10 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Number Series) Set-35:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q.1-5):  What will come in place of question mark(?)in the given number series?

1). 264    262    271    243    308    ?
a)   216
b)   163
c)   194
d)   205
e)   182

2).1.5    2.5    7    24    100    ?
a)   345
b)   460
c)   525
d)   380
e)   505

3).71    78    92    120    ?    288
a)   160
b)   176
c)   199
d)   208
e)   164

4). 17    9    10    16.5    35    ?
a)   192
b)   80
c)   114
d)   90
e)   76

5).79    39    19    9    4    ?
a)   0.2
b)   1.5
c)   0.5
d)   2
e)   1

Directions (Q.6-10): What will come in place of question mark (?)in the following number series?

6). 13    13    19    43    103    ?
a)   221
b)   227
c)   223
d)   217
e)   239

7). 27    13    12    16.5    ?    75
a)   31
b)   29
c)   37
d)   33
e)   35

8). 17    19    42    132    ?    2690
a)   532
b)   544
c)   528
d)   536
e)   512

9). 25    29    67    217    ?    4501
a)   927
b)   877
c)   885
d)   911
e)   893

10). 21    38    59    84    113    ?
a)   138
b)   152
c)   134
d)   146
e)   148       

Solution:

1). The series is -(13 + 1), +(23 + 1), -(33 + 1), +(43 + 1), -(53 + 1), …...
ie 264 – (13 + 1) = 262, 264 + (23 + 1) = 271
271 – (33 + 1) = 243, 243 + (43 + 1) = 308
308 – (53 + 1) = 182
Answer: e)

2). The series is ×1 + 1, ×2 + 2, ×3 + 3, ×4 + 4, ×5 + 5, ….
ie 1.5 ×1 + 1 = 2.5, 2.5 × 2 + 2 = 7,
7 × 3 + 3 = 24, 24 × 4 + 4 = 100,
100 × 5 + 5 = 505
Answer: e)

3). The series is  +7, +14, +28, +56, +112,
ie 71 + 7 = 78, 78 + 14 = 92, 92 + 28 = 120,
120 + 56 = 176, 176 + 112 = 288,
Answer: b)

4). The series is ×0.5 + 0.5, ×1 + 1,  ×1.5 + 1, ×2 + 2, ×2.5 + 2.5, …
ie 17 × 0.5 + 0.5 = 9, 9 × 1 + 1 = 10,
10 × 1.5 + 1.5 = 16.5, 16.5 × 2 + 2 = 35,
35 × 2.5 + 2.5 =90,  …
Answer: d)

5). The series is  /2 – 0.5, /2  -0.5, (repeated)
ie 79 / 2 – 0.5 = 39, 39 / 2 – 0.5 = 19,
19 / 2 – 0.5 = 9, 9 / 2 – 0.5 = 4, 4 / 2 - 0.5 = 1.5, …
Answer: b)

6). The series is

Answer: c)

7). The series is ×0.5 – 0.5, × 1 – 1,
× 1.5 – 1.5, × 2 – 2, × 2.5 – 2.5, …
ie 27 × 0.5 – 0.5 = 13, 13 × 1 – 1 = 12, 12 × 1.5 – 1.5 = 16 . 5,
16.5 × 2 – 2 = 31, 31 × 2.5 – 2.5 = 75,
Answer: a)

8). The series is × 1 + 2, ×2 + 4, ×3 + 6, × 4 + 8, × 5 + 10,
ie 17 × 1 + 2 = 19, 19 × 2 + 4 = 42, 42 × 3 + 6 = 132,
132 × 4 + 8 = 536, 536 ×5 + 10 = 2690, …
Answer: d)

9). The series is ×1 + 22, ×2 + 32, ×3 + 42, ×4 + 52, ×5 + 62, …
ie 25 × 1 + 22 = 29, 29 × 2 + 32 = 67, 67 × 3 + 42 = 217, 217 × 4 + 52 = 893,
893 × 5 + 62 = 4501,
Answer: e)

10). The series is+17, +21, +25, +29, +33, +37, ..
21+17 = 38, 38 + 21 = 59, 59 + 25 = 84, 84 + 29 = 113,
113 + 33 = 146, 146 + 37 = 183, …
Answer: d)




More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">