10 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-20

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-20:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE

Directions (1 – 5): Study the following graph and answer the questions below
Total Production = 50lakh Tonnes
1). What is the difference between the production by scientific method and conventional method in Indonesia?
a)   2.3 lakh tonnes                     
b)   2.8 lakh tones
c)   2.5 lakh tonnes                      
d)   3 lakh tones
e)   None of these
2). What is the average production of wheat by scientific method for all the countries?
a)   3.1 lakh tonnes                      
b)   4.24 lakh tones
c)   2.6 lakh tonnes                      
d)   3.07 lakh tones
e)   None of these
3). What is the ratio of production by conventional method in Pakistan to that by scientific method in Japan?
a)   9/40               
b)   99/260
c)   51/260           
d)   48/77
e)   None of these
4). The production of wheat in Sri Lanka by Conventional method is approximately how many times the production in India by scientific method?
a)   1.2                              
b)   1.5
c)   0.9                              
d)   2.1
e)   None of these
5). The production of wheat in India by Scientific method is approximately how many times the production in Pakistan by Conventional method?
a)   2.88                           
b)   2.07
c)   2.61                            
d)   0.81
e)   None of these

REASONING ABILITY
A, B, C, D, E, F, G and H are eight members of a family. They belong to three different generations. There are three married couples. All of them are sitting around a circular table, facing the centre but not necessarily in the same order.
·        D and F is a married couple.
·        D, the wife of F, sits second to the left of her husband.
·        C and A are offspring of D.
·        A is not an immediate neighbour of his mother.
·        There is only one person sitting between C and his niece G, but that person is not G’s father.
·        E, a bachelor, sits third to the right of his uncle A, but neither to the opposite nor to theimmediate left of his father.
·        G is not an immediate neighbour of her aunt B. No three females are sitting together.
·        C and his sister-in-law are immediate neighbours.
6). Who among the following is G’s father?
a)   F
b)   A
c)   H
d)   B
e)   Can’t be determined
7). How many females are there in the family?
a)   Two
b)   Three
c)   Five
d)   Can’t be determined
e)   None of these
8). What is the position of D with respect to her grand-daughter?
a)   Second to the left
b)   Fourth to the right
c)   Third to the right
d)   Fourth to the left
e)   Immediate left
9). Who among the following is the aunt of E?
a)   B
b)   D
c)   G
d)   H
e)   Can’t be determined
10). Which of the following represents a group of male members of the family?
a)   EB
b)   FG
c)   CG
d)   FA
e)   Can’t be determined



ENGLISH LANGUAGE
Direction (11-15) : Which of the phrases (a), (b), (c) and (d) given below should replace the phrase given in bold in the following sentences to make the sentence grammatically meaningful and correct. If the sentence is correct as it is and no correction is required, mark (e) as the answer.

11). In guest rooms, the central portion is generally reserved for sofa set.
a)   generally is reserved
b)   is reserved generally
c)   was generally reserved
d)   are generally reserved
e)   No correction required
12). The impact of the composite bow on warfare was equal to the crossbow of medieval times.
a)   was equal to of the
b)   is equal to the
c)   is equal to that
d)   was equal to that of the
e)   No correction required
13). Culture, climate and geography plays an important part in the formation of any proverb.
a)   plays an important role
b)   plays a important part
c)   play an important role
d)   play a important part
e)   No correction required
14). This book will be of particular interested to those fascinated by the recent philosophy.
a)   of particularly interested
b)   of particular interest
c)   of interested in particular
d)   particularly of interested
e)   No correction required
15). These days developed countries have started looking down for underdeveloped countries as it is advantageous for both the parties.
a)   looking after
b)   looking down upon
c)   to look down at
d)   looking for at
e)   No correction required

Answers:
1)a   2)b   3)c   4)c   5)e   6)b   7)e   8)c   9)d   10)d 11)e   12)d   13)c   14)b   15)a  

Solutions:
1). (a) Production in Indonesia = 50 x 10/100 = 5 lakh tones
Difference= 5 x (73 – 27) /100 = 2.3 lakh tones

2). (b) Production of wheat by scientific method inIndia= 50 x (18/100) x (32/100) = 2.88 lakh tones
Japan = 50 x (20/100) x (78/100) = 7.8 lakh tones
China= 50 x (22/100) x (70/100) = 7.7 lakh tones
Bangladesh= 50 x (8/100) x (20/100) = 0.8 lakh tones
Pakistan= 50 x (9/100) x (66/100) = 2.97 lakh tones
Indonesia = 50 x (10/100) x (73/100) = 3.65 lakh tones
Sri Lanka= 50 x (13/100) x (60/100) = 3.9 lakh tones
So Average = (2.88 + 7.8 + 7.7 + 0.8 + 2.97 + 3.65 + 3.9)/7 = 4.24 lakh tones

3). (c) Production by conventional method in Pakistan = 50 x (9/100) x (34/100) = 1.53 lakh tones
Production by scientific method in Japan= 7.8 lakh tones
Required ratio= 1.53 : 7.8 = 51 : 260

4). (c) Production of wheat in Sri Lanka by Conventional method= 50 x (13/100) x (40/100) = 2.6 lakh tones
Production in India by scientific method= 50 x (18/100) x (32/100) = 2.88 lakh tones
According to question, 2.88 X x = 2.6x = 2.6/2.88 = 0.9 times

5). (e) Production of wheat in India by Scientific method= 50 x (18/100) x (32/100) = 2.88 lakh tones
Production in Pakistan by Conventional method=50 x (9/100) x (34/100) = 1.53 lakh tones
According to question = 2.88/1.53 = 1.88 times

(6 – 10): By the pictorial representation we get:
The relationship tree can be drawn as follows
6). (b)
7). (e) D, B, H and G are the four females
8). (c) G is the granddaughter of D.Hence, D is third to the right.
9). (d)
10). (d)






 For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">