16 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-26

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-26:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.

REASONING ABILITY
1). In a certain code “QUICK” is written as “UYMGO” and “SKULL” is written as “WOYPP”. How will “CLUSK” be written’ in that code?
a)   YPOWG
b)   GYPWO
c)   POWYG
d)   GPYWO
e)   None of these
2). How many such pairs of letters are there in the word “CHRONICLE” (in both forward & Backward direction) each of which has as many letters between them in the word, as in the English alphabet?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these
3). The position of how many digits in the number 954731 will remain unchanged after the digits within the number are rearranged in increasing order? (from left to right)
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these.
4). How many such pairs of letters are there in the word “ACCEPT”, each of which has as many letters between them as there are in English Alphabet?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these
5). How many meaning full words can be formed with the letters “Mean” using each letter only once in each word?
a)   One
b)   Two
c)   Three
d)   Four
e)   None of these

QUANTITATIVE APTITUDE
6). A boat running upstream takes 8 hours 48 minutes to travel a given distance, while it takes 4 hours to cover the same distance running downstream. What is the ratio between the speed of the boat an the speed of the water current respectively?
a)   8:3
b)   4:3
c)   5:3
d)   8:5
e)   8:7
7). My brother is 3 years elder to me. My father was 28 years of age when my sister was born while my mother was 26 years of age when I was born. If my sister was 4 years of age when my brother was born, then what was the age my father when my brother was born?
a)   32 years
b)   33 years
c)   34 years
d)   35 years
e)   36 years
8). A wheel that has 6 cogs is meshed with a larger wheel of 14 cogs. If the smaller wheel has made 21 revolutions, what will be the number of revolutions made by the larger wheel?
a)   7
b)   12
c)   9
d)   21
e)   17
9). A, B and C start a business with each investing Rs 20,000. After 5 months A withdraws Rs 5000, B withdraws Rs 4000 and C invests Rs 6000 more. At the end of the year, a total profit of Rs 69900 was recorded. Find the share of A.
a)   20400
b)   20500
c)   20600
d)   20700
e)   20800
10). Two pipes can fill a tank in 25 and 30 minutes respectively and a waste pipe can empty 3 gallons per minute. All the three pipes working together can fill the tank in 15 minutes. The capacity of the tank is:
a)   120 gallons
b)   150 gallons
c)   320 gallons
d)   250 gallons
e)   450 gallons

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): Rearrange the following sentences in the proper sequence so as to form a meaningful paragraph. Then answer the questions given below them.
A.   A case in point is the programme involving the Sardar Sarovar Dam, which would displace about 2,00,000 people.
B.   Critics decry the fact that a major development institution appears to absorb more capital than it distributes to borrowers.
C.   For all its faults, critics, however, concede that the bank remains a relatively efficient instrument for distribution of development aid money.
D.   One of the key complaints focuses on this nonprofit bank’s recent “profitability”.
E.   Although the lives of millions of people around the globe have been improved by the bank’s activities, it is now under fire.
F.   (F)The bank is also being blamed for large-scale involuntary resettlement to make way for dams and other construction projects.
11). Which of the following will be the FIRST sentence of the paragraph?
a)   D
b)   B
c)   E
d)   C
e)   A
12). Which of the following will be the FIFTH sentence of the paragraph?
a)   C
b)   D
c)   B
d)   A
e)   E
13). Which of the following will be the SECOND sentence of the paragraph?
a)   E
b)   B
c)   A
d)   F
e)   D
14). Which of the following will be the LAST sentence of the paragraph?
a)   F
b)   B
c)   A
d)   E
e)   C
15). Which of the following will be the FOURTH sentence of the paragraph?
a)   A
b)   B
c)   D
d)   F
e)   E

Answers:
1)b   2)b   3)a   4)b   5)e   6)a   7)a    8)c   9)b   10)e 1)c   2)d   3)e   4)e   5)d

Solutions:
1). b) CLUSK =>GYPWO

2). b) (C, E) is one pair and (H, I) is one pair.
3). a) 954731 => 134579. “4” is the number that remains unchanged.

4). b) ACCEPT. (A, C) is one pair and (C, E) is another pair.

5). e)

6). a) T (upstream) = 8 hrs 48 min = 44/5 hrs; T(downstream) = 4hrs
Here, n = T (us)/T(ds) = (44/5)/4 = 11/5
Speed of boat in still water/Speed of current = (n + 1)/(n – 1) = 16/6 = 8/3
Hence, the ratio between the speed of the boat and the speed of the water current = 8:3

7). a) Let my age = x
Then
My brother's age = x + 3
My mother's age = x + 26
My sister's age = (x + 3) + 4 = x + 7
My father's age = (x + 7) + 28 = x + 35
=> age my father when my brother was born = x + 35 – (x + 3) = 32

8). c) Let the number of revolutions made by the larger wheel be ‘a’
More cogs, less revolutions (Indirect proportion)
Hence we can write as(cogs) 6 : 14 :: a : 21
6 x 21 = 14 x a => a = 9

9). b) A : B : C = (20000 x 5 + 15000 x 7) : (20000 x 5 + 16000 x 7) : (20000 x 5 + 26000 x 7) = 205 : 212 : 282
A’s share = 69900 x 205/699 = 20500

10). e) Part filled by first pipe in 1 minute= 1/25
Part filled by second pipe in 1 minute = 1/30
Suppose the waste pipe can empty the full tank in x minutes.
Then, part emptied by waste pipe in 1 minute = 1/x
All the three pipes can fill the tank in 15 minutes.
i.e., part filled by all the three pipes in 1 minute = 1/15
=> 1/25 + 1/30 – 1/x = 1/15
=> 1/x = 1/25 + 1/30 – 1/15
=> 1/x = 1/150 => x = 150
i.e, the waste pipe can empty the full tank in 150 minutes
Given that the waste pipe can empty 3 gallons per minute
Therefore, in 150 minutes, it can empty 150 x 3 = 450 gallons

Hence the volume of the tank = 450 gallons.


For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">