5 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-30:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1 – 5): Study the table below and answer the given questions.
Data related to salary structure of five individuals of different organizations in March
Individual
Basic salary (in Rs.)
Total allowance (in Rs.)
Total deduction (in Rs.)
Net salary (in Rs.)
P
21800
28600
-
-
Q
-
-
4350
25850
R
10400
12400
2800
20000
S
11200
13800
-
-
T
-
21600
5700
-
Note :
             I.        Total deduction = Provident Fund Deduction (which is 10% of basic salary) + Other deductions
           II.        Net Salary = Basic Salary + Total Allowance – Total Deduction
          III.        A few values are missing in the table (indicated by -) A candidate is expected to calculate the missing value, if it is required to answer the given question on the basis of the given data and information

1).  If other deductions of P was Rs. 4720, what was his net salary?
a)   Rs. 42500
b)   Rs. 43500
c)   Rs. 43000
d)   Rs. 41500
e)   Rs. 42000

2). If Q’s total allowance was Rs. 3000 more than his basic salary, what was his total allowance?
a)   Rs. 17000
b)   Rs. 17500
c)   Rs. 16000
d)    Rs.16600
e)   Rs. 15500

3). If the ratio of Provident Fund deduction to Other deductions of S was 7 : 13, what was S’s other deductions?
a)   Rs. 2160
b)   Rs. 2080
c)   Rs. 2120
d)   Rs. 2040
e)   Rs. 1980

4).Basic salary of S is what per cent more than that of R?
a)   6(4 / 13)%
b)   5(7 / 13)%
c)   9(9 / 13)%
d)   11(7 / 13)%
e)   7(9 / 13)%

5).If Other deductions of T was Rs. 4000, what was his net salary?
a)   Rs. 32500
b)   Rs. 31900
c)   Rs. 32700
d)   Rs. 31700
e)   Rs. 32900

Directions (Q. 6 – 11): Study the graph carefully and answer the given questions.
Percentage profit made by two companies from 2010 to 2015

Profit% = [(Income – Expenditure) / Expenditure] × 100


6).If in the year 2014, the incomes of both the companies X and Z was the same, what was the ratio of expenditure of Company X to that of Company Z in that year?
a)   15 : 16
b)   32 : 31
c)   Can’t be determined
d)   16 : 15
e)   31 : 32

7).What is the ratio of the amount of profit earned by Company X to that earned by Company Z in the year 2012?
a)   Can’t be determined
b)   2 : 3
c)   5 : 4
d)   Other than those given as options
e)   3 : 2

8).If in the year 2011 the expenditure incurred by Company X and Z were the same, what was the ratio of the income of Company X to that of Z in that year?
a)   32 : 31
b)   32 : 33
c)   33 : 32
d)   Other than those given as options
e)   Can’t be determined

9).If the amount of profit earned by company X in the year 2013 was Rs. 2.5 lakh, what was its expenditure in that year?
a)   Rs. 12 lakh
b)    None of these
c)   Rs. 10 lakh
d)   Can’t be determined
e)   Rs. 12.5 lakh

10). If in the year 2015, the income of Company X and that of Z were the same and they were Rs. 3 lakh each, then what was the ratio of the expenditure of Company X to that of Company Z in that year?
a)   27: 29
b)   16 : 15
c)   29 : 27
d)   Can’t be determined
e)   59 : 58

11).What is the average percentage profit earned by Company Z over all the years together?
a)   48(1 / 2)%
b)   50%
c)   48(1 / 3)%
d)   Other than those given as options
e)   49%

Answers:                    
1). b) 2). d) 3). b) 4). e) 5). e) 6). e) 7). a) 8). b) 9). c) 10). a)   11). c)

Solution:

1). Net salary = Basic salary + total allowance – total deduction
Total deduction = PF deduction (10% of basic salary) + Other deductions
= 10% of 21800 + 4720
= 2180 + 4720 = Rs. 6900
Net salary = 21800 + 28600 – 6900 = Rs. 43500
Answer:  b)

2). Let the basic salary of Q be Rs. x.
Total allowance of Q is Rs. (x + 3000).
Net salary = Basic salary + total allowance – total deduction
Or, 25850 = x + x + 3000 – 4350
Or, 2x = 25850 + 4350 – 3000
Or, 2x = 27200
x = 27200 / 2 = Rs. 13600
Total allowance of Q = 13600 + 3000 = Rs. 16600
Answer: d)

3). Let the PF deduction and other deductions of S be Rs. 7x and 13x respectively. Then, 10% of 11200 = PF deduction
Or, PF deduction = Rs. 1120
Other deductions of S = (13 / 7) × 1120 = Rs. 2080
Answer: b)

4). Basic salary of S is Rs. 11200
Basic salary of R is Rs. 10400.
Reqd % = [(11200 – 10400) / 10400] × 100
= (800 / 10400) × 100 = (800 /104)% = (100 / 13)% = 7(9 / 13)%
Answer: e)

5). Total deduction of T = PF deduction + 4000
Let the basic salary of T be Rs. x
Then, 5700 = 10% of x + 4000
Or, x / 10 = 1700
x = Rs. 17000
Net salary = 17000 + 21600 – 5700 = 38600 – 5700 = Rs. 32900
Answer: e)

6). Required ratio
X × (160 / 100) = Z × (155 / 100)
Or, X / Z = 31 / 32
X : Z = 31 : 32
Answer: e)

7). Let the expenditures be a and b respectively
Ratio = [a × (45 / 100)] / [b × (30 / 100)]
It does not give exact figure of amount
Hence cannot be determined 
Answer: a)

8). Income = [Expenditure × (100 + profit%)] / 100
Let the expenditure of X and Z be k each
Ratio = (Income of X in 2011) / (Income of Z in 2011)
= [k × (160 / 100)] / [k × (165 / 100)] = 32 : 33
Answer: b)

9). Let the expenditure be Rs. k lakh
Then, k × (25 / 100) = Rs. 2.5 lakh
k = Rs. 10 lakh
Answer: c)

10). For company X
% profit = 45%
45 = [(3 – E) / E] × 100
E = 60 / 29
For company Z, % profit = 35%
35 = [(3 – E) / E] × 100
E = 60 / 27
Hence ratio = 27 : 29
Answer: a)

11). Average = (60 + 65 + 30 + 45 + 55 + 35) / 6 = 48(1 / 3)%
Answer: c)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">