26 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Based on Exam Pattern

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Based on Exam Pattern Set-35:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.

QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the table given below and answer the questions followed:
Power Generations across 5 sectors (in MW) over a 6 years period

2008
2009
2010
2011
2012
2013
Thermal
2300
2800
3500
4300
5000
5600
Nuclear
1200
1400
1600
1800
2000
2800
Hydro
600
700
800
1000
1200
1500
Solar
1500
2000
2100
2200
2700
3000
Tidal
200
220
240
380
420
480
1). What is the total power generation across all the 5 sectors from 2008 to 2012?
a)   41620    
b)   42160
c)   46210    
d)   21460
e)   46510
2). What percentage of power was made up Nuclear Power in 2013?
a)   21.5%
b)   20.4%
c)   20.9%
d)   21.8%
e)   23.2%
3). The percentage contribution of Thermal Power in overall Power generation from 2009 to 2011 and Hydro Power contribution from 2011 to 2013 in overall power generation respectively:
a)   42.3%, 10.7%
b)   34.5%, 11.4%
c)   42.3%, 11.4%
d)   34.5%, 10.7%
e)   42.8%, 11.4%
4). If Hydra power shows a 20% increase in 2014 compared to 2013, and Nuclear power shows a 10% increase in 2014 compared to 2013 and other sectors show 30 % increase in 2014 compared to 2013, what is the total power generation in 2014?
a)   14486
b)   18765
c)   16900
d)   16684
e)   15874
5). In which year did Power generation across all 5 sectors show the 2nd highest percentage increase in power generation compared to the previous year?
a)   2013 compared to 2012
b)   2010 compared to 2009
c)   2012 compared to 2011
d)   2011 compared to 2010
e)   2009 compared to 2008
REASONING
Directions (6 – 10): Study the following information to answer the given questions:
In a certain code “facing problems with health” is written as “mlp hit ngisnk”. “health problems on rise” is written as “hit sartvmlp”, “rise with every challenge” is written as “snkrtvlneriy” and “facing challenge each day” is written as “ngiriynophus”
6). “riysnkmlp” could be a code for which of the following?
a)   problem every day
b)   challenge with health
c)   with health day
d)   every challenge facing
e)   challenge facing with
7). Which of the following is code for “day”?
a)   riy
b)   nop
c)   ngi
d)   hus
e)   can’t be determined
8). What does the code “lne” stands for?
a)   facing
b)   with
c)   every
d)   rise
e)   challenge
9). “riyrtvroi” could be a code for which of the following?
a)   rise above challenge
b)   rise health challenge
c)   day rise challenge
d)   with rise challenge
e)   challenge every rise
10). Which of the following is the code for “facing”?
a)   nop
b)   rtv
c)   ngi
d)   snk

e)   sa
ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): Rearrange the following five sentences (A), (B), (C), (D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below.
(A) Ram owes ` 400 to Shyam, and to repay this amount, Ram draws (issues) a cheque in favour of Shyam.
(B) Here, Shyam’s banker is the collecting bank and Ram’s bank, ie Ideal Bank Ltd, is the paying bank.
(C) Ram has an account with Ideal Bank Ltd and the bank has issued him a cheque book to withdraw money from the account.
(D) He can go straight to Ram’s bank (Ideal Bank Ltd) and collect cash against the cheque if it is not crossed or he can deposit the cheque in his account with his banker, who would send the same to Ram’s banker (Ideal Bank Ltd) and collect the amount.
(E) Shyam has two ways to obtain payment of the cheque.

11). Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   A
b)   C
c)   D
d)   E
e)   B
12). Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   B
b)   D
c)   C
d)   E
e)   A
13). Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   E
b)   A
c)   B
d)   D
e)   C
14). Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)   C
b)   B
c)   D
d)   A
e)   E
15). Which of the following should be the LAST (FIFTH) sentence after rearrangement?
a)   D
b)   A
c)   E
d)   B
e)   C
Answers:
1)b   2)c   3)a   4)d   5)a   6)b   7)e   8)c   9)a   10)c 11)b   12)e   13)a   14)c   15)d
Solutions:
1). b) Total = 5800 + 7120 + 8240 + 9680 + 11320 = 42160
2). c) Required Percentage = 2800 x 100/13380 = 20.9%
3). a) Thermal Power 2009 to 2011 = 10600
Overall Power generation from 2009 to 2011 = 25040
Power contribution = 10600 x 100/25040 = 42.3%
Hydra power from 2011 to 2013 = 3700
Overall from 2011 to 2013 = 34380
Percentage contribution = 10.76
4). d) Hydro = 1500 x 1.2 = 1800
Nuclear = 2800 x 1.1 = 3080
Tidal + Solar + Thermal = 1.3 x (5600 + 3000 + 480) = 11804
Total = 1800 + 3080 + 11804= 16684
5). a) 2nd highest increase was in 2013 compared to 2012 (18.2%)

2008
2009
2010
2011
2012
2013
Total
5800
7120
8240
9680
11320
13380
Increase

22.76%
15.3%
17.48%
16.94%
18.20%
(6– 10): Based on the codes given,
Word
facing
with
rise
on
challenge
every
health problems
each day
Code
ngi
snk
rtv
Sa
Riy
lne
mlp hit
nophus
6). b)
7). e)
8). c)
9). a)
10). c)

Direction (11-15)- Correct Order: CAEDB




For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">