17 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Aptitude Questions (Simplification) Set-43:
Dear Readers, Important Practice Aptitude Questions with solution for Upcoming SBI Clerk Exam, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.
Directions (Q. 1 – 12) : What should come in place of the question mark (?) in the following questions?

1).1250 / ? = ? / 450
a)   750
b)   600
c)   450
d)   300
e)   900

2).65% of 75 + 35% of 25 = ? % of 460
a)   7.5
b)   8.25
c)   9
d)   12.5
e)   None of these

3).3√148877 = 30 + ?
a)   19
b)   20
c)   21
d)   22
e)   23

4).[12(3 / 5) – 5(2 / 5)] / 5(3 / 70) = ?
a)   1(131 / 353)
b)   2(141 / 353)
c)   1(151 / 353)
d)   3(151 / 353)
e)   None of these

5).1805 / 19 + 65 = 200 + ?
a)   70
b)   -40
c)   30
d)   -30
e)   None of these

6).16.23 × 12.9 + 17.32 = ?
a)   294.0036
b)   490.4706
c)   226.687
d)   432.795
e)   None of these

7).998711 – 362 – 74563 – 8526 – 66156 = ?
a)   849104
b)   849014
c)   849284
d)   981416
e)   None of these

8).32% of 860 × ? = 61920
a)   252
b)   255
c)   215
d)   205
e)   None of these

9).[ (6)3 × (9)2 ] / 18 = ?
a)   1458
b)   972
c)   8748
d)   162
e)   None of these

10).7410 + ? – 3652 – 1479 = 11820
a)   9451
b)   9527
c)   9441
d)   9541
e)   None of these

11).(73)2 – (41)2 + (29)2 = ?
a)   4344
b)   4321
c)   4489
d)   4649
e)   None of these

12).2.5 × 4.8 / ? = 30
a)   1.4
b)   0.2
c)   1.2
d)   0.4
e)   None of these

Answers:                    
1). a) 2). d) 3). e) 4). c) 5). b) 6). c) 7). a) 8). e) 9). b) 10). d)  11). c)  12). d)

Solution:

1). (?)2 = 1250 × 450 = 562500
? = 750
Answer:  a)

2). 48.7 + 8.75 = (460 / 100)  × ?
57.5 = 4.6 × ?
? = 12.5
Answer: d)

3). 3√148877 = 3√(53)2 = 53
? = 53 – 30 = 23
Answer: e)

4). [12(3 / 5) – 5(2 / 5)] / 5(3 / 70) = ?
= 7(1 / 5) / 5(3 / 70)
= (36 / 5) / (353 / 70)
= (36 / 5) × (70 / 353)
= 501 / 353 = 1(151 / 353)
Answer: c)

5). 1805 / 19 + 65 = 200 + ?
95 + 65 = 200 + ?
160 = 200 + ?
? = -40
Answer: b)

6). ? = 16.23 × 12.9 + 17.32
= 209.367 + 17.32
= 226.687
Answer: c)

7). ? = 998711 – (362 + 74563 + 8526 + 66156)
= 998711 – 149607 = 849104
Answer: a)

8). 860 × (32 / 100) × ? = 61920
Or, ? = (61920 × 100) / (860 × 32) = 225
Answer: e)

9). [ (6)3 × (9)2 ] / 18 = ?
? = (216 × 81) / 18 = 972
Answer: b)

10). 7410 + ? – 3652 – 1479 = 11820
Or, ? + 7410 – 5131 = 11820
Or, ? + 2279 = 11820
Or, ? =11820 – 2279 = 9541
Answer: d)

11). (73)2 – (41)2 + (29)2 = ?
= (73 + 41) (73 – 41) + 841   [∵ a2 – b2 = (a + b) (a – b)]
=114 × 32 + 841
= 3648 + 841 = 4489
Answer: c)

12). 2.5 × 4.8 / ? = 30
Or, (2.5 × 4.8) / ? = 30
Or, ? = (2.5 × 4.8) / 30 = 0.4
Answer: d)







More Practice Aptitude Questions for SBI Clerk -Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">