6 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-16

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-16:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.
QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): Study the given information carefully to answer that questions that follow:
An organisation consists of 2400 employees working in different departments, viz, HR, Marketing, IT, Production and Accounts. The ratio of Male to Female employees in the organisation is 5:3 respectively.
Twelve percent of the male work in the HR department. Twenty four percent of the females work in the accounts department. The ratio of Males to females working in the HR department is 6:11 respectively. One Ninth of the females work in the IT department. Forty two percent of the males work in the Production Department.
Number of females working in the production department is ten percent of the males working in the same. The remaining females work in the Marketing department. The total number of employees working in the IT department is 285. Twenty two percent of the males work in the Marketing department and the remaining work in the Accounts department.

1). The number of Males working in the IT department forms approximately what percent of the total number of males in the Organisation?
a)   5
b)   12
c)   21
d)   8
e)   18
2). How many males work in the Accounts department?
a)   170
b)   165
c)   185
d)   160
e)   None of These
3). The total number of employees working in the Accounts department forms what percent of the total number of employees in the organisation? (rounded off to two digits after decimal)
a)   19.34
b)   16.29
c)   11.47
d)   23.15
e)   None of these
4). The number of females working in the Production Department forms what percent of the total number of females in the organisation?
a)   7
b)   12
c)   4
d)   15
e)   None of these
5). What is the total number of females working in the HR and Marketing department together?
a)   363
b)   433
c)   545
d)   521
e)   None of These

REASONING ABILITY
Directions (Q. 6 – 12): Study the following information carefully and answer the given questions.
Eight colleagues, A, B, C, D, E, F, G and H, are sitting around a circular table facing the centre but not necessarily in the same order. Each one of them holds a different post — Manager, Company Secretary, Chairman, President, Vice President, Group Leader, Financial Advisor and Managing Director.
·        A sits third to the right of the Managing Director.
·        Only two people sit between the Managing Director and H.
·        The Vice President and the Company Secretary are immediate neighbours.
·        Neither A nor H is a Vice President or a Company Secretary.
·        The Vice President is not an immediate neighbour of the Managing Director.
·        The Manager sits second to the left of E.
·        E is not an immediate neighbour of H.
·        The Manager is an immediate neighbour of both the Group Leader and the Financial Advisor.
·        The Financial Advisor sits third to the right of B.
·        B is not the Vice President.
·        C sits on the immediate right of the Chairman.
·        A is not the Chairman.
·        F is not an immediate neighbour of A.
·        G is not an immediate neighbour of the Manager.

6). Who amongst the following sits third to the left of E?
a)   Manager
b)   G
c)   A
d)   Financial Advisor
e)   B
7). Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and thus form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)   F–Chairman
b)   G–President
c)   D–Manager
d)   A–Financial Advisor
e)   B–Managing Director
8). Who among the following is the President of the company?
a)   A
b)   C
c)   H
d)   G
e)   D
9). Which of the following is true with respect to the given seating arrangement?
a)   The Group Leader of the company is an immediate neighbour of the Vice President.
b)   G sits second to the right of D.
c)   The Group Leader and the Company Secretary are immediate neighbours.
d)   The Chairman of the company sits to the immediate left of the Managing Director.
e)   The Group Leader sits second to the left of D.
10). Which of the following posts does B hold in the company?
a)   Chairman
b)   Manager
c)   Company Secretary
d)   Vice President
e)   Financial Advisor
11). Who among the following sits exactly between the Managing Director and H?
a)   H and the Chairman
b)   B and G
c)   The Chairman and C
d)   F and C
e)   E and the Group Leader
12). Who among the following is the Group Leader?
a)   C
b)   F
c)   G
d)   H
e)   A

ENGLISH LANGUAGE
Directions (13-17): Read each sentence to find out whether there is any grammatical or idiomatic error in it. The error, if any, will be in one part of the sentence. The number of that part is the answer. If there is ‘No error’, the answer is e). (Ignore errors of punctuation, if any.)

13). a) Scientists have reported definitive signs of liquid water / b) on the surface of present-day Mars, / c) a finding that will fuel speculation that life, / d) if it ever arisen there, could persist even now. / e) No error

14). a) In a recent cabinet decision, the government / b) ordered that files sent for reconsideration, / c) if cleared by the ministers a second time, / d) would be bound on all officials. / e) No error

15). a) Police are scanning call detail records / b) of an advocate arrested from a mall / c) on change of filming on the sly from a spy camera / d) tucked in the lace of his right shoe. / e) No error

16). a) India wants greater investment from Germany / b) and a positive investment climate / c) and technology partnership are crucial for / d) the success of ‘Make in India’ initiative. / e) No error

17). a) Goswami was reportedly slapped and kicked before / b) she and her family was taken to the police station / c) where she was allegedly / d) subjected to further assault. / e) No error

Answers:
1)b  2)e  3)b  4)a  5)d  6)d  7)e  8)a  9)d  10)c 11)e 12)b 13)d  14)d  15)c 16)e 17)b

Detailed Solution:
(1 – 5): Total Number of employees = 2400
Total number of male I = 5/8 x 2400 = 1500; total number of females = 2400 – 1500 = 900


Department
Male
Female
HR
180
330
Marketing
330
191
IT
185
100
Production
630
63
Accounts
175
216

1500
900

1). b) Required percentage = 185 x 100/1500 = 121/3 ≈ 12%     
2). e) Males work in the Accounts department = 175
3). b) Required percentage = (175 + 216)/2400 x 100= 16.29%
4). a) Required percentage = 63/900 x 100 = 7%
5). d) Required number = 330 + 191 = 521
(06– 12): By drawing the arrangement we get
6). d)
7). e)
8). a)
9). d)
10). c)
11). e)
12). b)
13). Replace ‘arisen’ with ‘arose’
Answer: d)
14). Replace ‘bound’ with ‘binding’
Answer: d)
15). Replace ‘from’ with ‘with’
Answer: c)
16). No Error
Answer: e)
17). Replace ‘was’ with ‘were’
Answer: b)
 For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">