11 May 2016

SBI Clerk Prelims 2016 - Sectional Practice Test-21

SBI Clerk Prelims 2016- Sectional Practice Test-21:
Dear Readers, Here we have provide the sectional practice test for SBI Clerk Prelims 2016 which consist of questions from all the three section, candidates those who are preparing for the exam can make use of it.


QUANTITATIVE APTITUDE
Directions (1 – 5): In each of the following number series, a wrong number is given. Find out that number
1). 4, 9, 28, 99, 415, 2105, 12660
a)    9
b)    28
c)    99
d)    415
e)    2105
2). 9, 28, 63, 120, 205, 323, 483
a)    28
b)    63
c)    120
d)    205
e)    323
3). 26, 57, 102, 164, 250, 366, 518
a)    57
b)    102
c)    164
d)    250
e)    366
4). 157.5, 45, 15, 6, 3, 2, 1
a)    1
b)    2
c)    6
d)    45
e)    157.5
5). 5531, 5506, 5425, 5304, 5135, 4910, 4621
a)    5506
b)    5531
c)    5425
d)    5315
e)    4910
REASONING
Directions (6-11): Study the following information carefully to answer the given questions:
Twelve people are sitting in two parallel rows containing six people each, In such a way that there is an equal distance between adjacent persons. In row-1 P, Q, R, S, T and V are seated and all of them are facing South. In row-2 A, B, C, D, E and F are seated and all of them are facing north. Therefore, in the given sitting arrangement each member seated in a row faces another member of the other row.
S sits third to right of Q. Either S or Q sits at an extreme end of the line. The one who faces Q sits second to right of E. Two people sit between B and F. Neither B nor F sits at an extreme end of the line. The immediate neighbour of B faces the person who sits third to left of P, R and T are immediately neighbours of each other. C sits second to the left of A. T does not face the immediate neighbour of D.
6). Who amongst the following sits at extreme ends of the rows?
a)    S, D       
b)    Q, A       
c)    Q, F        
d)    V, C        
e)    P, D
7). Who amongst the following faces S?
a)    A          
b)    B           
c)    C            
d)    D           
e)    F
8). How many persons are seated between V and R?
a)    One        
b)    Two        
c)    Three      
d)    Four       
e)    None of these
9). P is related to A in the same way as S is related to B based on the given arrangement. To which of the following is T related to, following the same pattern?
a)    C           
b)    D           
c)    E            
d)    F            
e)    Cannot be determined
10).           Four of the following five are alike in a certain way based on the given arrangement and so form a group. Which is the one that does not belong to that group?
a)    A-T         
b)    B-T         
c)    F-P
d)    C-V        
e)    E-Q
11).           Which of the following is true regarding T?
a)    F faces T
b)    V is an immediate neighbour of T
c)    F faces the one who is second to right of T
d)    T sits at one of the extreme ends of the line
e)    Q sits second to the right of T

ENGLISH
Directions (Ques 12-16): In the following passage, there are blanks each of which has been numbered. For each blank five words have been suggested, one of which fits the blank appropriately. Find out the appropriate word in each case.
India’s forex reserves at over $338 billion are comfortable, and the current account deficit-equal to the gap between domestic investment and domestic savings-is (12) control. However, unlike China’s reserves that have been built up (13) trade surpluses, India’s forex reserves are based (14) on portfolio flows. So, (15) up an armour that includes increased reserves will make the country better prepared. India also needs to stimulate stalled investment and push structural reforms to get the economy into a better shape.
12).
a)    below
b)    above
c)    over
d)    beneath
e)    under

13).
a)    against
b)    through
c)    behind
d)    on
e)    in

14).
a)    liberally
b)    widely
c)    lavishly
d)    largely
e)    generously


15).
a)    building
b)    constructing
c)    erecting
d)    framing
e)    bringing


Answers:
1). d)   2). e)   3). a)   4). a)   5). b)   6). e)   7). a)   8). b)   9). b)   10). e)   11).c  12). e)   13).b)   14). d)   15). a)   




Solutions:
1). d) The number should be 416. × 1 + 5, × 2 + 10, × 3 + 15, × 4 + 20 ...
2).  e) The number should be 324. 1 × 22 + 5, 2 × 32 + 10, 3 × 42 + 15, 4 × 52 + 20 ...
3). a) The number should be 58. 13 + 25, 23 + 50, 33 + 75, 43 + 100 ...
4).  a) The number should be 2 in place of 1 ÷3.5, ÷3, ÷2.5, ÷2, ÷1.5, ÷1, ...
5).  b) The number should be 5555 in place of 5531. –72 , –92 , –112 , –132, -152, -172
(6 – 11): By drawing the above diagram we get:
P
V
S
T
R
Q






C
F
A
E
B
D
6).  e)
7).    a)
8).    b)
9).    b)
10).  e)
11).  c)
12).  e)
13).  b)
14).  d)
15).  a)





 For More SBI Clerk Prelims Sectional Test-Click Here

0 comments:

Post a Comment

 

Receive all updates via Email

Subscribe via Email
" scrolling="no" frameborder="0" style="border:none; overflow:hidden; width:300px; height:70px;" allowtransparency="true">