27 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation) Set-55:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1 – 5): The given pie – chart shows the percentage distribution of total cars sold by six different companies and the table shows the ratio of diesel to petrol cars among the sold cars. Answer the given questions based on the pie-chart and the table.

Company
Diesel : Petrol
A
9 : 8
B
11 : 7
C
3 : 4
D
8 : 5
E
7 : 9
F
3 : 2

1).What is the total number of petrol cars sold by Company A, B and C together ?
a)   43200
b)   45400
c)   48700
d)   49300
e)   51500

2).What is the difference between the total no. of diesel cars and the total no.of petrol cars sold by Company D?
a)   4900
b)   5100
c)   5300
d)   5500
e)   5700

3).What is the ratio of the total no.of petrol cars sold by Company E to that of diesel cars sold by Company F?
a)   2 : 1
b)   3 : 2
c)   4 : 3
d)   5 : 4
e)   None of these

4).The total number of diesel cars sold by Company D is approximately what per cent of the total no.cars sold by Company F?
a)   60%
b)   75%
c)   80%
d)   120%
e)   125%

5).What is the difference between the total number of diesel cars sold by all companies together and total number of petrol cars sold by all companies together?
a)   9600
b)   11400
c)   12700
d)   13200
e)   14800

Directions (Q. 6 – 10): The given pie – chart shows the percentage distribution of total  selected candidates in an entrance examination from six different cities during the year 2013 and 2014 and the tables shows the ratio of male to female candidates among the selected candidates.


City
2013
2014
Male : Female
Male : Female
A
8 : 5
5 : 7
B
11 : 8
12 : 11
C
7 : 4
15 : 8
D
2 : 3
8 : 9
E
5 : 3
1 : 3
F
13 : 8
5 : 8

6).What is the difference between the number of total male candidates selected from City B in 2013 and total male candidates from City A in 2014?
a)   670
b)   720
c)   840
d)   910
e)   None of these

7).What is the ratio of total females selected from city D in 2013 to total females selected from City E in 2014?
a)   23 : 13
b)   31 : 27
c)   35 ; 23
d)   38 : 23
e)   43 : 31

8).The total number of females selected from City F in 2013 is approximately what per cent of the total number of candidates selected from City E in that year?
a)   60%
b)   75%
c)   80%
d)   100%
e)   120%

9).The total number of females selected from City B in 2014 is approximately what per cent more than the total number of males selected from City E in 2013?
a)   71.42%
b)   73.68%
c)   75.13%
d)   77.56%
e)   79.84%

10).What is the average number of females selected from all cities together in 2014?
a)   1600
b)   1800
c)   2000
d)   2200
e)   2400

Answers:                    
1). c) 2). b) 3). b) 4). c) 5). b) 6). a) 7). d) 8). d) 9). b) 10). c)

Solution:

1). SaleA = 170000 × (29 / 100) × (8 / 17) = 23200
Salea = 170000 × (18 / 100) × (7 / 18) = 11900
Salec = 170000× (14 / 100) × (4 / 7) = 13600
Total sale = 23200 + 11900 + 13600 = 48700
Answer:  c)

2). Difference = 170000 × (13 / 100) × (8 – 5) / 13
= 1700 × 3 = 5100
Answer: b)

3). Ratio = [170000 × (16 / 100) × (9 / 16)]  / [170000 × (10 / 100) × (3 / 5)]
= 9 / 6 = 3 / 2
Answer: b)

4). Ddiesel  = 17000 × (13 / 100) × (8 / 13) = 13600
Total no.of cars sold by F = 170000 × (10 / 100) = 17000
∴ Reqd% = (13600 / 17000) × 100 = 1360 / 17 = 80%
Answer: c)

5). DifferenceA  = 170000 × (29 / 100) × (1 / 17) = 2900
DifferenceB = 170000 × (18 / 100) × (4 / 18) = 6800
DifferenceC = 170000 × (16 / 100) × (3 - 4) / 16 = -3400
DifferenceD = 170000 × (13 / 100) × (3 / 13) = 5100
DifferenceE = 170000 × (16 / 100) × (7 - 9) / 16 = -3400
DifferenceF = 170000 × (10 / 100) × 1 / 5 = 3400
Difference = 2900 + 6800 – 3400 + 5100 – 3400 + 3400 = 11400
Answer: b)

6). B2013  = 19000 × (27 / 100) × (11 / 19) = 2970
A2014  = 23000 × (24 / 100) × (5 / 12) = 2300
Difference  = 2970 – 2300 = 670
Answer: a)

7). Reqd ratio = [19000 × (20 / 100) × (3 / 5)] / [23000 × (8 / 100) × (3 / 4)]
= (190 × 12) / (230 × 6) = 38 / 23 = 38 : 23
Answer: d)

8). Ffemale = 19000 × (21 / 100) × (8 / 21) = 1520
Etotal  = 19000 × (8 / 100) = 1520
Reqd % = (1520 / 1520) × 100 = 100%
Answer: d)

9). Bfemale = 23000 × (15 / 100) × (11 / 23) = 1650
Emale = 19000 × (8 / 100) × (5 / 8) = 950
Reqd % = [(1650 – 950) / 950 ] × 100 = 73.68%
Answer: b)

10). Avg = 23000 / (6 × 100) [ 24 × (7 / 12) + 15 × (11 / 23) + 23 × (8 / 23) + 17 × (9 / 17) + 8 × (3 / 4) + 13 × (8 / 13) ]
= 230 / 6 [ 14 + (165 / 23) + 8 + 9 + 6 + 8]
= 230 / 6[45 + (165 / 23)]
= (230 / 6) × (1200 / 23) = 2000

Answer: c)





More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">