6 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Ratio & Proportion)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Ratio & Proportion)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Ratio & Proportion) Set-31:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). In a class of 60 students, where the girls are twice that of boys. Kamal ranked seventeenth from the top. If there are 9 girls ahead of Kamal, the number of boys in rank after him is:
a)   3
b)   7
c)   12
d)   13
e)   None of these

2). Two varieties of rice at Rs. 10 per kg and Rs. 12 per kg are mixed together in the ratio 1 : 2. What is the price of the resulting mixture?
a)   Rs. 10.50 per kg
b)   Rs. 10.67 per kg
c)   Rs. 11.20 per kg
d)   Rs. 11.33 per  kg
e)   None of these

3). If A varies directly proportional to C, and B also varies directly proportional to C, which one of the following is not correct?
a)   (A + B) ∝ C
b)   (A - B) ∝ (1/C)
c)   √(AB) ∝ C
d)   (A / B) = constant
e)   None of these

4). If the ratio of the areas of two squares is 9 : 1, the ratio of their perimeters is:
a)   9 : 1
b)   3 : 1
c)   3 : 4
d)   1 : 3
e)   None of these

5). The ratio of the number of boys and girls in a school is 3 : 2. If 20% of the boys and 25% of the girls are scholarship holders, then the percentage of the students who did not get scholarship is:
a)   68%
b)   78%
c)   82%
d)   72%
e)   None of these

6). In a mixture of 60 litres, the ratio of acid and water is 2 : 1. If the ratio of acid and water is to be 1 : 2, then the amount of water (in litres) to be added to the mixture is
a)   50
b)   45
c)   55
d)   60
e)   None of these

7). Salaries of Akash, Babloo and Chintu are in the ratio of 2 : 3 : 5. If their salaries were increased by 15%, 10% and 20% respectively, what will be the new ratio of their salaries?
a)   3 : 3 : 10
b)   23 : 33 : 60
c)   20 : 22 : 40
d)   None of these
e)   Cannot be determined

8). If x : y = 3 : 4 then
(7x + 3y) : (7x – 3y) is equal to :
a)   5 : 2
b)   4 : 3
c)   11 : 3
d)   None of these
e)   Cannot be determined

9). If A : B = 5 : 7 ; C : D = 2A : 3B then AC : BD is:
a)   20 : 38
b)   50 : 147
c)   10 : 21
d)   None of these
e)   Cannot be determined

Answers:                    
1). c) 2). d) 3). b) 4). b) 5). b) 6). d) 7). b) 8). c) 9). b) 
   

Solution:

1). Girls : Boys = 2 : 1. Total no.of students is 60
Girls 60 × (2 / 3) = 40 and boys = 20. Kamal has been ranked 17 which means there are 16 students before him of which 9 are girls à remaining 7 are boys.
7 boys are ahead of Kamal + Kamal is the 8th boy, hence, there are (20 - 8) = 12 boys after him.
Answer: c)

2). Let the amount of rice be 1 kg and 2 kg. (The given ratio is 1 : 2). So, total cost = 10 × 1 + 12 × 2 = 10 + 24 = 34
Rs. 34 is the cost of (1 + 2 = 3) kg of rice.
Cost per kg = (34 / 3) = 11.33 per kg
Answer: d)

3). A ∝ C = A = K1 C
B ∝ C = B = K2 C
Where K1 and K2 are constants
(A + B) = (K1 + K2)C
(K1 + K2) is again a constants
(A + B) ∝ C √(A.B) = √[ (K1C) × (K2C)] = √(K1 K2C)
Here √(K1 K2) is a constant à (A . B) ∝ C
(A / B) = (K1C / K2C) = (K1 / K2)
(K1 / K2) is (1 / K2) a constant
But, (A - B) = (K1C - K2C) = (K1 - K2) C
(K1 - K2) is a constant à(A - B) ∝ C
Answer: b)

4). (x2 / y2) = (9 / 1) where x and y are the sides of the two squares 
= ratio of perimeters à (x /y) = (3 / 1) à (4x / 4y) = (12 / 4) = (3 / 1)
Answer: b)

5). Number of students in school = 100 (let)
Boys = (3 / 5) × 100 = 60, Girls = 40
Students who did not get scholarship
Boys = 60 × (80 / 100) = 48
Girls = 40 × (75 / 100) = 30
Students who do not get scholarship = 78
Required percentage = 78
Answer: b)

6). In 60 litres of mixture,
Acid = (2/3) × 60 = 40 litres, Water = 20 litres
If x litres of water be mixed, then [40 / (20+ x)] = 1/2 à 20 + x = 80
x = 80 – 20 = 60 litres
Answer: d)

7). Required ratio  = [(2 × 115) / 100] : [(3 × 110) / 100] : [(5 × 120) / 100]
230 : 330 : 600 à 23 : 33 : 60
Answer: b)

8). (x / y) = (3 / 4)
(7x + 3y) / (7x – 3y) = [7 (x /y) + 3] / [7(x /y) - 3]
[7 × (3 / 4) + 3] / [7 × (3 / 4) - 3] = (21 + 12) / (21 - 12)
33 / 9 = 11 / 3 = 11 : 3
Answer: c)

9). (A / B) = (5 / 7)
(C / D) = (2 / 3) × (A / B) = (2 × 5) / (3 × 7) = (10 / 21)
(AC / BD) = (5 / 7) × (10 / 21) = 50 / 147
50 : 147
Answer: b)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">