17 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Cloze Test)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Reading Comprehension)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Cloze Test) Set-39:
Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI Clerk Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.


Directions (01-10): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered. These numbers are printed below the passage and against each, five words/phrases are suggested, one of which best fits the blank appropriately. Find out the appropriate word/ phrase in each case.

Economic growth figures for the first quarter of this financial year seem to support the claim that the worst may be over for the Indian economy. The gradual revival is also an indication that the government’s economic stimulus package is ( 1 ). What could, however, upset the positive outlook is the drought which ( 2 ) large parts of the country and its impact on overall growth. Even though the monsoon had picked up ( 3 ), the rains received were grossly ( 4 ).There are clear ( 5 ) that farm output, particularly cereals, will fall drastically. Insufficient rain is bound to shoot up the ( 6 ) of agricultural commodities and that would impact the economy as a whole. The drought would also ( 7 ) a drastic reduction in rural employment and consumption besides inflation in the prices of food articles.
Food prices have been ( 8 ) since the past few months, and lower agricultural production is likely to ( 9 ) the situation. The government has said that food grain from the buffer stocks will be used to keep prices ( 10 ). Subsidized food grain is necessary in these times, but its effectiveness will depend a lot on the distribution system.

1).
a)   impractical
b)   ambiguous
c)   failing
d)   working
e)   weakening
2).
a)   strike
b)   affected
c)   exposed
d)   reverted
e)   altered
3).
a)   unseasonably
b)   unfavourably
c)   presently
d)   meagrely
e)   later
4).
a)   inadequate
b)   enough
c)   missing
d)   ample
e)   atrocious
5).
a)   contradictions
b)   advices
c)   reasons
d)   results
e)   indications
6).
a)   production
b)   requirement
c)   prices
d)   yield
e)   labour
7).
a)   trigger
b)   lead
c)   result
d)   contribute
e)   dampen
8).
a)   improving
b)   balanced
c)   stable
d)   increasing
e)   decreasing
9).
a)   aggravate
b)   amend
c)   smoothen
d)   improve
e)   challenge
10).
a)   unprofitable
b)   futile
c)   maximum
d)   growing
e)   down

Answers:

1)d   2)b   3)e   4)a   5)e   6)c   7)a   8)d   9)a   10)e


 For More Practice English Questions- Click Here





0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">