18 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-44:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Direction (Q. 1 – 5): Study the following information to answer the given questions.

Percentage of population interested in different sports (cricket, Football, Badminton, Tennis, Volleyball, Hockey), in pie chart I and Percentage of females interested in these sports in pie chart II.



1).What is the ratio of the number of people interested in Tennis and Hockey together to that interested in Cricket and Volleyball together?
a)   23 : 32
b)   34 : 43
c)   101 : 130
d)   1 : 1.32
e)   None of these

2).For which of the sports, the percentage of population interested with respect to that of females interested in minimum?
a)   Cricket
b)   Badminton
c)   Tennis
d)   Football
e)   None of these

3).What is the difference between the number of females interested in Badminton and that in Volleyball?
a)   1.5 lakh
b)   2.2 lakh
c)   1.8 lakh
d)   1.9 lakh
e)   None of these

4).For which of the sports, the number of males interested is less than that of females interested?
a)   Tennis, Volleyball
b)   Volleyball, Badminton
c)   Badminton, Tennis, Hockey
d)   Badminton, Tennis, Volleyball
e)   None of these

5).What is the ratio of the number of males interested in Badminton and Football together to that of females interested in Hockey and Tennis together?
a)   124 : 117
b)   128 : 119
c)   19 : 17
d)   23  : 19
e)   None of these

Directions (Q. 6 – 10) : Study the following graph carefully to answer the question that follow:
Profit earned by a company over the years


6).What is the percent profit of the company in the year 2004 if the income of the company was Rs. 120 cr?
a)   100%
b)   120%
c)   133%
d)   125%
e)   140%

7).The expenditure of the company in the year 2005 was Rs. 85 cr. What is the ratio of income to expenditure of the company in the year?
a)   23 : 17
b)   5 : 4
c)   11 : 8
d)   21 : 16
e)   None of these

8).What is (the approximate) average (in Rs. crores) profit made by the company over the years?
a)   50
b)   48
c)   53
d)   57
e)   61

9).The income of the company in the year 2001 was Rs. 950000000. What was the expenditure (in Rs.) of the company in that year?
a)   50000000
b)   550000000
c)   40000000
d)   350000000
e)   None of these

10).What is the percent increase in the profit of the company in the year 2004 from the previous year?
a)   43%
b)   46%
c)   50%
d)   40%
e)   None of these

Answers:                    
1). b) 2). e) 3). c) 4). d) 5). a) 6). e) 7). a) 8). c) 9). b) 10). d)

Solution:

1). Compare only percentage; don’t find the numbers.
Required ratio = (21 + 3) : (32 + 11) = 34 : 43
Answer:  b)

2). Here, no need to go in detail. As we have to find the ratio of two percentages just compare directly for the respective sports.
Answer is Volleyball, as 11 / 22 is minimum ratio.
Answer: e)

3). Total no. females = [ (3 × 48) / (5 + 3 = 8)] = 18 lakh
Required diff = (22% - 12%) of 18 lakh = 1.8 lakh
Answer: c)

4). The population interested in cricket = [ 4800000 × (32 / 100) = 1536000
Similarly, the population interested in football, badminton, tennis, volleyball and hockey are 720000, 384000, 624000, 528000 and 1008000 respectively.   …(i)
Now, the no. of females interested n cricket = [ 18000000 × (19 / 100)] = 342000
Similarly, the no. of females interested in football, badminton, tennis, volleyball and hockey are 144000, 216000, 414000, 396000, and 288000 respectively… (ii)
Now, the difference of respective nos. of (i) and (ii) will give the no. of males interested in respective sports. We can see that for Badminton, Tennis and volleyball the no.of males interested is less than that of females. [Note: it is mere chance that in these three sports the percentage given in pie charts II is more than that of pie charts I. It means that you need to do actual calculation. You can check for volleyball = 12% in pie chart II]
Answer: d)

5). No.of males interested in Badminton and Football together
= (384000 – 216000) + (720000 – 144000)
= (168000 + 576000) = 744000
No.of females interested in Hockey and Tennis = 414000 + 288000 = 702000
Required ratio = (744000 : 702000) = 124 : 117
Answer: a)

6). Expenditure of the company = 120 – 70 = 50cr
% profit = (70 / 50) × 100 = 140%
Answer: e)

7). Reqd ratio = (85 + 30) : 85 = 115 : 85 = 23 : 17
Answer: a)

8). Required average = (40 + 55 + 50 + 70 + 30 + 75) / 6 = 320 / 6 = 53 cr
Answer: c)

9). Reqd exp = 95 cr – 40 cr = 55 cr = 55 × 107
Answer: b)

10). Reqd% = [(70 – 50) / 50] × 100 = 40%
Answer: d)






More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">