4 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-14

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-14:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Study the following table and answer the questions based on it. Expenditures of a Company (in Pesetas) per Annum Over the given Years.

Year
Item of Expenditure
Salary
Fuel and Transport
Bonus
Interest on loans
Taxes
1998
288
98
3.00
23.4
83
1999
342
112
2.52
32.5
108
2000
324
101
3.84
41.6
74
2001
336
133
3.68
36.4
88
2002
420
142
3.96
49.4
98

1). What is the average amount of interest per year which the company had to pay during this period?
a)   32.43
b)   33.72
c)   31.78
d)   34.18
e)   36.66
2). The total amount of bonus paid by the company during the given period is approximately what per-cent of the total amount of salary paid during this period?
a)   1.5
b)   1.0
c)   1.35
d)   1.75
e)   1.95
3). Total expenditure on all these items in 1998 was approximately what percent of the total expenditure in 2002?
a)   69%
b)   63%
c)   79%
d)   82%
e)   60%
4). The total expenditure of the company over these items during the year 2000 is?
a)   544.44
b)   644.44
c)   521.44
d)   524.44
e)   534.44
5). The ratio between the total expenditure on Taxes for all the years and the total expenditure on Fuel and Transport for all the years respectively is approximately?
a)   10 : 13
b)   4 : 7
c)   5 : 8
d)   12 : 17
e)   13 : 10
REASONING ABILITY
6). A man said to a lady, “Your mother’s husband’s sister is my aunt.” How is that lady related to that man?
a)   Daughter
b)   Sister
c)   Grand-daughter
d)   Mother
e)   Aunt
7). Harish is taller than Manish but shorter than Suresh. Manish is shorter than Anil but taller than Raghu. Who among them is the shortest with regard to height?
a)   Anil    
b)   Manish    
c)   Raghu
d)   Cannot be determined    
e)   None
8). In a certain code language’ COMPUTRONE’ is written as ‘PMOCTUENOR’. How is ‘ADVANTAGES’ written in that code language? (EPFO2004)
a)   AVDATASEGN
b)   NAVDASEGAT 
c)   AVDATNSEGA
d)   SEGATNAVAD
e)   None of these
9). Rakesh is standing at a point. He walks 20 m towards the East and further 10 m towards the South, then he walks 35 m towards the West and further 5 m towards the North, then he walks 15 m towards the East. What is the straight distance in metres between his starting point and the point where he reached last?
a)   0
b)   5
c)   10
d)   Can’t be determined
e)   None of these
10). 3 2 5 1 7 2 8 5 9 3 5 5 4 1 6 5 3 8 5 4 3 5 1 3 2 5 6
In the above sequence in some cases, the multiplication of the two digits which immediately proceed the digit ‘5’ exceeds the multiplication of two digits which immediately follow that digit. How many such 5’s are there?
a)   4
b)   5
c)   6
d)   7
e)   None of these

ENGLISH LANGUAGE
Directions (11-15): Study the following information carefully and answer the given questions.
To appreciate the future (11) for India-China relations, it is essential to have an understanding of how China has managed external relations in the neighborhood and with the advanced countries to (12) her impressive economic growth. Given the need for massive foreign investments, technologies and managements skills and Chinas significant dependence on foreign trade in its overall economy, on present trends it would appear that China will not act as a destabilize of the international system as is often (13). With provincial decentralization, where provinces can freely engage in foreign trade and invite investments, the stakes in the continuation of stable external relations have become large and more diffused. China (14) cross-border trade relations with all her neighbors with very few exceptionsAs much as China (15) an open international economy for its trade as for its increasing foreign investments, China will also be subjected to the external constraints of emerging international regimes.

11).
a)   trends
b)   tactics
c)   incidents
d)   perspectives
e)   predictions


12).
a)   diminish
b)   retard
c)   assist
d)   resist
e)   emphasize


13).
a)   feared
b)   imagined
c)   expected
d)   mentioned
e)   insisted


14).
a)   discourages
b)   enjoys
c)   manifests
d)   averts
e)   indulges


15).
a)   needs
b)   diversifies
c)   wants
d)   encourages
e)   implements

Answers:
1).e   2).b   3).a   4).a   5).a   6).b   7).c   8).c   9).b    10).a  11).b 12).c 13).a  14).b 15).a

Solutions:

1). e) Average amount of interest paid by the Company during the given period
= [23.4 + 32.5 + 41.6 + 36.4 + 49.4]/5 = 183.3/5 = 36.66
2). b) Required percentage = [3.00 + 2.52 + 3.48 + 3.68 + 3.96]/[288 + 342 + 324 + 336 + 420] x 100% = 17/1710 x 100% ≈ 1%
3). a) Required percentage = [(288 + 98 + 3.00 + 23.4 + 83)/(420 + 142 + 3.96 + 49.4 + 98)] x 100%= 495.4/713.36 x 100%  ≈ 69.45%
4). a) Total expenditure of the Company during 2000 = (324 + 101 + 3.84 + 41.6 + 74) pesetas = 544.44 pesetas
5). a) Required ratio = [(83 + 108 + 74 + 88 + 98)/(98 + 112 + 101 + 133 + 142)] = 451/586 = 1/1.3 = 10/13
6). b) Mother’s husband’s sister means that sister of father. Hence, lady is the sister of that man.
7). c) On the basis of information, it can definitely be established that Raghu is the shortest.
8). c) First four letters are reversed, two middle letters are reversed and then last four letters are reversed. Therefore, the word ADVANTAGES would be coded as AVDATNSEGA. Hence, option c) is the correct answer.
9). b) Following the instruction as given in the question the distance between starting point and end point is 5 m.
10). a)

For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">