20 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-30

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-30:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): In each of the following series, one number is wrong. Find the odd number.
1). 2, 9, 28, 65, 126, 216, 344
a)   28
b)   65
c)   216
d)   9
e)   344
2). 696, 340, 168, 80, 36, 14, 3
a)   168
b)   14
c)   340
d)   36
e)   696
3). 1, 2, 4, 12, 36, 71, 144, 432
a)   4
b)   12
c)   36
d)   71
e)   144
4). 6072, 1008, 200, 48, 14, 5,, 3
a)   6072
b)   1008
c)   48
d)   14
e)   3
5). 318, 368, 345, 395, 372, 422, 400, 449
a)   345
b)   395
c)   372
d)   422
e)   400
REASONING ABILITY
6). Which of the following expression will not be true if the expression ‘P = Q < R = S’ is definitely true?
a)   S > P
b)   P < R     
c)   S > Q     
d)   P > S     
e)   None of these
7). In which of the following expressions will the expression ‘L < R’ be definitely true?
a)   L = M > N = R  
b)   L = M < N > R  
c)   L < M = N = R  
d)   R = M = N < L  
e)   None of these
8). In which of the following expressions does the expression ‘D > A’ does not hold true?
a)   A < B = C = D  
b)   D = B > C = A  
c)   A = B = C < D  
d)   D = C = B > A  
e)   A > B = C = D
9). Which of the following expressions will be true if the expression ‘H = G = K > F’ is definitely true?
a)   K = H     
b)   G = F     
c)   H =F      
d)   F = G     
e)   None of these
10). Which of the following expressions does the expression ‘P < T’ does hold true?
a)   P ≤ Q > R ≤ S ≥ T
b)   P R ≤ S
c)   P = Q = R = S ≤ T
d)   P = Q ≤R
e)   P >Q

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): Each question below has two blanks, each blank indicating that something has been omitted. Choose the set of words for each blank that best first the meaning of the sentence as a whole.

11). The Modi government _______ an economy _______ by slow growth, high inflation and government indecisiveness.
a)   Derived, alarmed
b)   Acquired, registered
c)   Succeeded, started
d)   Inherited, scarred
e)   Obtained, shocked

12). Today if Delhi’s CM __________ a law in the Assembly, he can’t get it passed without ________ of the centre.
a)   Creates, concurrence
b)   Brings, approval
c)   Makes, license 
d)   Frames, prohibition
e)   Slab, proverb

13). If you are not at the ________ you’re on the menu, goes the brutal ________ about international politics.
a)   Bench, axiom  
b)   Counter, maxim
c)   Table, saying
d)   Board, adage
e)   Slab, proverb

14). Each country represented on the dais _______ its own unique collaboration with India; and the ________ effect was like feeling and describing different parts of an elephant.
a)   Had; overall  
b)   Was, global
c)   Has, sweeping
d)   Are, thorough
e)   Bears, inclusive

15). Prime Minister Modi spoke of improving the ease of doing business; we hope that_______ into group _______ at the soonest.
a)   Put, matter 
b)   Converts, deed
c)   Simplify, entity
d)   Render, phenomenon
e)   Translates, realities

Answers:
1)c   2)c   3)d   4)b   5)e   6)d   7)c   8)e   9)a   10)d  11)d  12)b  13)c  14)a  15)e


Solutions:

1). c) Wrong Number = 216; correct number = 271 (It’s a prime number series)
2). c) Wrong Number = 340; correct number = 344
3). d) Here one series is multiplied by 2 and other with 3, both are repeated in a batch of two numbers. Wrong Number = 71; correct number = 72
4). b) Wrong Number = 1008; correct number = 1010
5). e) Wrong Number = 400; correct number = 399
6). d) P > S
7). c) L < M = N = R
8). e) A > B = C = D
9). a) K = H
10). d) P = Q ≤ R < S ≤ T




For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">