30 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test - 39

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test - 39:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


Directions: Study the following information carefully and answerthe questions given below:
Seven executives A, B, C, D, E, F and G from a company have to visitseven different places Ahmedabad, Kolkata, Delhi, Chennai, Hyderabad,Bangalore and Jaipur to market their newly launched product. The order ofpersons and cities may not be necessarily the same. Each one flies by a different airline Spicejet, Kingfisher, Sahara, Jet, Air Deccan, Indian Airlines, Air India, not necessary in the same order.
C goes to Kolkata but not by Sahara or Jet Airlines. D flies by Air India toBangalore. The one who goes to Jaipur does not travel by Air Deccan or Sahara. E travels by Air Deccan. A does not go to Ahmedabad. F travels to Hyderabad bySpice jet. B goes to Chennai by Kingfisher. E does not go to Ahmedabad. G doesnot go to Jaipur.

1). Who travels by Sahara Airlines?
a)   A
b)   C
c)   G
d)   Cannot be determined
e)   None of these
2). Who goes to Jaipur?
a)   A
b)   E
c)   G
d)   D
e)   None of these
3). The one who travels by Air Deccan, visits which place?
a)   Ahmedabad
b)   Delhi
c)   Chennai
d)   Bangalore
e)   None of these
4). Which among the following statements are correct?
a)   A is travelling in Jet airlines to Chennai
b)   B is travelling in Indian Airlines to Ahmadabad
c)   D is travelling in Air India to Bangalore
d)   All the above are true
e)   None is true
5). The person who travels to Hyderabad is travelling by which air lines?
a)   Jet
b)   Kingfisher
c)   Air India
d)   Spice Jet
e)   Sahara

Directions (6 – 10): What should come in the place of the question mark (?)
6). 3  ?       6        18      72      360    2160
a)   4.5
b)   3
c)   4
d)   5.5
e)   6
7). 1520      720    380    190    95      47.5   ?
a)   23.75
b)   22.25
c)   24.75
d)   21.25
e)   23.25
8). 4     7     11      18      29      ?        76
a)   64
b)   38
c)   52
d)   47
e)   63
9). 343        216    ?        64      27      8        1
a)   144   
b)   100   
c)   125   
d)   136   
e)   169
10). 2     13    67     ?      817    1639  1645
a)   271
b)   205
c)   262
d)   218
e)   222

Direction (Question 11 to 15): Rearrange the following six sentence (A), (B), (C), (D), (E) and (F) to make a meaningful paragraph and answer the questions that follow.

A.   These activities are generally referred to as services because these are in the nature of facilitating the activities relating to industry and trade.
B.   However, auxiliaries are an integral part of commerce in particular and business activity in general.
C.   Activities which are meant for assisting trade are known as auxiliaries to trade.
D.   Transport, banking, insurance, warehousing and advertising are regarded as auxiliaries to trade, ie activities playing a supporting role.
E.   These activities help in removing various hindrances which arise in connection with the production and distribution of goods.
F.    In fact, these activities not only support trade but also industry and, hence the entire business activity.

11).Which of the following would be the LAST (SIXTH) sentence after rearrangement?
a)   E
b)   F
c)   A
d)   B
e)   D

12).Which of the following would be the FIRST sentence after rearrangement?
a)   F
b)   D
c)   B
d)   A
e)   C

13).Which of the following would be the SECOND sentence after rearrangement?
a)   B
b)   C
c)   A
d)   D
e)   E

14).Which of the following would be the THIRD sentence after rearrangement?
a)   A
b)   D
c)   C
d)   E
e)   F

15).Which of the following would be the FIFTH sentence after rearrangement?
a)   C
b)   A
c)   D
d)   B
e)   E

Answers:
1)c   2)a   3)b   4)c   5)d   6)b   7)a   8)d   9)c   10)a 11) a   12)e   13)c   14)b   15) d

Solutions:
(1 – 5): On the basis of given information and conclusions as well as sub-conclusionsdrawn from them we can construct the following chart:
Person
Place
Air Lines
A
Jaipur
Jet
B
Chennai
Kingfisher
C
Kolkata
Indian Airlines
D
Bangalore
Air India
E
Delhi
Air Deccan
F
Hyderabad
Spicejet
G
Ahmadabad
Sahara
1). c)
2). a)
3). b)
4). c)
5). d)
6). b) × 1, × 2, × 3, × 4, × 5, × 6
7). a) ÷ 2, ……
8). d) (4 + 7) = 11, (11 + 7) = 18, ………….
9). c) 73, 63, 53, ……………….

10). a) × 6 + 1, × 5 + 2, × 4 + 3, × 3 + 4, × 2 + 5, × 1 + 6




For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here 

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">