28 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Data Interpretation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)Based on Exam Pattern Set-57:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1 – 10): What value should come in place of question mark (?) in the following questions?

1).15 – 2 + 4 / (1 / 2) × 8 = ?
a)   272
b)   77
c)   168
d)   56
e)   None of these

2).48 / 12 + 4 × 25 / 5 = ?
a)   24
b)   21
c)   18
d)   15
e)   None of these

3).23 × 19 × ? / 19 / 17 = 115
a)   65
b)   75
c)   85
d)   95
e)   None of these

4).[(3 / 2) / (1 / 2) × (3 / 2 )] / [(3 / 2) × (1 / 2) / (3 / 2)] = ? 
a)   6
b)   8
c)   10
d)   12
e)   None of these

5).[(3 + 3 + 3 + 3) / 3 ] / [(5 + 5 + 5 + 5) / 5] = ?
a)   1
b)   1 / 2
c)   1 / 4
d)   1 / 8
e)   None of these

6).(5 + ? × 19 – 15 – 7) / (13 × 13 – 156) = 6
a)   4
b)   4.5
c)   5
d)   5.5
e)   None of these

7).35 – [23 – {19 – (15 - ?)}] = 12 × 2 / (1 / 2)
a)   32
b)   34
c)   36
d)   38
e)   None of these

8).261 / ? × 15 + 270 = 405
a)   24
b)   25
c)   27
d)   28
e)   None of these

9).3(1 / 2)  + 5(1 / 5)  +  ?  + 2(1 / 4) = 11(1 / 3)
a)   11 / 60
b)   13 / 60
c)   23 / 60
d)   29 / 60
e)   None of these

10).8500 + (1600 / ?) of (1 / 5) = 8501
a)   310
b)   315
c)   320
d)   325
e)   None of these

Answers:                    
1). b) 2). a) 3). c) 4). e) 5). a) 6). c) 7). a) 8). e) 9). c)  10). c)

Solution:

1). 15 – 2 + 4 / (1 / 2) × 8 = 15 – 2 + 4 × 2 × 8
= 15 – 2 + 64 = 77
Answer:  b)

2). 48 / 12 + 4 × 25 / 5 = 4 + 4 × 5 = 4 + 20 = 24
Answer: a)

3). 23 × 19 × ? / 19 / 17 = 115
(23 × 19 × ?) / (19 × 17) = 115
? = (115 × 19 × 17) / (23 × 19) = 85
Answer: c)

4). [(3 / 2) / (1 / 2) × (3 / 2 )] / [(3 / 2) × (1 / 2) / (3 / 2)] = ?
 = [(3 / 2) × (2 / 1) × (3 / 2 )] / [(3 / 2) × (1 / 2) × (2 / 3)]
= (9 / 2) / (1 / 2)
= (9 / 2) × (2 / 1) = 9 
Answer: e)

5). ? = (12 / 3) / (20 / 5) = 4 / 4 = 1
Answer: a)

6). (5 + ? × 19 – 15 – 7) / (13 × 13 – 156) = 6
(?× 19 – 17) / (169 – 156) = 6
? × 19 – 17 = 13 × 6 = 78
? × 19 = 78 +  17 = 95
? = 95 / 19 = 5
Answer: c)

7). 35 – [23 – {19 – (15 - ?)}] = 12 × 2 / (1 / 2)
= 35 – 23 + (19 – 15 + ?) = 48
12 + 4 + ? = 48
48 – (4 + 12) = 32
Answer: a)

8). 261 / ? × 15 + 270 = 405
261 / ? × 15 = 405 – 270 = 135
(261 × 15) / ? = 135
? = (261 × 15) / 135 = 29
Answer: e)

9). 3(1 / 2)  + 5(1 / 5)  +  ?  + 2(1 / 4) = 11(1 / 3)
3 + 5 + 2 + [(1 / 2) + (1 / 5) + (1 / 4)] + ? = 11 + (1 / 3)
? = 11 – 10 + (1 / 3) - [(1 / 2) + (1 / 5) + (1 / 4)]
= 1 + (1 / 3) – (19 / 20) = (60 + 20 – 57) / 60 = 23 / 60
Answer: c)

10). 8500 + (1600 / ?) of (1 / 5) = 8501
8500 + (1600 / ?) × (1 / 5) = 8501
(1600 / ?) × (1 / 5) = 8501 – 8500 = 1
? = 1600 / 5 = 320

Answer: c)

 




More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here  

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">