25 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-52:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Direction (Q. 1 – 5) : Study the following information carefully and answer the given questions.
A survey was conducted among 770 people who speak one or more languages from among Hindi, English and Urdu. It was also found that 500 speak Hindi, 400 English and 300 Urdu.
             I.        30% of the Urdu-speaking people speak all three languages, which is 10% less than those who speak Hindi and English both but not Urdu.
           II.        No. of people who speak Hindi and Urdu both but not English is 33(1 / 3)% less than the no.of people who speak only English
          III.        No.of people who speak English and Urdu both but not Hindi is 30.

1).How many people speak only Hindi?
a)   190
b)   170
c)   120
d)   Can’t be determined
e)   None of these

2). How many people speak only English?
a)   190
b)   100
c)   90
d)   Can’t be determined
e)   None of these

3).How many people speak Hindi and Urdu both but not English ?
a)   180
b)   120
c)   90
d)   150
e)   None of these

4).By what per cent no.of people who speak only Urdu is less than those who speak Hindi and English both but not Urdu?
a)   66(2 / 3)%
b)   33(1 / 3)%
c)   40%
d)   Can’t be determined
e)   None of these

5).By what percent the no.of people who speak only English is more than those who speak Hindi and Urdu both but not English?
a)   40%
b)   66(2 / 3)%
c)   50%
d)   Can’t be determined
e)   None of these

Directions (Q. 6 – 10) : Study the following information carefully and answer the given questions.
In a party 150 people are there. Out of that 32 people like only tea, 26 like only coffee and (1 / 10)th of total number of people like only cold drink. 8% of total people like tea and coffee but don’t like cold drink. (1 / 5)th of the total people don’t like any type of drinks. 13 people like tea and cold drink but don’t like coffee. Number of people who like all three types of drinks is (1 / 4)th of the number of people who like only tea.

6).How many people are there who like exactly one type of drink?
a)   73
b)   120
c)   112
d)   111
e)   None of these

7). How many people are there who like exactly two types of drink?
a)   47
b)   39
c)   56
d)   73
e)   None of these

8).How many people are there who like cold drink and coffee but don’t like tea?
a)   11
b)   12
c)   13
d)   14
e)   None of these

9).How many people are there who like atleast two drinks?
a)   47
b)   39
c)   56
d)   73
e)   None of these

10).How many people are there who like atmost one type of drink?
a)   101
b)   102
c)   103
d)   104
e)   None of these


Answers:                    
1). a) 2). e) 3). b) 4). c) 5). c) 6). a) 7). b) 8). d) 9). a) 10). c)

 Solution:

Directions (Q. 1-5):

(i)      30% of Urdu = 30% of 300 = 90.  No.of people who speak Hindi and English both but not Urdu = 100
(iii)       No. of people who speak English and Urdu but not Hindi = 30. Therefore, no.of people who speak only English = 400 – (100 + 90 + 30) = 180 …(A)
(ii)       Now, with the help of (A),
No.of people who speak Hindi and Urdu both but not English = 120 …(B)
Therefore, no.of people who speaks only Urdu = 300 – (120 + 90 + 30) = 60 …(C)
Similarly, no. of people who speak only Hindi  = 500- (100 + 90 + 120) = 190 … (D)

1). From (D)
Answer:  a)

2). From (A)
Answer: e)

3). From (B)
Answer: b)

4). No.of people who speak only Urdu = 300 – (120 + 90 + 30) = 60
Reqd less% = [(100 – 60) / 100] × 100 = 40%
Answer: c)

5). Reqd more% = [(180 – 120) / 120] × 100 = 50%
Answer: c)
Total number of people = 150
Number of students who don’t like any drink = 30

Directions (Q. 6-10):

6).
Answer: a)

7).
Answer: b)

8).
Answer: d)

9).
Answer: a)

10).

Answer: c)








More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">