24 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-33

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-33:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


REASONING ABILITY
Directions (Q. 1-5): Study the following information carefully and answer the questions given below:
Eight people – A, B, C, D, E, F, G and H – are sitting around a circular table. A and B are facing towards the centre while the other six people are facing away from the centre. A is sitting second to the right of H. B sits third to the left of A. D sits second to the right of G. G is immediate neighbour of neither B nor A. E and F are immediate neighbours and are facing outside.
1). What is the position of C with respect to D?
a)   Third to the right
b)   Third to the left
c)   Fourth to the left
d)   Fourth to the right
e)   Second to the left
2). Who is sitting on the immediate right of G?
a)   C
b)   D
c)   F
d)   H
e)   None of these
3). Which of the following pairs represents the people who are immediate neighboursof C?
a)   B and G
b)   B and H
c)   G and H
d)   D and G
e)   None of these
4). Who is sitting third to the left of G?
a)   A
b)   D
c)   E
d)   F
e)   Either E or F
5). How many persons are there between B and D?
a)   Two
b)   Four
c)   Three
d)   One
e)   None
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (6 – 10): Study the following pie-chart carefully to answer the following questions:

Total number of passengers in six different trains = 4800
6). What was the average number of passengers travelling in Train A, Train C and Train F together?
a)   816
b)   826
c)   824
d)   812
e)   None of these
7). If the cost of one ticket is Rs.124, what is the total amount paid by passengers of Train B? (Assuming all the passengers purchased tickets and cost of each ticket is equal)
a)   53,658
b)   53,568
c)   53,558
d)   53,468
e)   None of these
8). The number of passengers in Train E is approximately what percentage of the total number of passengers in Train B and Train D together?
a)   63
b)   69
c)   75
d)   54
e)   79
9). What is the difference between the number of passengers in Train C and the number of passengers in Train A?
a)   280
b)   250
c)   230
d)   260
e)   None of these
10). What is the total number of passengers in Train D, Train E and Train F together?
a)   2796
b)   3225
c)   2976
d)   3125
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): In each of these questions, there are two blank in it. Five words a), b), c), d) and e) are suggested. Out of these, only one option fits at both the places in the context of each sentence. Number of that word is the answer.

11). The approval lists a number of strict ______________ that the project must fulfill before going ahead, including how and where the ______________ can be moved.
a)   conditions, sediment
b)   situations, deposit
c)   states, deposit
d)   orders, sediment
e)   none of them
12). The Apple Pencil has the lowest latency and _______________ well to pressure but it feels susceptible to ____________ when plugged into the lightening port.
a)   reacts, breakdown
b)   causes, crack
c)   responds, breakage
d)   replies, explosion
e)   answers, damage
13). We are pleased to ______________ our first investment in the mobile content discovery space. This investment is to _____________ new startups in digital media.
a)   organize, hold
b)   arrange, assist
c)   declare, help
d)   announce, support
e)   launch, care
14).  While the issue of Kashmir invariably ____________ much passion, successive administrations have been _______________ lethargic when it comes to measures that can bring more people from the troubled state into the mainstream.
a)   raises, absolutely
b)   evokes, curiously
c)   provokes, basically
d)   increases, accepted
e)   enhances, curiously
15). Windows and walls could be coated with atomically thin ______________ of material that would _______________ with the light and carry internet signals.
a)   sheets, communicate
b)   layers, share
c)   films, relate
d)   layers, interact
e)   covers, relate.

Answers:
1).b   2).d   3).a  4).e  5).c  6).a  7).b  8).a  9).e  10).c 11).a  12).a  13).d  14).b  15).d  


Solutions:
(1– 5): By drawing the arrangement we get
1). b)
2). d)
3). a)
4). e)
5). c)
6). a) Required average =  4800 x (12 + 22 + 17)/100 x (1/3) = 16 x 51 = 816
7). b) Total amount paid by passengers of train – B = 4800 x 9/100 x 124 = Rs. 53568
8). a) Required percentage = [4800 x 19/100]/[4800 x (9 + 21)/100] x 100% = 19/30 x 100% = 63.33% ≈ 64%
9). e) Required difference = 4800 (17 – 12)/100 = 240
10). c) Total number of passengers in Train-D, Train-E and Train-F together 
= 4800 (21 + 19 + 22)/100 = 48 x 62 = 2976






For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">