4 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzles)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzles)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Puzzles) Set-25:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (Q. 1 – 7) Study the following information carefully and answer the given questions
Seven friends A, B, C, D, E, F and G studied in colleges X, Y and Z are currently in different professions, namely medicines, fashion designing, engineering, business, acting, teaching and architecture (not necessarily in the same order). Atleast two and not more than three friends had studied in the same college. C is an architect and studied in college Y. E is not a businessman. Only G amongst the seven friends studied in college X along with E. F is an engineer and did not study in college Y. B is an actor and did not study in the same college as F. A did not study in college Z. Those who studied in college X are neither fashion designers nor teachers. None of those who studied in college Y is a teacher. 

1).  Who amongst the following have studied in college Z ?
a)   B, A
b)   C, F
c)   B, D, F
d)   A, D
e)   D, F

2). Which of the following groups represents the students of college Y ?
a)   C, E, G
b)   A, C, D
c)   A, B, C
d)   D, B, C
e)   None of these

3). What is the profession of F?
a)   Engineering
b)   Business
c)   Medicines
d)   Acting
e)   None of these

4).Who amongst the following is in the profession of medicine?
a)    E
b)   G
c)   A
d)   D
e)   None of these

5).What is the profession of A ?
a)   Teaching
b)   Medicine
c)   Business
d)   Fashion designing
e)   None of the above

6).Which of the following combinations of person, college and profession is definitely correct?
a)   E-X-Fashion designing
b)   F-X-Engineering
c)   A-Y-Businessman
d)   D-Z-Teaching
e)   None of these

7).Who amongst the following is a teacher?
a)   A
b)   D
c)   E
d)   G
e)   None of these

Directions (Q. 8 – 10) Study the following information carefully and answer the given questions
Seven persons namely Prem, Tirkey, Madan, Jagan, Virendar, Raghubir and Waris are good friends and are studying in MBA, Engineering and Medical Courses. Three are doing MBA course, two are in engineering course and another two are in medical course. Each of them has a very distinct and favourite colour choice ranging from blue, red, yellow, white, black, pink and brown but not necessarily in the same order. None doing MBA likes either red or black. Madan is doing engineering and he likes blue. Rahubir is doing medical and likes brown. Jagan is doing MBA and likes yellow. Prem who does not like red is in the same discipline of Raghubir. Tirkey is in the same discipline of Madan. Virender does not like pink.

8).Which of the following groups is doing MBA?
a)   Jagan, Raghubir, and Madan
b)   Virendar, Waris and Tirkey
c)   Jagan, Virendar and Waris
d)   Jagan, Prem and Raghubir
e)   None of these

9).What is the colour combination choice of those who are in medical discipline?
a)   Brown and Pink
b)   Black and white
c)   Black and brown   
d)   Yellow and black
e)   None of these

10).Which colour does Virendar like?
a)   Yellow
b)   Pink
c)   White
d)   Brown
e)   None of these

Answers:                    
1). e) 2). c) 3). a) 4). a) 5). d) 6). d) 7). b) 8). c) 9). c) 10). c)

Solution (Q. 1 – 7): Following table can be drawn from the given information

Friend
College
Profession
A
Y
Fashion
B
Y
Acting
C
Y
Architecture
D
Z
Teaching
E
X
Medicine
F
Z
Engineering
G
X
Business

1). D and F studied in College Z
Answer:  e)

2). A, B and C represent group of students of college Y
Answer: c)

3). F is an engineer
Answer: a)

4). E is in the profession of medicine
Answer: a)

5). A is a fashion designer
Answer: d)

6). Correct combination = D – Z - Teaching
Answer: d)
7). D is a Teacher
Answer: b)

Solution (Q. 8 – 10): Following table can be drawn from the given information

Persons
Courses
Colours
Prem
Medical
Black
Tirkey
Engineering
Red
Madan
Engineering
Blue
Jagan
MBA
Yellow
Virendar
MBA
White
Raghubir
Medical
Brown
Waris
MBA
Pink

8). Jagan, Virendar and Waris are doing MBA
Answer: c)

9). Medical persons choice of colours are black and brown
Answer: c)

10). Virendar likes white colour.
Answer: c)

For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">