 23 – 32) / 9 = 90 / 9 = 10

Answer: a)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">