20 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-48:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. Nos. 1-5) Study the following graphs and answer the questions based on them.

[Note Figures are hypothetical and do not reflect actual circulation figure of the magazines.]

1). The total circulation figure for the magazines together in 1988 was approximately
a)   108000
b)   181000
c)   157000
d)   140000
e)   None of these

2). During the years 1987-89, the magazine that has shown maximum percentage growth in circulation has been
a)   Business India
b)   Dalal Street Journal
c)   Business World
d)   Fortune India
e)   Cannot be determined

3). In 1989, in Fortune India were to charge the same rate to its advertisers as Dalal Street Journal was charging a year ago, their cost of advertisement per thousand copies in Fortune India would
a)   Decrease by 50 %
b)   Increase by Rs. 140
c)   Decrease by Rs. 400
d)   Increase by 25%
e)   Cannot be determined

4). In 1988, the advertisement cost for page per thousand copies was the lowest for
a)   Business India
b)   Dalal Street Journal
c)   Business World
d)   Fortune India
e)   Cannot be determined

5). The advertisement cost of colour page per thousand copies for Business World has, from 1987 to 1988
a)   Remained the same
b)   Decreased by Rs. 200
c)   Increased by Rs. 466
d)   Increased Rs. 200
e)   Cannot be determined

Directions (Q. Nos. 6-10) Study the following table carefully and answer the questions given below.

Number of Candidates Applying for Various Posts Across Various Companies
Post
Post I
Post II
Post III
Post IV
Company
A
1060
950
1000
830
B
1050
1005
820
740
C
965
920
915
920
D
820
950
1002
960
E
720
825
760
765

6). The total number of candidates applying for carious posts in Company E are what per cent of the total number of candidates applying for various posts in Company A? (Rounded off to two digits after decimal.)
a)   74.85
b)   79.95
c)   76.77
d)   78.15
e)   None of these

7). The number of candidates applying for Post III in Company E are approximately, what per cent of the total number of candidates applying for the various posts in the same company?
a)   25
b)   30
c)   15
d)   20
e)   28

8). What is the difference between the average number of candidates applying for Post II and the average number of candidates applying for Post IV across various companies?
a)   85
b)   92
c)   83
d)   87
e)   None of these

9). What is the respective ratio of the total number of candidates applying for various posts in Company A to the total number of candidates applying for various posts in Company C?
a)   29:27
b)   31:29
c)   32:31
d)   32:29
e)   None of these

10). What is the approximate average number of candidates applying for Post III in various companies?
a)   845
b)   868
c)   888
d)   879
e)   899

Answers:                    
1). c) 2). b) 3). a) 4). d) 5). c) 6). b) 7). b) 8). d) 9). c) 10). e)



 Solution

1). Total circulation in 1988 = 60000 + 40000 + 30000 + 27000 = 157000
Answer: c)

2).
Magazine
Growth Percentage
Business India
(69 – 45)/45 ×100 = 53.3%
Dalal Street Journal
(49 – 18)/18 ×100 = 172%
Business World
(32 – 25)/25 × 100 = 28%
Fortune India
(31 – 20)/20 × 100 = 55%
Hence, it is maximum for Dalal Street Journal.
Answer: b)

3). Required percentage decreasement = {[(28000/31) – (14000/31)] / (28000 / 31)} ×100
= [(28000 - 14000) / 28000] × 100
= (14000 / 28000) × 100 = 50%
Answer: a)

4).  
Magazine
Advertising cost per 1000 Copies
Dalal Street Journal
(14000 /40000) × 1000 = Rs. 350
Business World
(20000 / 30000) × 1000 = Rs. 666
Fortune India
(17000 / 27000) × 1000 = Rs. 629
Business India
(30000 / 60000) × 1000 = Rs. 500
Hence, it is lowest for Dalal Street Journal
Answer: b)

5). Advertising cost per 1000 copies of business World in 1987 = (5000 / 25000) × 1000 = rs. 200
Advertising cost per 1000 Copies of Business World in 1988 = (20000 / 30000) × 1000 = Rs. 666
Hence, the cost has increased by Rs. 466
Answer: c)

6).  Total number of candidates applying for varies posts.
Company A à 1060 + 950 + 1000 + 830 = 3840
Company E à 720 + 825 + 760 + 765 = 3070
Hence, required percentage = (3070 / 3840) × 100 = 79.95 %
Answer: b)

7). Required percentage = [760 / (720 + 825 + 765)] × 100
= (760 / 2310) × 100 ≈ 30%
Answer: b)

8). Average number of candidates applying for post II across various companies
= 1/5 (950 + 1005 + 920 + 950 + 825) = 1/5 × 4650 = 930
Average number of candidates applying for Post IV
= 1/5 (830 + 740 + 920 + 960 + 765) = 1/5 × 4215 = 843
Hence,  required difference = 930 – 843 = 87
Answer: d)

9). Total number of candidates applying in Company A = 3840
Total number of candidates applying in Company C = 965 + 920 + 915 + 920 = 3720
Hence, required ratio = 3840 : 3720 = 32 : 31
Answer: c)

10). Required average = 1/5 (1000 + 820 + 915 + 1002 + 760)
= 1/5 × 4497 = 899
Answer: e)





More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here  


0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">