4 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-29:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

Directions (Q. 1 – 10) : What will come in place of question mark (?) in the given questions?
1).  [ (16)3 × (6)2 ] / (4)3 = ?2
a)   16
b)   32
c)   42
d)   48
e)   52

2). √(2304)×√?  = 2832
a)   3481
b)   3691
c)   4891
d)   2642
e)   3923

3). 345 / 23 / 5 = √√?
a)   256
b)   92
c)   1296
d)   81
e)   2401

4).3√103823 = ? + 23
a)   29
b)   26
c)   34
d)   24
e)   27

5).15% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35
a)   110
b)   95
c)   150
d)   90
e)   100

6).194.751 + 276.233 + 126.021 + 21.753 = ?
a)   616.758
b)   618.758
c)   614.878
d)   620.214
e)   681.758

7).( (23)27 × (23)-12 ) / ?  = (23)12
a)   (23)3
b)   (23)5
c)   (23)27
d)   (23)21
e)   None of these

8). (43.7)2 - ? = (23.6)2
a)   1452.72
b)   1252.73
c)   1248.57
d)   1452.73
e)   1352.73

9).52 × 7 × ? = 4004
a)   13
b)   √151
c)    19
d)   11
e)   210

10).76% of 112 – 42% of 116 = ?
a)   29.6
b)   37.8
c)   36.4
d)   39.8
e)   40.2

Answers:                    
1). d) 2). a) 3). d) 4). d) 5). e) 6). b) 7). a) 8). e) 9). d) 10). c)

Solution:

1). ?2 = (163 × 62) / 43 = 46 × 62 / 43
43 × 62 = 82 × 62
? = 8 × 6 = 48
Answer:  d)

2). 48 × √? = 2832
√? = 2832 / 48 = 59
? = 3481
Answer: a)

3). 345 / (23 × 5) = √√ ?
Or, √√? = 3
? = (3 × 3)2 = 81
Answer: d)

4). ? + 23 = 3√103823
= 3√(47 × 47 × 47)
Or, ? = 47 – 23 = 24
Answer: d)

5). ?% of 1015 / 35 = 150% of 750 / 25 – 16 = ? % of 1015 / 35
Or, (? × 1015) / (35 × 100) = [(150 × 750) / (100 × 25)]  - 16
Or, (?× 29) / 100 = 45 – 16 = 29
? = 100
Answer: e)

6). 194.751 + 276.233 + 126.021 + 21.753 = 618.758
Answer: b)

7).  ? = ( (23)27 × (23)-12 ) / (23)12 = (23)15 / (23)12
= (23)15 – 12 = (23)3
Answer: a)

8). ? = (43.7)2 – (23.6)2
= 1909.69 – 556.96 = 1352.73
Answer: e)

9). ? = 4004 / (52 × 7) = 4004 / 364 = 11
Answer: d)

10). ? = [(76 / 100) × 112] – [(42 / 100) × 116 ]
=85.12 – 48.72 = 36.4
Answer: c)

More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">