19 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Logical Alphabet)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Argument)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Logical Alphabet) Set-40:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.

1).If it is possible to make a meaningful word with the 2nd, the 6th, the 9th and the 12th letters of the word ‘CONTRIBUTION’, which of the following will be the last letter of that word? If more than one such word can be formed, give ‘M’ as the answer and if no such word is there, give ‘X’ as the answer.
a)   T
b)   O
c)   N
d)   M
e)   None of these

2).In the following scrambled letters are rearranged to form the name of city, which letter will appear in the middle? AIDMURA
a)   M
b)   R
c)   U
d)   D
e)   None of these

3).If the 2nd half of the letters of the word ‘TRANSPORTATIONAL’ are reversed and placed before 1st half of the letters, which letter will be the third to the right of the 13th letter from the right?
a)   R
b)   N
c)   L
d)   A
e)   None of these

Direction (Q. 4 – 6): In the following questions, from the given alternatives words, select the which cannot be formed using the letters of the given word.

4).Reasonable
a)   Bones
b)   Brain
c)   Arson
d)   Noble
e)   None of these

5).Attraction
a)   Caution
b)   Traction
c)   Ration
d)   Carton
e)   None of these

6).Workshop
a)   Show
b)   Crow
c)   Work
d)   Pork
e)   None of these

Directions (Q. No. 7 – 10) In each of the following question a word is given followed by four other words, one of which cannot be formed by using the letters of given word. Find that particular word.

7).EDUCATIONAL
a)   NATIONAL
b)   NEAT
c)   DEAN
d)   LION
e)   None of these

8).PERMANENT
a)   REMNANT
b)   TRAMP
c)   MENTOR
d)   AMPERE
e)   None of these

9).MORTAGE
a)   AROMA
b)   GEAR
c)   ROAM
d)   GRATE
e)   None of these

10).SPECIFICATION
a)   PACIFIC
b)   FACTION
c)   FAINTING
d)   TONIC
e)   None of these

Answers:                    
1). b) 2). c) 3). d) 4). b) 5). a) 6). b) 7). a) 8). c) 9). a) 10). c)



Explanation:

1). From letters O, I, N, T only one meaningful word ‘INTO’ can be formed and last letter of this word is O.
Answer:  b)

2). The city name is ‘MADURAI’ and letter U exists exactly in the middle
Answer: c)

3).
1   2   3   4   5   6   7  8   9   10    11   12   13   14   15   16
L  A   N  O    I   T   A  T   T    R   A     N      S     P    O   R
13th letter from right = (16 + 1 – 13) = 4th letter from left = O
Required letter = 3rd to the right of O = 4 + 3 = 7th from left = A 
Answer: d)

4). By using the letters of the given word ‘Reasonable’, ‘Brain’, is the only word which cannot be formed due to the absence of the letter ‘I’.
Answer: b)

5). By using the letters of the given word ‘Attraction’, ‘Caution’, is the only word which cannot be formed due to the absence of the letter ‘U’
Answer: a)

6). By using the letters of the given word ‘Workshop’, ‘Crow’, is the only word which cannot be formed due to the absence of the letter ‘C’
Answer: b)

7). ‘NATIONAL’ is the only word which cannot be formed due to repetition of letter ‘N’
Answer: a)

8). Only ‘MENTOR’ is the word which cannot be formed due to absence of letter ‘O’
Answer: c)

9). The word ‘AROMA’ cannot be formed using the given letters because only one ‘A’ is present in the given word
Answer: a)

10). The word which cannot be formed from ‘SPECIFICATION’ is ‘FAINTING’, because ‘G’ is present in given word.

Answer: c)


For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">