16 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Mensuration)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simple & Compound Interest)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Mensuration) Set-41:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). The area of a square is 196 sq cm whose side is half of the radius of a circle. The circumference of the circle is equal to breadth of a rectangle, if perimeter of rectangle is 712 cm. What is the length of rectangle?

a)   196 cm

b)   186 cm

c)   180 cm
d)   190 cm
e)   None of these

2). What is the area of a circle whose circumference 132 cm?
a)   1562 sq cm
b)   1386 sq cm
c)   1434 sq cm
d)   1836 sq cm
e)   None of these

3). If the radius of a circle is increased by 50%, then its circumference will increase by
a)   25%
b)   50%
c)   75%
d)   100%
e)   None of these

4). The area of a square is 1024 sq cm. What is respective ratio between the length and the breadth of a rectangle whose length is twice the side of square and breadth is 12 cm less than the side of square?
a)   5 : 18
b)   16 : 7
c)   14 : 5
d)   32 : 5
e)   None of these

5). The angles of a quadrilateral are in the ratios 2 : 4 : 7 : 5. The smallest angle of the quadrilateral equal to the smallest angle of a triangle. One of the angles of the triangle is twice the smallest angle of triangle. What is the second largest angle of triangle?
a)   80°
b)   60°
c)   120°
d)   Cannot be determined
e)   None of these

6). The smallest angle of a triangle is equal to two- third the smallest angle of a quadrilateral. The ratio between the angles of the quadrilateral is 3 : 4 : 5 : 6. The largest angle of the triangle is twice it’s the smallest angle. What is the sum of second largest angle of the triangle and largest of the quardrilateral?
a)   160°
b)   180°
c)   190°
d)   170°
e)   None of these

7). The ratio between the adjacent angles of a parallelogram are 2 : 3. The smallest angle of the quadrilateral is equal to the half of the smallest angle of a parallelogram. The highest angle of a quadrilateral times greater than its smallest angle. What is the sum of the highest angle of quadrilateral and the smallest angles of a parallelogram?
a)   252°
b)   226°
c)   144°
d)   180°
e)   None of these

8). One of the angles of a triangle is two – third angle of sum of adjacent angles of parallelogram. Remaining angles of the triangle are in ratio 5 : 7, respectively. What is the value of the second largest angle of the triangle?
a)   25°
b)   40°
c)   35°
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). The ratio between the angles of a quadrilateral is 3 : 4 : 6 : 5. Two – third the largest angle of the quadrilateral is equal to the smaller angle of a parallelogram. What is the value of adjacent angle of the parallelogram?
a)   120°
b)   110°
c)   100°
d)   130°
e)   None of these

10). The total area of a circle and a rectangle is equal to 1166 sq cm. The diameter of the circle is 28 cm. What is the sum of the circumference of the circle and the perimeter of the rectangle, if the length of the rectangle is 25 cm?
a)   186cm
b)   182 cm
c)   184 cm
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Solution:
1). Area of square (a)2  = 196
A=√(196) = 14cm
Radius of a circle = 14 2 = 28cm
Circumference
=(22/7) × 2 × 28 = 176cm
Now, according to the question,
b=176cm
Also, 2(l + b) =712
2(l +176) =712
l + 176 = 336
I = 336 – 176 à/=180cm
Answer: c)

2). Circumference of a circle = 132cm
2πr = 132 × (22/7) × r =132
r=(132×7)/ (2 ×22) àr = 21cm
Hence, area of a circle = πr2
=( 22/7) × 21 × 21 = 1386 sq cm
Answer: b)

3). Let the original radius be r.
New radius =150% of r = (3r/2)
Original circumference = 2πr
New circumference
= 2π × (3r/2) = 3πr
Increase percentage
{[(3πr - 2πr) /2πr]  × 100} = 50%
or increase in circumference will be same as increase in radius
r = 50%
Answer: b)

4). Area of square =1024cm
Side = √(1024) = 32cm
Length of rectangle = 2 × 32 = 64cm
Breadth =32 – 12 =20cm
Ratio = 64 : 20 =16:5
Answer: e)

5).Sum of angles of quadrilateral =360°
2x + 4x +7x + 5x =360°
18x = 360° ; x=20°
Smallest angles of quadrilateral = 2 × 20° = 40°
Smallest angle of triangle = 40°
Second angle of triangle =2 × 40° = 80°
Third angle of triangle =180° – (40° +80°) =60°
Hence, the second largest angle of triangle is 60°.
Answer: b)

6). Let the angles of the quadrilateral be 3x, 4x, 5x and 6x, respectively.
Then, 3x +4x +5x +6x =360°
18x=360° à x=20°
Smallest angle of the triangle = (3 × 20°) × (2/3) = 40°
Largest angle of the triangle =400 × 2 =80°
Second largest angle of the triangle =180° – (40° +80°) = 60°
and the largest angle of the quadrilateral =6x = 6 × 20° =120°
Hence, required sum =60° +120° =180°
Answer: b)

7). Suppose adjacent angle of parallelogram be 2x°   and 3x°.
Then, according to the theorem,
2x° + 3x°  =180°
=5x° = 180° àx° =180°/5 =36°
Smaller angle of parallelogram = 2 × 36° = 72°
Smaller angle of quadrilateral =36°
Highest angle = 4 × 36° = 144°
Hence,  required sum of angles = 144° +36° =180°
Answer: d)

8).An angle of a triangle = 2/3 180° =120°
Remaining =180° – 120° =60°
Which is the ratio of 5:7
So, 5x + 7x = 60°; 12x =60°
x = 5°
So, angles are 5 × 5 =25°
And 7 × 5 = 35° and 120°
So, value of the second largest angle of triangle is 35°.
Answer: c)

9). 3x + 4x +6x +5x = 3600 ,x = 20°
Largest angle of quadrilateral = 6x = 6 × 20° =120°
Smaller angle of parallelogram =120° × (2/3) =80°
So, the adjacent angle =100°
Answer: c)

10). The  area of the circle,  πr2  = (22/7) × 14 ×14 = 616sq cm
Let the length and breadth of the rectangle be x cm and y cm, respectively.
Then, x × y =1166 -616
= 25 × y =550
= y=550/25 =22cm
Perimeter of the rectangle =2(x +y)
= 2(25 +22) =94cm
And circumference of the circle =2 πr
2 × 22/7 14 =88cm
Hence, required sum =94 + 88 =182cm
Answer: b)


More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">