21 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-31

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-31:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


REASONING
Directions (1 – 5): Study the following information and answer the questions below.
Of the five boys A, B, C, D, and E, two are good, one is poor and two are average in studies. Two of them study in post-graduate classes and three in under-graduate classes. One comes from a rich family, two from middle class families and two from poor families. One of them is interested in music, two in acting and one in sports.
Of those studying in under-graduate classes, two are average and one is poor in studies. Of the two boys interested in acting, one is a post-graduate student. The one interested in music comes from a middle class family. Both the boys interested in acting are not industrious.
The two boys coming from middle class families are average in studies and one of them is interested in acting. The boy interested in sports comes from a poor family, while the one interested in music is industrious.
E is industrious, good in studies, comes from a poor family and is not interested in acting, music or sports.C is poor in studies in spite of being industrious. A comes from a rich family and is not industrious but good in studies. B is industrious and comes from a middle class family.
1). Name the boy interested in sports.
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
2). Name the boy interested in music.
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
3). Name the middle class family boy interested in acting.
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
4). Name the boys studying in post-graduate classes.
a)   A, D
b)   A, E
c)   B, C
d)   D, E
e)   B, E
5). Name the boy who is not industrious and is average in studies.
a)   A
b)   B
c)   C
d)   D
e)   E
QUANTITATIVE APTITUDE
6). Anitha invests Rs. 3888, which is 18% of her monthly income, in mutual funds. What is her annual income?
a)   Rs.259200
b)   Rs.21600
c)   Rs.64800
d)   Rs.129600
e)   None of the above
7). Mr.Mohan deposits an amount of Rs, 96000 to obtain compound interest at the rate of 10.p.c.p.a. for 3 years. What total amount will Mr.Mohan get at the end of 3 years?
a)   Rs.126776
b)   Rs.125776
c)   Rs.124776
d)   Rs.127776
e)   Rs.128776
8). In an examination it is required to get 290 of the aggregate marks to pass. A student gets 203 marks and is declared failed by 12 % of total marks. What are the maximum aggregate marks a student can get?
a)   725
b)   750
c)   775
d)   Cant be determined
e)   None of the above
9). The cost of 8 diaries and 10 calendars is Rs. 3138. What is the cost of 12 diaries and 15 calendars?
a)   Rs.4505
b)   Rs.4606
c)   Rs.4707
d)   Rs.4808
e)   Rs.4909
10). The ages of Vaibhav and Jagat are in the ratio of 12: 7 respectively. After 6 years the ratio of their ages will be 3: 2. What is the difference in their ages?
a)   8
b)   9
c)   10
d)   11
e)   12
ENGLISH

Directions (11-15): Given below are six sentences A, B, C, D, E, F and G in the proper sequence to from a meaningful paragraph; then answer the questions given below.
(A) Most people find meaning in their lives through their relationships and the other activities they are involved in.
(B) The opposite of having meaning in your life is a feeling of meaninglessness.
(C) Furthermore, relationships in which you can find meaning possess a valuable source of stability and cohesion.
(D) Happiness and fulfillment entails finding meaning in file.
(E) These relationships and activities express your feelings.
(F) Meaninglessness has connotations of emptiness, apathy, boredom and non-being.
(G) People are meaning seeking beings.
11). Which of the following will be the THIRD sentence?
a)   B
b)   C
c)   A
d)   D
e)   F
12). Which of the following will be the FIRST sentence?
a)   C
b)   F
c)   E
d)   G
e)   B
13). Which of the following will be the SIXTH sentence?
a)   C
b)   D
c)   E
d)   B
e)   A
14). Which of the following will be the LAST sentence?
a)   A
b)   C
c)   F
d)   D
e)   B 
15). Which of the following will be the FOURTH sentence?
a)   C
b)   E
c)   G
d)   A
e)   F
Answers:
1).c)   2).b)  3).d)   4).b)   5).d)   6).a)   7).d)   8).c)   9).a)   10).d)   11).b)   12).d)   13).b)   14).e)   15).b)




Solutions:
(1 – 5): Below is the solution
Person
Performance in study
Background
Studying
Interested in
A
Good
Rich
PG
Acting
B
Average
Middle
UG
Music
C
Poor
Poor
UG
Sport
D
Average
Middle
UG
Acting
E
Good
Poor
PG
No Interest
1). c)
2). b)
3). d)
4). b)
5). d)
6). a) Let Anitha’s monthly income be Rs. x.
According to the questions,
18% of x = 3888 =>(18 × x)/100 = 3888 =>x = (3888 × 100)/18 = Rs. 21600
Therefore, Akshama’s annual income = Rs. 259200
7). d) Amount = P(1 + R/100)T = 96000 (1 + 10/100)3
= 96000 x 11/10 x 11/10 x 11/10 = Rs.127776
8). c) Let the maximum marks in the examination be x.
According to the questions,
12 of x = 290 – 203 =>(x × 12)/100 = 87 => x = (87 × 100)/12 = 725
9). a) Let the CP of 1 diary and 1 calendar be Rs. x and Rs. Y respectively.According to the questions, 8x + 10 y = 3138Multiplying  both sides by 3/2, we have,12x + 15y = 3138 × (3/2) = Rs. 4707
10). d) Let the present ages of Vaibhav and jagat be 12 x and 7x years respectively.According to the questions,
(12x + 6)/(7x + 6) = 3/2 =>24x + 12 = 21x + 18 =>24x – 21x = 18 -12
=>3x = 6 => x = (6/3) = 2
Required difference = 12 x – 7x = 5x = 5 × 2 = 10 years.
(11-15) Correct Order : GACEFDB
11). b)
12). d)
13). b)
14). e)
15). b)






For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">