23 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Profit & Loss)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Profit & Loss) Set-51:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Among the goods purchased by a trader, two-fifth were sold at 20% loss, and the remaining were sold at a profit. If on the whole 10% profit is made, what per cent of profit did the trader make on the remaining goods?
a)   15%
b)   20%
c)   30%
d)   40%
e)   None of these

2). If Mohan’s profit on selling a pen is 20% of the selling price, what is his real profit percent?
a)   20%
b)   10%
c)   15%
d)   25%
e)   None of these

3). If the total profit is 26% of selling price, then what percent of selling price is equal to the 34% of the purchasing price?
a)   20.36%
b)   25.16%
c)   17.16%
d)   24.76%
e)   None of these

4). Priya purchased two mixers for Rs. 1500 and made a profit of 9% on one and loses 6% on the other. But overall there is no profit or loss, then the cost price of mixers are in the ratio:
a)   5 : 3
b)   2 : 3
c)   3 : 2
d)   3 : 5
e)   None of these

5). An article is sold at 10% loss. Had it been sold for Rs 30 more, the loss would have been 5% only. What is the cost price of the article?
a)   Rs. 500
b)   Rs. 300
c)   Rs. 200
d)   Rs. 600
e)   None of these

6). X sells a TV to Y at the gain of 10% who again sells it to Z at a loss of 10%. If Z pays Rs. 9900 to Y, then the cost price of the TV for X is :
a)   Rs. 9900
b)   Rs. 10000
c)   Rs. 11000
d)   None of these
e)   Cannot be determined

7). A dishonest dealer defrauds, by false balance, to the extent of 12% in buying as well as in selling his goods. Find his gain percentage.
a)   12 2/3%
b)   12 7/25%
c)   25 11/25%
d)   12 1/2%
e)   None of these

8). A lamp is marked with a sale price of Rs. 23.80. Which is 15% off of the regular price. What is the regular price?
a)   Rs. 26
b)   Rs. 28
c)   Rs. 30
d)   Rs. 32
e)   None of these

9). If 3 mangoes are sold for the cost price of 4, the profit is
a)   62 1/3%
b)   33 1/4%
c)   33 1/3%
d)   40 1/2%
e)   None of these

10). 400 tomatoes were bought at Rs.125 per hundred and sold at a total profit of Rs.100. The selling price of dozen tomatoes is
a)   Rs. 20
b)   Rs. 18
c)   Rs. 25
d)   Rs. 19
e)   None of these

Answers:                    
1). c) 2). d) 3). b) 4). b) 5). d) 6). b) 7). c) 8). b) 9). c) 10). b) 



Solution:

1). Let number of goods = 100
C.P. of each article = Rs 1.
S.P. of 2/5 × 100
= 40 articles = Rs. [40 × (80/100)]  = Rs. 32.
Total S.P. of remaining 60 articles
= Rs. (110 - 32) = Rs. 78
Required percentage gain
= (18 / 60) × 100 = 30 %
Answer: c)

2). S.P. of pen = Rs. 100
Profit = Rs. 20
C.P. = 100 – 20 = 80
Actual profit per cent
= (20 / 80) × 100 = 25 %
Answer: d)

3). S.P. = Rs.100
Gain = 100 × (26 / 100) = Rs. 26
C.P. = 100 – 26 = Rs. 74
If the required percent be x, then
x = (74 × 34) / 100 = 25.16%
Answer: b)

4). C.P. of first mixer = Rs. x
C.P. of second mixer
= Rs. (1500 – x)
x × (9 / 100) = (1500 – x) 6 / 100
⇨ x / (1500 – x) = 6 / 9 = 2 / 3 = 2 : 3
Answer: b)

5). If the C.P. of article be Rs. x, then
S.P. = Rs.( 9x / 10)
Class – II
(9x / 10) + 30 = 95x / 100
 ⇨ 5x / 100 = 30 ⇨ x = (30 × 100) / 5
= Rs. 600
Short – Cut Method
⇨  30 = 5 / 100 C.P. ⇨ C.P. = 3000 / 5
= Rs. 600
Answer: d)

6). C.P. of TV for X = Rs. x.
x × (110 / 100) × (90 / 100) = 9900
x = 100 × 100 = Rs. 10000
Answer: b)

7). Gain per cent
= [12 + 12 + (12 × 12 / 100)] %
= 24 + (36 / 25) = 25 (11 / 25) %
Answer: c)

8). If the regular price be Rs. x, then
85x / 100 = 23.80
⇨ x = (23.80 × 100) / 85 = Rs. 28
Answer: b)

9). Gain per cent = [(4 – 3) / 3] × 100
= 100 / 3 = 33 1/3%
Answer: c)

10). C.P. of 400 tomatoes
= 4 × 125 = Rs 500
S.P. = Rs 600
400 tomatoes = Rs 600
12 tomatoes = 600 / 400 × 12
= Rs. 18
Answer: b)






More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here   

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">