18 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-28

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-28:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (Q. 1-5): Study the tables carefully to answer the questions that follow:
Number of candidates (in lakhs) appearing in an entrance examination from six different cities and the ratio of candidates passing and failing the same

City
A
B
C
D
E
F
Number of candidates
1.25
3.14
1.08
2.27
1.85
2.73
Ratio of candidates passing and failing within the city

City
Passing
Failing
A
7
3
B
5
3
C
4
5
D
1
3
E
3
2
F
7
5

1). What is the ratio of the number of candidates failing the exam from City D to that of those failing the exam from City A?
a)   289 : 42
b)   42 : 289
c)   227 : 50
d)   50 : 227
e)   None of these
2). The number of candidates appearing for the exam from City C is what per cent of the number of candidates appearing for the exam from City B? (rounded off to the nearest integer)
a)   27
b)   34
c)   42
d)   21
e)   38
3). The number of candidates passing in the exam from City F is what per cent of the total number of candidates appearing from all the cities together? (rounded off to two digits after the decimal)
a)   12.93
b)   14.46
c)   10.84
d)   11.37
e)   None of these
4). Which city has the highest number of students failing the entrance exam?
a)   F
b)   C
c)   B
d)   D
e)   None of these
5). What is the number of candidates passing the exam from City E?
a)   13,000
b)   11,10,000
c)   1,13,000
d)   11,000
e)   None of these
REASONING ABILITY
Directions (6 – 11): Study the following information to answer the given questions.
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each such that they are equidistant from each other. In row 1, A, B, C, D, E and F are sitting facing South. In row 2, P, Q, R, S, T and V are sitting facing North.
Therefore, in the given seating arrangement, each member sitting in a row faces another member of the other row.
Three persons sit between C and D. Either C or D sits at an extreme end of the line. The one who faces D sits third to the left of R. S faces the one who sits third to the left of A and he cannot sit adjacent to R. The immediate neighbour of Q faces the immediate neighbour of A. Only one person sits between P and T, who is facing the one sitting on the immediate right of E. Neither E nor F faces R. V and Q cannot sit adjacent to each other.
6). Who among the following faces B?
a)   P
b)   Q
c)   T
d)   R
e)   S
7). Who among the following sit at the extreme ends of the rows?
a)   D, Q
b)   T, F
c)   E, S
d)   B, T
e)   F, Q
8). If E is related to P in the same way as C is related to S, which of the following is A related to, following the same pattern?
a)   V
b)   R
c)   Q
d)   T
e)   Can’t be determined
9). How many persons are sitting between E and F?
a)   None
b)   One
c)   Two
d)   Three
e)   Four
10). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   P–D
b)   Q–F
c)   Q–A
d)   S–B
e)   T–E
11). Which of the following is true regarding P?
a)   Q is an immediate neighbour of P.
b)   P faces the immediate neighbour of B.
c)   P sits second from the left end of the row.
d)   P sits at one of the extreme ends.
e)   P faces the one who is second from the right end of the row.
ENGLISH LANGUAGE
Directions (Q.12-16) : In the following passage, some of the words have been left out, each of which is indicated by a number . Find the suitable word from the options given against each number and fill up the blanks with appropriate words to make the paragraph meaningful.
Selfless action is the outward (12) of selfless love. When the heart is filled with love, it expresses itself in the (13) of unselfish action. One is a deep inner (14) and the other its outward (15). Without deep, unconditional love, selfless action cannot be performed.
However, in the beginning of our journey, our self-love becomes the (16) force for each of our actions, even if we choose to call them selfless. Love for the ego, or oneself, is the predominant feeling in every human being. Unless this feeling withers away, real selflessness will not emerge.

12).
a)   delivery
b)   exposition
c)   term
d)   expression
e)   assertion

13).
a)   fashion
b)   form
c)   mode
d)   style
e)   absence
14).
a)   insensibility
b)   perception
c)   feeling
d)   reflection
e)   awareness
15).
a)   proof
b)   cover
c)   obscurity
d)   instance
e)   manifestation
16).
a)   driving
b)   energetic
c)   wimpy
d)   sweeping
e)   magnetic



Answers:
1)c   2)b   3)a   4)d   5)e   6)d   7)b   8)b   9)d   10)c  11)b 12)d  13)b 14)c 15)e 16)a

Solutions:
1). c) Required ratio = 3/4 x 2.27 : 3/10 x 1.25 = 1.7025 : 0.375 = 227 : 50
2). b) required percentage = 1.08/3.14 x 100 = 34
3). a) Total number of candidates appearing from all the cities together
= (1.25+3.14+1.08+2.27+1.85+2.73) lakhs = 12.32 lakhs
Number of candidates passing from City F = 7/12 x 2.73 = 1.5925 lakh
Required percentage = 1.5925/12.32 = 12.93
4). d) Number of failures:
A => 3/10 x 1.25 = 0.375 lakhs
B => 3/8 x 3.14 = 1.1775 lakhs
C => 5/9 x 1.08 = 0.6 lakhs
D => 3/4 x 2.27 = 1.7025 lakhs
E => 2/5 x 1.85 = 0.74 lakhs
F => 5/12 x 2.73 = 0.455 lakhs
5). e) Number of passed students from City E = 3/5 x 1.85 = 1.11 lakhs = 111000
(6 – 11): Pictorial representation is as follows:
 
6). d)
7). b)
8). b)
9). d) Three persons A, B and C
10). c) In all other pairs, either of the persons sits at an extreme end.

11). b)







For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">