30 May 2016

SBI / UIIC Exam 2016-Practice English Questions (Reading Comprehension)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice English Questions (Reading Comprehension)
SBI / UIIC Exam 2016- Practice English Questions (Reading Comprehension) Set-50:
Dear Readers, Important Practice English Questions for Upcoming SBI Exam 2016 was given here. Aspirants those who are preparing for the examination can use this.




Directions (01 to 10): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words/phrases in the passage are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.

To Google is now in broad usage as a verb for retrieving information from the internet. If the tech giant has its way, “I Googled” will become a standard reply to the question, “How did you get here?”. Google said it would build 100 prototype driverless cars devoid of pedals, steering wheel or control save an on/off switch. It is the next stage in its apparent quest to be as ubiquitous on the road as on computer screens.
People have dreamed about driverless motoring since at least the 1930s, but only in recent years have carmakers such as Mercedes-Benz and Volvo given the matter more thought, kitting out test cars with the sensors and sophisticated software required to negotiate busy roads. Google has roared ahead by designing a driverless car from the ground up.
But bringing autonomous motoring to the world is proving harder than Google had envisaged. It once promised it by 2017. Now it does not see production models coming out before 2020. The technology is far advanced, but needs shirking in size and cost – Google’s current test cars, retrofitted Toyota and Lexus models, are said to be packed with $80000 worth of equipment.
Google’s latest efforts may have as much to do with convincing the public and lawmakers as with refining the technology. The firm stresses the safety advantages of computers being more likely than humans to avoid accidents. The cars will have a top speed of just 25 mph and a front end made of soft foam to cushion unwary pedestrians. The benefits could indeed be huge. Driving time could be given over to working, snoozing or browsing the web. Rather than suffer all the costs of owning a car, some people may prefer to summon a rented one on their smartphones whenever they need it. However, the issue of liability in the event of a driverless car crashing has yet to be resolved.
Turning cars into commodities may not be good news for traditional carmakers. But reinventing motoring as service fits neatly with Google’s plans to become as big in hardware as in software. And unlike car firms, which talk vaguely of becoming “mobility providers”, Google has pots of cash to make that a reality and no worries about disrupting its current business. Google admits it still has “lots of work to do”. But one day Googling to the shops may be a common activity.

1). What would be the features of driverless car made by Google?
(A) It would have a top speed of 25 mph.
(B) It would have no pedals or steering wheel.
(C) It would be a four-seater car equipped with sensors and sophisticated software.
a)   Only (A) and (B)
b)   Only (B) and (C)
c)   Only (A) and (C)
d)   Only (B)
e)   All (A), (B) and (C)

2). Which of the following is not true in the context of the given passage?
a)   Google is planning to make one hundred prototype driverless cars.
b)   It was some 80 years ago that people conceived of driverless cars.
c)   Mercedes-Benz and Volvo also have successfully launched driverless cars.
d)   Google is a well known name for retrieving information from the internet.
e)   None of these
3). What is the problem in the way of producing driverless cars by the promised date by Google?
a)   The govt is not ready to issue licence for the production of such cars.
b)   Driverless cars are too costly to be purchased by a middle-class family.
c)   Many reputed car makers do not want such cars to be produced by Google.
d)   The advanced technology requires to be compressed and less costly.
e)   High production cost

4). What is the advantage of having a driverless car?
Reply in the context of the given passage.
a)   Driverless cars have no chance of meeting with an accident.
b)   They can be used as a status symbol.
c)   They can be used for a hassle-free journey.
d)   They are the most luxurious cars ever produced by any car maker.
e)   None of these

5). What is the main intention of the writer behind writing the passage? Select the most appropriate answer.
a)   To establish that Google has much more money than any other car maker
b)   To let the people know that Google is planning to enter into a new business of making driverless cars
c)   To make it known that Google is a better service provider
d)   To express the intention of Google to become equally big in the field of both hardware and software
e)   None of these

Directions (06-08): Choose the word/group of words which is MOST SIMILAR in meaning to the word/ group of words printed in bold as used in the passage.
6). Ubiquitous
a)   rare
b)   everywhere
c)   scarce
d)   nonexistent
e)   difficult
7). Unwary
a)   careless
b)   mindful
c)   cautious
d)   unknown
e)   unhealthy
8). Summon
a)   ignore
b)   scatter
c)   reply
d)   ask for
e)   send away

Directions (09-10): Choose the word/group of words which is MOST OPPOSITE in meaning of the word/ group of words printed in bold as used in the passage.
9). Retrieving
a)   bringing back
b)   restoring
c)   destroying
d)   exposing
e)   extricating
10). Devoid
a)   vacant
b)   free from
c)   without
d)   lacking
e)   full

Answers:
1).a)   2).c)   3).e)   4).c)   5).d)   6).b)   7).a)   8).d)   9).c)   10).e)



For More Practice English Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">