14 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Conclusion)

SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Conclusion)
SBI Clerk Prelims 2016- Practice Reasoning Questions (Statement & Conclusion) Set-35:
Dear Readers, Important Practice Reasoning Questions with explanation for Upcoming SBI Clerk Exams was given here with explanation, candidates those who are preparing for those exams can use this practice questions.


Directions (1 – 10) In each of the questions below is given a statement followed by two conclusions numbered I and II. You have to assume everything in the statement to be true, then consider the two conclusions together and decide which of them logically follows beyond a reasonable doubt from the information given in the statement.
Given answer
a)   If only conclusion I follows
b)   If only conclusion II follows
c)   If either conclusion I or II follows
d)   If neither conclusion I nor II follows
e)   If both conclusion I and II follows

1). Statement : To cultivate interest in reading, the school has made it compulsory from June, 1996 for each student to read two books per week and submit a weekly report on the books
Conclusions
             I.        Interest in reading can be created by force
           II.        Some students eventually will develop interest in reading

2). Statement: Modern man influences his destiny by the choices he makes, unlike in the past
Conclusions
             I.        Earlier, there were less options available to them
           II.        There was no desire in the past to influence the destiny

3). Statement: While presenting a stage show recently, the famous actor declared that he has a practice of either taking full payment or none for his stage shows.
Conclusions
             I.        The actor has taken full payment for his recent stage show.
           II.        The actor did not take any money for his recent stage show.

4). Statement: From the next academic year, students will have the option of dropping Mathematics and Science for their school leaving certificate examination.
Conclusions
             I.        Students, who are weak in Science and Mathematics, will be benefitted
           II.        Earlier students did not have the choice of continuing their education without taking these subjects.

5). Statement: As far as the rate of literacy is concerned, there is hardly any difference between the States of Kerala and Paschim Bengal, but one is ahead of the other in respect of the percentage of population employed.
Conclusions
             I.        Unemployment is more is Kerala than in Paschim Bengal
           II.        Paschim Bengal has higher unemployment than Kerala

6). Statement: Until our country achieves Economic equality and Political freedom, Democracy would be meaningless.
Conclusions
             I.        Political freedom and Democracy go hand in hand
           II.        Economic equality leads to real Political freedom and Democracy

7). Statement: From all available cultural records, it is evident that even in ancient India, both the masters and disciples valued not the quantity but the quality of knowledge.
Conclusions
             I.        Giving importance to quantity of knowledge is meaningless
           II.        There was an identity of educational values between teachers and students in ancient India.

8). Statement: In a one day cricket match, the total runs made by a team were 200, out of which 160 runs were made by spinners
Conclusions
             I.        80 % of the team consists of spinners
           II.        The opening batsmen were spinners

9). Statement: Inspite of the claim of Government, of terrorism being under check, their nefarious activities still continue
Conclusions
             I.        The terrorists have not come to an understanding with the Government
           II.        The Government has been constantly telling a lie

10). Statement: The use of non – conventional sources of energy will eliminate the energy crisis in the world.
Conclusions
             I.        Modern technology is gradually replacing the conventional source of energy
           II.        The excessive exploitation of environment has led to the depletion of conventional sources of energy.

Answers:  
1). b) 2). a) 3). c) 4). e) 5). c) 6). a) 7). b) 8). d) 9). a) 10). d)

Explanation:

1). Interest in reading cannot be inculcated by force. Hence, Conclusion I does not follow. However, compulsory reading will develop a gradual inclination towards reading. Hence, Conclusion II follows
Answer:  b)

2). There was desire in the past to influence the destiny but there were less options available that time, hence Conclusion I follows
Answer: a)

3). As given in the condition in the statement, the actor will either take the full payment for his recent show or will not take any money for the same. Hence, either of the Conclusions follows
Answer: c)

4). Both the Conclusions follow. Since the option is available from next year, it implies that this option was not available earlier. Secondly, students who are week in Mathematics and science will be benefitted.
Answer: e)

5). It is not given in the statement that which of the two states has more unemployment problem. Therefore, it may be either Kerala or Paschim Bengal
Answer: c)

6). As in the given statement. Economic equality and political freedom are related with Democracy, so Conclusion I follows from the statement but Economic equality and Political freedom are not related with each other. Hence, Conclusion II does not follow.
Answer: a)

7). Only Conclusion II follows, since both the teachers and students valued the quality of knowledge. So, it can be concluded that there existed an identity of educational values between teachers and students in ancient India.
Answer: b)

8). Team may consist of the number of spinners more or less than that given in Conclusion I. Hence, Conclusion I does not follow. Secondly, it is not known from the statement that opening batsman were spinners. Hence Conclusion II does not follow.
Answer: d)

9). Since killing still continues, the terrorists may not have come to an understanding with the Government.
Answer: a)

10). The statement speaks of a suggestion regarding benefits of the use of non – conventional sources of energy. It is not given whether non – conventional methods are replacing conventional methods. Hence Conclusion I does not follow. Conclusion II also does not follow as it is not in the light of the statement.
Answer: d)
For More SBI Clerk Reasoning Questions- Click Here




0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">