7 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-17

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-17:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.



QUANTITATIVE APTITUDE
1). The average age of 54 girls in a class was calculated as 14 years. It was later realized that the actual age of one of the girls in the class was calculated as 13 years. What is the actual average age of the girls in the class? (Rounded off to two digits after decimal).
a)   10.5 years
b)   12.5 years
c)   12 years
d)   13.95 years
e)   13.5 years
2). While working 7 hours a day, A alone can complete a piece of work in 6 days and B alone in 8 days. In what time would they complete it together, working 8 hours per day?
a)   3 days
b)   4 days
c)   2.5 days
d)   3.6 days
e)   None of these
3). If 12 men with 13 boys can earn Rs.4893.75 in 3 days and 5 men with 6 boys can earn Rs.3562.50 in 5 days, in what time will 3 men with 4 boys earn Rs.4500?
a)   7 days
b)   8 days
c)   9 days
d)   10 days
e)   None of the above
4). A train 150m long passed a pole in 15 sec and another train of the same length travelling in the opposite direction crosses each other in 12 sec. The speed of the second train is
a)   45 km/hr
b)   52 km/hr
c)   48 km/hr
d)   54 km/hr
e)   None of these
5). Present ages of Ram and Shyam are in the ratio of 4:5 respectively. Five years hence the ratio of their ages becomes 5:6 respectively. What is Ram’s present age?
a)   25 years
b)   22 years
c)   20 years
d)   30 years
e)   None of these

REASONING ABILITY
Directions (6 – 10): Study the following information carefully and answer the questions given below
(i)     P x Q means ‘P is brother of Q’
(ii)    P – Q means ‘P is mother of Q’
(iii)   P + Q means ‘P is sister of Q’
(iv)   P ÷ Q means ‘P is father of Q’
6). How is related to M in the expression: W + T ÷ R x M?
a)   Maternal aunt
b)   Paternal aunt
c)   Grandmother
d)   Data inadequate
e)   None of these
7). How is K related to D in the expression: D – J + M ÷ K?
a)   Grandson
b)   Nephew
c)   Niece
d)   Data inadequate
e)   None of the above
8). How is R related to M in the expression: M + J ÷ T x R
a)   Nephew
b)   Niece
c)   Nephew or niece
d)   Data inadequate
e)   None of these
9). Which of the following expression represents T is Nephew of of J?
a)   J x M – F x T
b)   J x M – F + T
c)   J x M ÷ F x T
d)   J x M ÷ F + T
e)   None of these
10). Which of the following expression represents B is the paternal uncle of H?
a)   B + M – H
b)   B x M ÷ H
c)   B + M ÷ H
d)   B x M + H
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (1115): Which of the phrases given below the sentence should replace the word / phrase given in bold in the sentence to make it grammatically correct?. If the sentence is correct as it is given and no correction is required, select No correction required as your answer.

11). People with persistent headaches are hence as likely to develop beds palsy even as research amount to other factors which could increase the risk of conditions like diabetes.
a)   accounting at
b)   accounting towards
c)   accounts for
d)   accounted at
e)   no correction required

12). The actor and the producer has part ways due to differences over communication
a)   have parted ways
b)   have been way parting
c)   have paring away
d)   have part ways
e)   No correction required

13). The State is reeled from the impact of acute financial crisis around the world
a)   reeled at
b)   reeling away
c)   reel for
d)   reeling from
e)   No correction required

14). The reading club soon becoming a moving part for literature enthusiasts
a)   soon became
b)   becoming soon
c)   was became soon
d)   soon is become
e)   No correction required

15). Having been confirmed to their homes for a week after a leopard was sighted, the villagers grew restless and frustrated.
a)   As confine to
b)   Have being confining at
c)   Been confining at
d)   Being confined for
e)   No correction required

Answers:
1).d  2).a  3).d  4).d  5).c  6).b  7).d  8).c  9).e  10).d 11).c 12).a 13).d 14).a 15).e

Solutions:
1). d) The sum of the ages of the 54 girls entered as error = 54 × 14 = 756.
Now, deduct the error i.e. 13 – 10.5 = 2.5
Then the actual sum of the ages = 756 – 2.5 = 753.5
So, the actual average = 753.5/54 = 13.95 years.

2). a) A => 1 work => 7 x 6 = 42 hrs
B => 1 work => 7 x 8 = 56 hrs
A + B => 1 hr work = 1/42 + 1/56 = 7/168 part
1 day of 8 hrs work = 7/168 x 8 = 7/21
Therefore No.of days = 21/7 = 3

3). d) 12m + 13b = 4893.75/3 = 1631.25
5m + 6b = 3562.50 = 712.5
Now, 12 x 6b – 13 x 5b = 12 x 712.5 – 5 x 1631.25
=> 7b = 393.75 => b = 56.25
Again, 5m + 6 x 56.25 = 712.5 => 5m = 375 => m = 75
Now, the required number of days = 4500/(3 x 75 + 4 x 56.25) = 4500/450 = 10

4). d) Speed of 1st train = 150/15 = 10 m/sec
Total length = 150 + 150 = 300
Total speed = Total distance/Tie = 300/12 = 25 m/sec
Speed of 2nd train = (25 – 10) = 15 m/sec = 15 x 18/2 km/hr = 54 km/hr.

5). c) Present age of Ram = [(4 x 5) x (5 x 5 – 6 x 4)] x (6 – 5) = 20/(24-24) = 20 years

6). b) W + T => W is the sister of T
T ÷ R => T is the father of R
R x M => R is the brother of M
Therefore, W is the parental aunt of M.

7). d) D – J => D is mother of J
J + M => J is the sister of M
M ÷ K => M is father of K
Therefore, K is the grandson or granddaughter of D

8). c) M + J => M is sister of J
J ÷ T => J is the father of T
T x R => T is the brother of R
Therefore, R is the niece or nephew of M

9). e) J x M => J is the brother of M
M ÷ F => M is father of F
F x T => F is the brother of T
So gender of T is not clear.

10). d) B x M => B is brother of M
M ÷ H => M is the father of H
Therefore, B x M ÷ H => B is the paternal uncle of H

 For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">