8 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-18

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-18:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.

1). If Rs.1301 divide between A and B in such a way, so that the amount of A after 7 years is equal to the amount of B after 9 years, the interest being compounded at 4% per annum. Then what will be the share of A.
a)   500
b)   550
c)   600
d)   650
e)   676
2). A batsman makes a score of 87 runs in the 17th inning and this Increases his average by 3 Find his average after 17th inning.
a)   35
b)   38
c)   39
d)   40
e)   41
3). A man sitting in train A, which is running at 32 km/hr observes that another train B, running in opposite direction, takes 15 seconds to pass him. If the length of train B is 250 m, find the speed of train B.
a)   20 km/hr
b)   25 km/hr
c)   28 km/hr
d)   30 km/hr
e)   32 km/hr
4). The sum of the ages of A, B and C is 96 years. To find out B’s age, which of the following information given in the statements P and Q is/are sufficient
P: A is 6 years older than C.
Q: The total of B and C’s ages is 56 years.
a)   P
b)   Q
c)   Can’t be determined
d)   Both P and Q
e)   None of these
5). In an examination of n questions, a student replied 15 out of first 20 questions correctly. Of the remaining questions, he answered one third correctly. All the questions have the same credit. If the student gets 50% marks, the value of n is?
a)   20
b)   50
c)   70
d)   100
e)   120

REASONING ABILITY
Directions (6 – 8): Study the following information given below and answer the given questions:
In a certain code 'The black dog frightened the cat' is written as '516721', 'The frightened cat run away' is written as '64581' 'The cat was black' is written as '3621' and 'The dog run' is written as '741'.
6). What is the code for 'dog'?
a)   7
b)   2
c)   1
d)   can't be determined
e)   None of these
7). '625' could be a code for which of the following?
a)   cat run away
b)   cat frightened run
c)   was run day
d)   frightened black cat
e)   None of these
8). What does '4' stand for?
a)   black
b)   was
c)   cat
d)   dog
e)   None of these

Directions: (9 – 10) Study the following arrangement carefully and answer the questions given below:
H 9 3 P $ K E % 4 F R 1 U @ W G 2 M I 5 B Q Z 6 © * N d 8 V J

9). lf all the symbols and numbers are dropped from the above arrangement, which of the following will be the fourteenth from the right end?
a)   M
b)   K
c)   W
d)   E
e)   None of these
10). How many such consonants are there in the above arrangement each of which is immediately followed by a number but not immediately preceded by a number?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   More than three

ENGLISH LANGUAGE
    Directions (11-15): In the following passage, there are blanks, each of which has been numbered. Against each, five words have been suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
          Creating a few more schools or allowing hundreds of colleges and private universities to ( 11 ) is not going to solve the crisis of education in India. And a crisis it is we are in a country where people are spending their parent’s savings and borrowed money on education, and struggling t find employment of their ( 12 ). In this country, millions of students are ( 13 ) of an unrealistic, pointless, mindless rat race. The mind-numbing competition and rote learning not only ( 14 ) the creativity and originality of millions of Indian students every year, but also ( 15 ) brilliant students to adopt drastic measures.

11).
a)   base
b)   mushroom
c)   point
d)   set
e)   crop
12).
a)   parents
b)   money
c)   fashion
d)   equal
e)   choice
13).
a)   victims
b)   member
c)   party
d)   associates
e)   together
14).
a)   crush
b)   flourish
c)   stir
d)   halting
e)   push
15).
a)   am
b)   drive
c)   stop
d)   responsible
e)   make

Answers:
1).e  2).c  3).c  4).d  5).b  6).a  7).d  8).e  9).d  10).b 11).b  12).e  13).a  14).a  15).b

Solutions:
1). e) Let , the share of = x, Then the share of B = (1301 - x)
Therefore, x[1 + 4/100]7 = (1301 – x)[1 + 4/100]9
=>x/(1301 – x) = [1 + 4/100]2 = [26/25 x 26/25]
625x = 676 x (1301 – x)
1301x = 676 x 1301 => x = 676

2). c) Let the average after 17th inning = x , Then, average after 16th inning = (x-3)
∴16(x-3) + 87 = 17x, 16x – 48 + 87 = 17x, X= 39

3). c) Let the speed of goods train be x km/hr.Then, (32+x)*(5/18)=250/15⇒ x= 28 km/hr

4). d) A + B + C = 96. Let C = x. Then, A = x + 6.x + 6 + B + X = 96 so B + 2x = 90
Now B + C = 56 so B+ X = 56x = (90 - 56) = 34.B+2x = 90 => B = (90 - 68) = 22.
Thus both P and Q are needed.

5). b) 15 out of the first 20 questions answered correctly
remaining questions: n-20 out of which (n-20)/3 is answered correctly
Total Number of correct Answers
[(n-20)/3 + 15] = (50 / 100) * n
=> [(n-20 + 45)/3] = n / 2
=> [(n + 25)/3] = n / 2
=> 2(n + 25) = 3n => n = 50

(6 – 8): the – 1; black – 2; was – 3; run – 4; frightened – 5; cat – 6; dog – 7; away – 8;
6). a)
7). d)
8). e)
9). d)
10). b)

 For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">