8 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Alphabet Sequence)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Mathematical Operation)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Alphabet Sequence) Set-29:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1).  If the positions of the letters in the word ‘ORGANISE’ are rearranged in such way that the position of the 1st and the 2nd letters are interchanged, similarly the position of the 3rd and the 4th letters are interchanged and so on, which of the following will be the 3rd from the right end after the rearrangement?
a)   N
b)   I
c)   R
d)   A
e)   None of these

2). If it is possible to make only one meaningful word with the 3rd, 7th, 8th and 10th letters of the word ‘COMPATIBILITY’ , which of the following would be the last letter of that word? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as Y.
a)   I
b)   B
c)    L
d)    X
e)   Y

3). If it is possible to make only one meaningful word with the 1st, 2nd, 3rd, and 5th letters of the word ‘TECHNOLOGY’, which of the following would be the 3rd letter of that word? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as Y.
a)   C
b)   T
c)   N
d)   X
e)   Y

4). If it is possible to make only one meaningful English word from the 2nd , 5th , 7th and the 8th letters of the word ‘PHYSICAL’, using each letter only once, 2nd letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is M. If no such word can be formed your answer is N.
a)   I
b)   A
c)   L
d)   M
e)   N

5). If it is possible to make only one meaningful word with the 1st, 3rd, 6th and 8th letters of the word ‘EXAMINATION’, using each letter only once, 1st  letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X and if no such word can be formed give your answer as Y
a)   A
b)   T
c)   N
d)   X
e)   Y

6). If it is possible to make only one meaningful word with the 3rd , 4th, 8th and 9th letters of the ‘CENTURIES’, which would be the 2nd letter of that word from left? If more than one such word can be made, give ‘A’ as your answer and if no such word can be formed, give your answer as Z.
a)   A
b)   N
c)   T
d)   E
e)   Z

7). If it is possible to make only one meaningful word with the 1st, 2nd, 6th and 10th  letters of the ‘DISCLAIMER’, which of the following would be the 3rd  letter from left ? If no such word can be made, give ‘X’ as your answer and if more than one such word can be formed, give your answer as Y.
a)   I
b)   R
c)   D
d)   X
e)   Y

8). If it is possible to make only one meaningful word with the 1st, 3rd, 5th and 8th letters of the ‘ENTERPRISE’, using each letter only once, 1st letter of that word is your answer. If more than one such word can be formed your answer is X and if no such word can be formed give your answer as Y
a)   P
b)   S
c)   T
d)   X
e)   Y

9). If it is possible to make only one meaningful word with the  3rd, 6th , 9th  and 10th letters of the ‘PARENTHESIS’, using each letter only once, last letter of that word is your answer. If no such word can be formed your answer is X and if more than one such word can be formed give your answer as Y.
a)   R
b)   T
c)   S
d)   X
e)   Y

10).If it is possible to make only one meaningful English word with the 4th, 6th, 9th and the 11th letters of the word ‘QUALIFICATION’ , which of the following will be the 3rd letter of that word? If more than one such word can be formed, give ‘M’ as the answer and if no such word can be formed give ‘N’ as the answer.
a)   A
b)   I
c)   L
d)   M
e)   N

Answers:                    
1). a) 2). b) 3). c) 4). b) 5). d) 6). a) 7). e) 8). d) 9). a) 10). b)

Solution:
1).
Hence, N is 3rd from right after rearrangement.
Answer:  a)

2).
The only word formed = LIMB
Last letter = B
Answer: b)

3).
The only one word formed = CENT
Third letter = N
Answer: c)

4).
The only one word formed = HAIL
Second letter = A
Answer: b)

5).
Meaningful words = NEAT, ANTE
Answer: d)

6).
Words formed = NEST, NETS, SENT, TENS
Answer: a)

7).
Words formed = ARID, RAID
Answer: e)

8).
Words formed = TIRE, TIER, RITE
Answer: d)

9).
Meaningful words = STIR
Required word = R
Answer: a)

10).
Word formed = FAIL
Required letter = I
Answer: b)

For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">