28 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test - 37

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test - 37:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


REASONING ABILITY
Directions (Q. 01 - 05): Study the following information carefully to answer the given questions.
P, Q, R, S, T, U, V and W are eight friends travelling in three different cars, viz Maruti Delux, Ferrari and Toyota, with at least two in one car, to three different places, viz Jaipur, Jhansi and Goa.
There is at least one female member in each car. S is travelling with V to Goa but not in Ferrari. P is travelling with only W in Maruti Delux but not to Jaipur. R is not travelling with either S or Q. U and S are studying in the same girls’ college. W, Q and V are studying in the same boys’ college. Q is travelling with U but not to Jaipur.

1). Which of the following cars is carrying people to Jaipur?
a)   Ferrari
b)   MarutiDelux
c)   Toyota
d)   Either Toyota or Ferrari
e)   Can’t be determined
2). Which of the following combinations is correct?
a)   P-Goa-Toyota
b)   V-Goa-Toyota
c)   Q-MarutiDelux-Jaipur
d)   R –Jaipur – Toyota
e)   Can’t be determined
3). In which of the following cars is Q travelling?
a)   Ferrari
b)   Either Ferrari or Toyota
c)   Toyota or MarutiDelux
d)   Toyota
e)   MarutiDelux
4). Which of the following represents a group of males?
a)   P, Q, R and S
b)   R, T, Q and W
c)   V, W, U and P
d)   Q, S, T, V and W
e)   Data inadequate
5). Which of the following combinations is definitely false?
a)   P-Male-Jhansi
b)   Q-Goa-Male
c)   S-Goa-Female
d)   U-Goa-Female
e)   W-Jhansi-Male
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (6-10): What should come in place of question mark (?) in the following questions?

6). 75% of 280 – 24% of 45 = ?
a)   194.5
b)   195
c)   199.2
d)   198.2
e)   None of these
7). 789613 – 658748 – 124563 = ?
a)   6302
b)   6230
c)   6320
d)   6032
e)   None of these
8). (64×49)÷ (4)2 × 12 = ?
a)   56
b)   49
c)   63
d)   42
e)   None of these
9). 63.04 + 15.25 + 36.004 = ?
a)   114.334
b)   114.634
c)   114.2904
d)   114.294
e)   None of these
10). (7)3 + (5)2 + (4)3 ÷ (16)2= ?
a)   1.6875
b)   468.25
c)   368.0625
d)   368.25
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): Read the following passage carefully and answer the questions given below it. Certain words / phrases are printed in bold to help you locate them while answering some of the questions.
This is an age of unprecedented ‘judicial activism.’ This activism has, at times, curbed executive actions, earning popular approbation. In a democratic set-up nobody, however influential, can act arbitrarily. The rule of law must be respected so that the citizen knows where he stands. To ensure this courts have to uphold and protect citizens’ rights and interests. People approach the courts anticipating speedy dispensation of justice. Delays in the judicial process cause them frustration and disappointment.
An independent judiciary is a prerequisite for upholding the rule of law and protecting the rights of citizens that are guaranteed by the Constitution.
That may not be easy. Judges alone cannot dispense speedy justice. They must have the cooperation of the legal community and the government.
A further complication for judges is that they cannot publicly comment on their judgments. They also have to ensure that the judiciary is not affected by political interference, especially the machinations of corrupt politicians.
The judiciary has to ensure that its credibility remains intact in the public perception. If it is to be successful in doing so it needs all the help it can get, especially because good judges usually do not go public to defend themselves.
The legal fraternity has to play a prominent role in building the image of judiciary by following, if necessary, self-imposed codes of conduct. Lawyers, for instance, should not cast aspersions on the impartial conduct of presiding officers of courts.
They should also not misuse safeguards provided by a plethora of legal codes, which help them protect the interests of their clients. They must ensure that their clients are not allowed to delay legal proceedings and subvert the ends of justice. Lawyers must assist judges to dispose cases fast.
It is common in landlord-tenant disputes, for instance, to ask for ‘stays’ and delay judicial proceedings. If lawyers refuse to be complicit in such dilatory tactics they would gain in terms of public estimation and enhance the reputation of the judiciary.
11). What does the term ‘judicial activism’ stand for?
a)   Judiciary is supreme.
b)   Judiciary is vigilant and active.
c)   Judiciary can cross any limit.
d)   Judges are the most powerful persons in a democracy.
e)   No one can challenge the judiciary
12). What would happen if the judiciary ceases to be independent?
a)   Executive will become more powerful.
b)   Disintegration will take place in the society.
c)   Rule of ‘might is right’ will prevail
d)   People will get rid of getting expensive justice
e)   None of these
13). How can the delay in judicial process be checked?
a)   There should be only a single hearing in a case.
b)   Judges should be given a time-frame for the disposal of a particular case.
c)   The working hours of the judiciary should be extended.
d)   Cases which are more than an year old should be closed.
e)   One and all in the chain of judiciary should cooperate with one another.
14). How can the lawyers assist judges in disposing cases fast?
a)   By appealing for compromise
b)   By not taking the cases of criminals
c)   By not assisting their clients in delay tactics
d)   By making the cases transparent before the judges
e)   By following a strict code of conduct
15). Which of the following is a characteristic of a democratic set-up?
a)   Law is supreme.
b)   Media is more influential than any other body.
c)   Public opinion is even above the Constitution.
d)   Government has unlimited powers.
e)   Powerful people have their say in the system.

Answers:
1)a   2)b   3)d   4)e   5)a   6)a   7)a   8)d   9)d   10)d  11)b  12)c  13)e  14)c   15)a   


Solutions:
(1 – 5):
Person
Place
Car
Gender
P
Jhansi
Maruti Delux
Female
Q
Goa
Toyota
Male
R
Jaipur
Ferrari
Male
S
Goa
Toyota
Female
T
Jaipur
Ferrari
Male
U
Goa
Toyota
Female
V
Goa
Toyota
Male
W
Jhansi
MarutiDelux
Male
1). a)
2). b)
3). d)
4). e)
5). a)
6). a) ? = 75% of 280 – 24% of 45 => ? = 3 × 70 – 1.2 × 9 = 210 – 10.8 = 199.2
7). a) ? = 789613 – 658748 – 124563 => ? = 130865 – 124563 = 6302
8). d) ? = √(64 × 49) ÷ 42× 12 = 8 × 7 ÷ 42× 12 = (8 × 7 × 12)/16 = 42
9). d) ? = = 63.04 + 15.25 + 36.004= 78.29 + 36.004 = 114.294
10). d) ? = 73 + 52 + 43 ÷ (16)2= 343 + 25 + 64 ÷ 256 = 343 + 25 + 0.25 = 368.25




For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">