6 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Ranking & Time Sequence)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Ranking & Time Sequence)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Ranking & Time Sequence) Set-27:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


1). Rashmi is 14th from the right end in a row of 40 girls. What is her position from the left end?
a)   25th
b)   27th
c)   21st
d)   None of these
e)   Cannot be determined

2). Kavi ranked 9th from the top and 38th from the bottom in a class. How many students are there in the class?
a)   45
b)   42
c)   46
d)   44
e)   None of these

3). In a row of boys, Jeevan is 7th from the start and 11th from the end. In another row of boys, Vikas is 10th from the start and 12th from the end. How many boys are there in both the rows together?
a)   38
b)   40
c)   32
d)   Cannot be determined
e)   None of these

4). 37 boys are standing in a row facing the school building. Ashwini is 15th from the left end. If he is shifted six places to the right, what is his position from the right end?
a)   16th
b)   21st
c)   20th
d)   18th
e)   None of these

5). In a row of girls, Kamya is fifth from the left and Preeti is sixth from the right. When they exchange their positions, then Kamya becomes thirteenth from the left. What will be Preeti’s position from the right?
a)   7th
b)   14th
c)   11th
d)   18ht
e)   None of these

6). Ayush remembers that Sanjay’s birthday is certainly after January 12 but not later than 16th January. If Mehar remembers that Sanjay’s birthday is before 17th of Jan but not before 13th Jan. On which of the following day was Sanjay’s birthday?
a)   14th
b)   15th
c)   16th
d)   Either 14th or 15th
e)   None of these

7). Sameer remembers that his brother’s birthday is after fifteenth but before18th of February whereas his sister Kanika remembers that her brother’s birthday is after 16th but before 19th of February. On which day in February is Sameer’s brother’s birthday?
a)   15th February
b)   18th February
c)   17th February
d)   None of these
e)   Cannot be determined

8). Pratap correctly remembers that his mother’s birthday is before 23rd April but after 19th April, whereas his sister correctly remembers that their mother’s birthday is not on or after 22nd April. On which day in April is definitely their’s mother’s birthday?
a)   20th
b)   21st
c)   20th or 21st
d)   Cannot be determined
e)   None of these

9). Rajat correctly remembers that his mother’s birthday is not after 18th of June. His sister correctly remembers that their mother’s birthday is before 20th June but after 17th June. On which day in April was definitely their mother’s birthday?
a)   17th
b)   19th
c)   18th
d)   17th or 18th
e)   None of these

10). Meena correctly remembers that her father’s birthday is after 18th may but before 22nd May. Her brother correctly remembers that their father’s birthday is before 24th May but after 20th May. On which date in May was definitely their father’s birthday?
a)   20th
b)   19th
c)   18th
d)   Cannot be determined
e)   None of these

Answers:                    
1). b)  2). c)  3). a)  4). e)  5). b)  6). d)  7). c)  8). c)  9). c)  10). e)

Explanation:

1). Required position = (40 + 1 - 14) = 27th
Answer: b)

2). Required number = (38 + 9 - 1) = (47 – 1) = 46
Answer: c)

3). Total number of boys = (Number of boys in Jeevan’s row) + (Number of boys in Vikas’s row)
= (6 + 1 + 10) + (9 + 1 + 11) = (17 + 21) = 38
Answer: a)

4). Now, position of Ashwini = (15 + 6) = 21st from left
Answer: e)

5). Kamya’s new position is 13th from left. But it is the same as Preeti’s earlier position which is 6th from the right.
The row consists of (12 + 1 + 5) = 18 girls
Now, Preeti’s new position is Kamya’s earlier position which is 5th from the left.
Preeti’s new  position from the right = 18 – 5 + 1 = 13 + 1 = 14
Answer: b)

6). Days by Ayush, [13, 14, 15] in January
Days by Mehar, [14, 15, 16] in January
Clearly, 14th and 15th January are common in both the groups.
Hence, the correct answer is either 14th or 15th January.
Answer: d)

7). Days by Sameer [16, 17] in February
Days by Kanika [17, 18] in February
17th Febraury is common in both the groups
Clearly, the correct date is 17th February.
Answer: c)

8). Days by Pratap - [20, 21 or 22] in April
Days by his sister: not on or after 22 April
Clearly, the answer is = [20 or 21] in April
Answer: c)

9). Days by Rajat, June 18 or earlier
Days by his sister, June 18 or June 19
Clearly, June 18 is the required day
Answer: c)

10). Days by Meena, 19th, 20th or 21st May
Days by her brother, 21st, 22nd or 23rd May
Clearly, 21st may is common in both the groups and hence it is the required day
Answer: e)

For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">