29 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test - 38

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test - 38:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


REASONING
Directions—(Q. 1-5) Study the followinginformation and answer the questions belowmentioned.
P, Q, R, S,T, V and Z are seven employees ina call centre. These people work in three shiftsi.e., I, II and III. Any shift comprises at least onebut not more than three employees. Each gets oneday holiday in a week from Monday to Sunday.
Qworks in II shift with T and he gets weeklyholiday immediate after P’s holiday. S availsholiday on Sunday but he is not engaged in hisduty with R and Q’s shift. P along with R is inshift I. R’s holiday is immediate after Q’s holidayand immediate before T’s holiday. V’s holiday isimmediate after T’s holiday but not on Saturday.The employee who works in shift III, gets holidayon Friday and the person who avails holiday onSaturday does not work with T. Z works neither inII nor in III shift.
1). On which day is the holiday of Q?
a)    Wednesday
b)    Thursday
c)    Tuesday
d)    Saturday
e)    None of these
2). Which of the following three work in theshift?
a)    I
b)    II
c)    III
d)    I or III
e)    Data inadequate
3). Which of the following gets the holidayimmediate after V’s holiday?
a)    P
b)    Z
c)    T
d)    Data inadequate
e)    None of these
4). In which shift does V work?
a)    II
b)    III
c)    II or III
d)    Data insufficient
e)    None of these
5). Which of the following combination ofEmployee-holiday-shift is not correct?
a)    T – Thursday – II
b)    B – Friday – III
c)    P – Wednesday – I
d)    T – Saturday – I
e)    All are correct
QUANTITATIVE APTITUDE
6). The average speed of a car is two-third of the average speed of a train which travels 270 kms. In 3 hours. How much distance will the car cover in 5hrs?
a)    360kms
b)    420kms
c)    300kms
d)    180kms
e)    None of the above
7). The postal charges for booking a parcel of 500 grams are Rs.60/-. What will be the postal charges for booking a parcel of 5.5kg?
a)    650
b)    680
c)    330
d)    660
e)    None of the above
8). A newspaper vendor sells a newspaper per day at the rate of Rs. 5/- per copy and earns a commission of 15%. If he sells 1200 copies of newspaper a day, how much commission will he earn?
a)    7200
b)    5600
c)    900
d)    6300
e)    None of these
9). Twenty-seven per-cent of Arun’s monthly salary is equal to Raju’s monthly salary. If Arun’s monthly salary is Rs.25000, then what is Raju’s annual salary?
a)    87000
b)    81000
c)    111000
d)    57000
e)    59000
10). Rahul purchased 124 notebooks, Sunil purchased86 notebooks, Manish purchased 132 notebooks and Mona purchased 146 notebooks. What was the average number of books they purchased?
a)    112
b)    122
c)    488
d)    98
e)    412
ENGLISH
Directions(11-15): Rearrange the following five sentences (A),(B),(C),(D) and (E) in the proper sequence to form a meaningful paragraph and then answer the questions given below:
(A) In the circumstances, plastic money in the form of credit and other cards has become a preferred mode of payment and has wide acceptance among public.
(B) Payments for purchase can be made in cash, cheque or cards.
(C) Cheque are not often accepted as the credit standing of the person issuing a
 Cheque is not apparent.
(D) With the increasing use of the plastic, the financial system is moving more towards cashless transactions.
(E) In respect of cash, there is the limitation that bigger payments cannot be made in cash on account of the need to carry bulk.

11).Which of the following should be the FIRST sentence after rearrangement?
a)    C
b)    A
c)    E
d)    B
e)    D

12).Which of the following should be the SECOND sentence after rearrangement?
a)    E
b)    A
c)    C
d)    D
e)    A
13).Which of the following should be the THIRD sentence after rearrangement?
a)    B
b)    D
c)    A
d)    E
e)    C
14).Which of the following should be the FOURTH sentence after rearrangement?
a)    E
b)    A
c)    B
d)    D
e)    C
15).Which of the following should be the FIFTH (LAST) sentence after rearrangement?
a)    E
b)    C
c)    A
d)    D
e)    B

Answers:
1).c)   2).a)   3).b)   4).b)   5).c)   6).c)   7).d)   8).d)   9).b)   10).b)    11).d)   12).a)   13).e)   14).b)   15).d) 

 
Solutions:
(1 – 5): Below is the table explains the given information
Employee
Shift
Holiday
I
II
III
P
×
×
Monday
Q
×
×
Tuesday
R
×
×
Wednesday
S
×
×
Sunday
T
×
×
Thursday
V
×
×
Friday
Z
×
×
Saturday

1). c)
2). a)
3). b)
4). b)
5). c)
6). c) Speed of train = 270/3 = 90kmphs
Speed of car = 90 × 2/3 = 60kmphs
Distance = 60 × 5 = 300km
7). d) Charge = 60/500 × 5500 = Rs.300km
8). d) No.of copies = 1200 × 7 = 8400
Total cost = 8400 × 5 = Rs.42000
Commission = 42000 × 15/100 = Rs.6300
9). b) Raju = Arun× 27/100 = 25000 × 27/100 = Rs.6750
Annual salary = 12 × 6750 = Rs.81000
10). b) Average number = 488/4 = 122
Directions: (11-15) : - 
Correct Order Is : BECAD
11). d)
12). a)
13). e)
14). b)
15). d)







For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">