15 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-25

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-25:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): In the following questions two equations numbered I and II are given. You have to solve both the equations and Give answers:-
a)   If x > y
b)   If x ≥ y
c)   If x < y
d)   If x ≤ y
e)   X= y or the relationship cannot be established
1).
I. 3x2 + 8x + 4 = 0
II. 4y2 – 19y + 12 = 0

2).
I. x2 + x – 20 = 0
II. y2 – y – 30 = 0

3).
I. x2 – 365 = 364
II. y - √324 = √81

4).
I. 4/√x + 7/√x = √x
II. y2 – (11)5/2/√y = 0

5).
I. 225x2 – 4 = 0
II. √225y + 2 = 0
REASONING ABILITY
Directions (6 – 8): Study the following arrangement carefully and answer the questions given below
R D A K 5 B 1 2 M J E N 9 7 U Z V 1 W 3 H 4 F Y 8 P 6 T G

6). How many such numbers are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant and immediately followed by a vowel?
a)   None     
b)   One    
c)   Two      
d)   Three         
e)   More than three
7). Which of the following is the eight is the eight to the left of the seventeenth from the left end?
a)   M           
b)   J             
c)   8            
d)   5            
e)   None of these
8). Four of the following five are alike in a certain way based on their positions in the above arrangement and so from a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   E9J         
b)   Z1U        
c)   HW4       
d)   Y48        
e)   B2K

Directions (9 – 10): In each of the following question below are given four statements follows by four conclusions numbered I, II, III and IV. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance with commonly known facts. Read all the conclusion and then decided which of the given conclusions logically follows from the given statements disregarding commonly known facts.

9). Statements:
All books are pins.
Some pins are tablets.
All tables are needles.
Some needles are threads.

Conclusions:
I. Some needle are pins.
II. Some pins are books.
III. Some threads are needles.
IV. Some needles are tablets.
a)   None follows
b)   Only I and II follows
c)   Only I, II and III follows
d)   Only II, III and IV follows
e)   All follow

10).Statements:
Some scales are weights.
All weights are metals.
Some rings are scales.
All rings are bands.

Conclusion:
I. Some bands are scales.
II. Some weights are bands.
III. Some rings are scales.
IV. Some metals are scales.
a)   Only I and III follows
b)   Only I and II follows
c)   Only II and III follows
d)   Only II and IV follows
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11–15): In the following passage there are blanks, each of which has been numbered.
These numbers are printed below the passage and against each five words are suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate words. A little less than five years ago, the government of India (11) a set of measures that ushered in an (12) of reforms for the IT sector. Within India, these reforms have not yet percolated to the grassroots level, though smaller towns and cities and many villages, especially in South India, have been (13) by public and private participation in e-governance and have some experience of online transactions. On the (14) the Internet’s utility as a communication tool has been most (15).

11).
a)   activated
b)   proposed
c)   finalised
d)   initiated
e)   dedicated
12).
a)   aura
b)   environ
c)   era
d)   ultimately
e)   area
13).
a)   benefited
b)   governed
c)   supported
d)   supplemented
e)   involved
14).
a)   basis
b)   account
c)   whole
d)   above
e)   average
15).
a)   divulged
b)   utilised
c)   common
d)   appreciating
e)   soothing

Answers:
1).c  2).d   3).d   4).e  5).e   6).a  7).a   8).e  9).e 10).e 11).d 12).c 3).a 14).c  15).b


Detailed Solutions:
1). c) 3x2 + 8x + 4 = 0 =>3x2 + 6x + 2x + 4 = 0 => (3x + 2)(x + 2) = 0 => x = -2/3 or x = -2
4y2 – 19y + 12 = 0 => 4y2 – 16y – 3y + 12 = 0 => (4y – 3)(y – 4) = 0 => y = ¾ or y = 4
Now comparing the values x < y

2). d) x2 + x – 20 = 0 =>x2 + 5x – 4x  – 20 = 0 => (x – 4) (x + 5) = 0 => x = 4 or -5
y2 – y – 30 = 0 =>y2 – 6y + 5y – 30 = 0 => (y – 6) (y + 5) = 0 => y = 6 or -5
Now comparing the values x < y or x = y Therefore x ≤ y

3). d) x2 = 729 => x = ± 27; y = 27 => x ≤ y

4). e) (4 + 7)/√x = √x => x = 11; y2 – (11)5/2/√y = 0 => y = 11. Therefore x = y

5). e) 225x2 – 4 = 0 => x = ±2/25; √225y + 2 = 0 =>y = 4/225.
Now, compare the values of x and y. We get x > y or x < y. No relationship exits.

6). a) We have to look for consonant – number – vowel sequence. But in the given arrangement there is no such sequence.

7). a) The eighth element to the left of the seventeenth from the left and implies (17- 8 = 9th) element from the left end i.e, M.

8). e) In others, the first and the third element of each group are adjacent elements.

9). e) Statement (b) + statement (c) gives conclusion Some pins are needles [I + A = I]. Now, on conversion Some pins are needles gives conclusion I. Hence, conclusion I follows. Conclusion II follows from conclusion of statement (a). Conversion of statement (d) gives conclusion III. Again, conclusion IV follows from conversion of statement (c). Thus, all conclusions follow.


10). e) Statement (a) + statement (b) gives conclusion “Some scales are metals” [I + A= I]. Hence, conclusion IV can be obtained after conversion of “Some scales are metals”. Also, statement (b) + statement (c) gives no conclusion [… A + I = no conclusion]. Therefore, conclusions I, II and III do not follow.


For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">